glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Val de viroze respiratorii în județ

Medicii recomandă hunedorenilor să evite automedicația

Temperaturile extrem de scăzute afectează tot mai mult starea de sănătate a hunedorenilor. În doar o săptămână, medicii au identificat peste 1.200 de cazuri de infecții acute respiratorii și sute de cazuri de pneumonie.

În această perioadă, tot mai mulţi hunedoreni ajung la spital din cauza condiţiilor meteorologice instabile. Oamenii nu se îmbracă adecvat vremii, motiv pentru care se răcesc şi au nevoie de îngrijiri medicale şi de o medicaţie corespunzătoare. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, în ultima săptămână, sute de hunedoreni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii şi cu pneumonie. „În săptămâna 26 noiembrie – 2 decembrie, 1.235 de hunedoreni au fost diagnosticați cu infecții acute respiratorii, din care 344 cu pneumonie. Din numărul total al pacienților, 108 au avut nevoie de internare în spital. Din fericire, nu am avut suspiciuni sau cazuri de gripă. Totuși, incidența cazurilor de viroze este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost identificate 986 de cazuri de infecții acute și 256 de pneumonie. Până în momentul de faţă, în judeţ au fost vaccinate împotriva gripei de sezon 16.540 de persoane, rămânând disponibile la medicii de familie 8.000 de doze de vaccin”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.
Medicii recomandă ca în zilele cu temperaturi extrem de scăzute să evităm deplasările în spații deschise și expunerea la frig, să respectăm regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consumăm alimente bogate în proteine, fructe şi legume. „În cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului. Trebuie știut că virozele nu sunt afecțiuni ce trebuie tratate cu antibiotice. Dacă pacientul contactează o viroză, iar simptomele ca dureri de cap, apatie, dureri musculare își fac apariția, este mai mult decât indicat să se prezinte la medicul de familie pentru o diagnosticare corectă, dar și pentru stabilirea unui tratament corect”, a adăugat Cecilia Birău.