glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Urmările incendiului din clubul „Colectiv”. S-a închis sala mare de spectacole a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva!

Incendiul din clubul „Colectiv” din Capitală lasă tot mai multe urmări în județul Hunedoara. De teamă să nu se întâmple o nenorocire, conducerea Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, a luat decizia să închidă sala mare de spectacole, în urma unor controale ale pompierilor, deși aceștia nu au dispus o asemenea măsură. În aceeași situație se află și Casa de Cultură din Hunedoara, pe care administratorul a hotărât să o închidă temporar.

„Având în vedere vechimea clădirii în care funcţionează Centrul Cultural <Drăgan Muntean> din Deva, de comun acord cu Primăria Municipiului Deva am procedat la o verificare minuţioasă a spaţiilor de spectacole, din punctul de vedere al existenţei şi funcţionării instalaţiilor de avertizare şi intervenţie în caz de incendiu. Cu acest prilej am constatat că aceste instalaţii nu se mai încadrează în prevederile noilor normative adoptate, anterior precizate, fiind proiectate în urmă cu 40 de ani. În perioada 1975 (anul dării în funcţiune) – 2015, la Centrul Cultural <Drăgan Muntean> din Deva nu s-au efectuat intervenţii tehnice de anvergură din nici un punct de vedere, funcţionalitatea clădirii neridicându-se la standardele actuale. Deşi pe parcursul celor 40 de ani de funcţionare nu s-au înregistrat niciun fel de incidente, inclusiv din punctul de vedere al protecţiei publicului împotriva incendiilor, am considerat oportună închiderea sălii mari a Centrului Cultural <Drăgan Muntean> Deva. Măsura a fost luată cu acceptul Primăriei Municipiului Deva”, se arată într-un comunicat de presă emis de Centrul Cultural „Drăgan Muntean”. În același document se spune că măsura este motivată inclusiv de faptul că pentru Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva este prevăzută începerea unor lucrări ample de refuncţionalizare şi reabilitare termică, lucrări care includ şi montarea tuturor sistemelor moderne de apărare împotriva incendiilor.

Nu au fost nereguli care să impună închiderea sălii de spectacole

Reprezentanții ISU Hunedoara spun că, la Deva, nu au fost descoperite nereguli care să impună închiderea sălii de spectacole. „S-au descoperit câteva chestiuni pentru care s-a aplicat o sancțiune și două avertismente. Noi nu am dispus închiderea. După Hotărârea de Guvern 915/2015, nu se impunea închiderea, în sensul în care în sala de spectacole de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva existau instalații de semnalizare și stingere a incendiilor, dar nu erau funcționale. În cazul în care lipseau, legea spune că trebuie oprită funcționarea. Administratorul a decis că e mai bine și mai sigur să oprească activitatea”, a declarat maior Anemona Doda, purtător de cuvânt al ISU Hunedoara. Conducerea Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva a anunțat că toate celelalte spații ale clădirii rămân la dispoziţia publicului şi a celor care desfăşoară activităţi cultural-recreative, inclusiv sala mică.

La Hunedoara sunt sprinklere, dar degeaba

Casa de Cultură din Hunedoara ar fi putut „scăpa” de avertismentul pompierilor, dacă lucrările de modernizare începute aici de Consiliul Judeţean în 2011 s-ar fi finalizat sută la sută: „Decizia de închidere a Casei de Cultură din Hunedoara a fost luată de autorităţile locale, nu a fost impusă de ISU. Colegii mei care au mers acolo în control au constatat că, deşi exista o staţie de pompare a apei şi o reţea de sprinklere (dispozitivele montate în tavan care împrăştie apa în caz de incendiu), acestea nu erau funcţionale”, spune purtătorul de cuvânt al ISU, maior Anemona Doda. Se pare că motivul disfuncţionalităţii este faptul că bazinul de apă pentru stingerea incendiilor nu este finalizat.

Un contract cu bucluc

În 2011, Casa de Cultură din Hunedoara a fost preluată de Consiliul Judeţean care alocă bani (500.000 de lei se pare) pentru executarea lucrărilor de reabilitare interioară (reabilitarea exterioară s-a făcut în 2006 – 2007, cu fonduri de la Guvern). În 2012, relaţia dintre CJ şi firma desemnată să execute lucrarea s-a blocat din cauza mai multor deficienţe constatate în execuţie. Primăria Hunedoarei şi Consiliul Judeţean şi-au dat acordul de principiu ca imobilul să fie preluat, din nou, de municipalitate, dar a apărut un alt blocaj: „Pe scurt, cei de la Consiliul Judeţean ne cer să semnăm că sunt făcute lucrările, iar noi nu putem face aşa ceva”, spune primarul Viorel Arion. Directorul tehnic al CJ, Viorel Rotar, precizează însă că lucrarea de reabilitare interioară a Casei de Cultură nu este încă recepţionată. „Urmează să vedem ce lucrări s-au făcut, ce lucrări mai sunt de făcut şi să găsim formula legală pentru a preda Casa de Cultură înapoi Primăriei”, adaugă Rotar.