glasul-hd.ro Web analytics

Publicitate

CALDA sau RECE? IATA care este LUMINA ideala pentru LOCUINTA ta!

Vrei sa iti amenajezi caminul astfel incat acesta sa iti ofere un confort crescut, menajandu-ti totodata sanatatea si odihna? Exista foarte multe elemente care influenteaza aceste aspecte, atat direct, cat si indirect.

Fiecare incapere necesita o iluminare speciala, datorita rolului pe care camera il are. Un criteriu de care trebuie sa tii cont este profesia pe care o ai, programul pe care il ai (intervalul orar petrecut acasa) si nu in ultimul rand, treaba si activitatile pe care trebuie sa le faci. Spre exemplu, atunci cand faci curatenie, ai nevoie de o lumina mult mai intensa comparativ cu atunci cand lucrezi in fata unui monitor (minimul intensitatii recomandate este cel ‘ambiental’).

Este ideal, daca ai posibilitatea, ca lumina pe care o folosesti in intreaga locuinta sa fie alba (rece), avand o intensitate medie spre mare, astfel incat sa nu fii nevoit sa iti fortezi vederea. Cea mai sanatoasa lumina este cea naturala, insa pe timp de noapte aceasta este inexistenta, iar cel mai bun substituent este reprezentat de becuri, ca cele de la Electric14, care ofera o iluminare asemanatoare.

 

De ce este atat de importanta lumina?

 

Perceperea noastra asupra realitatii este strict legata de capacitatea de a vedea. Desi exista si alti factori care contribuie, precum auzul si mirosul, acest simt este prima inregistrare a ceea ce ne inconjoara. Temperatura luminii este influentata de coloristica mediului din jur, avand tendinta de a capata o usoara nuanta a paletei cromatice din camera. Astfel, de exemplu, daca dormitorul are peretii verzi iar lumina este rece, ochiul iti va percepe camera (mai ales in zonele albe / neutre), ca avand tente verzui.

Lumina are o influenta majora asupra starii de sanatate. Aceasta nu afecteaza doar vederea, ci si puterea de concentrare, putand provoca migrene si cresterea starii de stres.

Atat temperatura (calda/rece), cat si intensitatea luminii sunt direct legate de confortul resimtit in locuinta. Majoritatea persoanelor nu acorda foarte multa importanta calitatii luminii, ci design-ului corpului de iluminat si dimensiunile acestuia.

Pentru ca o locuinta sa ofere un confort crescut si sa favorizeze o odihna corespunzatoare, are nevoie atat de un echilibru general, al imaginii de ansamblu, din punct de vedere estetic si cromatic, cat si de conditii optime. Astfel, ai grija ca tipul luminii sa fie corespunzator nevoilor tale, avand grija cand faci schimbari in locuinta ta, la fiecare detaliu.

Lumina calda, indiferent de intensitatea pe care o suporta becul, deterioreaza claritatea vederii, fortand ochiul sa se focuseze mai mult, suprasolicitand concentrarea. Desi aceasta este recomandata pentru cititul cartilor fizice (nu a celor virtuale!), pe termen indelungat se va resimti oboseala ochilor, existand posibilitatea sa fie declansate inclusiv migrene severe.

 

Inainte de a face orice achizitie, informeaza-te asupra acesteia, cautand atat specificatiile tehnice, cat si modalitati prin care o poti integra in imaginea de ansamblu a locuintei. Pentru fiecare investitie pe care o faci pune accentul pe calitatea sa si durabilitatea pe care o are. Incearca sa construiesti un echilibru estetic si cromatic, acesta ajutandu-te sa iti transformi locuinta intr-un mediu placut in care sa te odihnesti, in care sa iti lasi corpul si mintea sa se regenereze corespunzator.