glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrațiePolitică

A treia oară, cu noroc! Pentru Oancea. Răzvan Mareș nu mai e viceprimarul Devei. Locul acestuia a fost luat de Ferdinand Pogocsan (UDMR)

Cea mai aprinsă ședință de Consiliu Local de la preluarea mandatului de primar de către Florin Oancea a avut loc ieri. Aleșii locali au reușit să îl schimbe din funcția de viceprimar pe Răzvan Mareș, după alte două încercări fără succes. În locul său a fost numit, tot prin votul consilierilor locali, un alt viceprimar, alesul UDMR Ferdinand Pogocsan.

Ieri, la începutul ședinței de Consiliu Local, Răzvan Mareș se arăta încrezător: „Voi rămâne viceprimarul Devei până în 2020”. Nu se știa cum va „juca” PSD și nici ALDE. La vot au fost prezenți 20 de consilieri locali: 5 – PSD, 5 – PNL, 6 – PSRO, 2 – ALDE și 2 – UDMR. Comisia juridică a dat aviz nefavorabil proiectului de schimbare a viceprimarului, chiar dacă majoritatea membrilor comisiei au votat favorabil propunerea. „Astăzi se împlinesc doi ani de când am câștigat alegerile la Deva. Inițiativa colegilor de la PNL nu este altceva decât o încercare de a deturna atenția de la faptul că, de șapte luni, Deva stagnează. Nu este altceva decât o încercare de a ascunde anumite lucruri. Îmi reproșați mie ceea ce faceți dumneavoastră. Faptul că iau cuvântul și că expun problemele devenilor vă deranjează și o să vă deranjeze în continuare încă vreo doi ani de zile. Indiferent de situație, voi fi la fel de vocal în ședințele viitoare. Zilele următoare voi face o conferință de presă în care voi spune de ce îi e frică domnului primar de mine”, a spus Răzvan Mareș, înainte ca proiectul să fie votat.

A urmat apoi votul secret. Razvan Mareș, Daniel Muntean și Gheorghe Smaranda (toți de la PSRO) nu au participat la vot. Cu 16 voturi „pentru” și unul „împotrivă” proiectul pentru schimbarea lui Răzvan Mareș din funcția de viceprimar a trecut.

Alegerea noului viceprimar

Punctul doi de pe ordinea de zi a fost alegerea unui nou viceprimar. Propunerea consilierului local UDMR Marta Mate a fost ca Ferdinand Pogocsan să ocupe postul de viceprimar, în timp ce Daniel Muntean (PSRO) l-a propus tot pe Răzvan Mareș. Acesta din urmă, după ce a fost schimbat din funcție și devenind simplu consilier local, a încercat din nou să atragă atenția, propunând pentru postul rămas liber pe fiecare dintre consilierii PNL. Aceștia au refuzat însă, pe rând, propunerea.

În cursă au rămas, astfel, doar Mareș și Pogocsan.

Lucrurile s-au tranșat în favoarea lui Ferdinand Pogocsan, care devine astfel primul viceprimar al Devei care face parte din UDMR. „După alegerile din anul 1990, pentru prima dată există, la Deva, un viceprimar UDMR. Eu nu am venit să fac politică, ci doresc să conlucrez cu executivul, cu primarul, cu viceprimarul, pentru Deva. Nu să facem politică! Încă nu am povestit despre atribuțiile pe care le voi avea, aștept să vedem”, a declarat Ferdinand Pogocsan, noul viceprimar al Devei, la finalul ședinței.

Oancea: „Nu o să mai auziți de el în administrație”

Războiul dintre primarul Forin Oancea și viceprimarul Răzvan Mareș a luat sfârșit ieri. Despărțirea a fost una fără regrete și cu vorbe dure, de ambele părți. Război, însă, va mai fi, dar nu de la nivelul funcțiilor administrative, ci la nivel politic.

Oancea spune că avea nevoie de un al doilea viceprimar care să îl sprijine, dar acest lucru nu s-a întâmplat. „Am avut 6 luni răbdare cu Răzvan Mareș. Câtă răbdare să mai aibă un om? Ați văzut și astăzi în ședință: declanșatorul scandului e el. El le știe pe toate, după care nu mai știe nimic. Le știe pe toate, dar nu răspunde de nimic. Merge prin cartiere și vorbește cu oamenii, după care spune că vin eu după el. Nu, domnu’ Răzvan Mareș! Eu am mers în fiecare zi pe stradă. În condițiile în care de șase luni sunt primarul municipiului Deva, și am avut trei deplasări la București și una la Brașov, în condițiile în care el a fost în delegații la Viena, Constanța, București… Cu niciun raport nu a venit în urma deplasărilor. Pe bani publici. Domnul Mareș spunea că Deva stagnează de șase luni. Nu e adevărat. Deva nu stagnează! Am avut răbdare șase luni și m-am rugat la Dumnezeu să îi dea minte și să îl aducă pe drumul bun. A avut o șansă unică, să ajungă în 2016 în administrație. Trebuie să muncești cu seriozitate, nu toată ziua pe facebook și capital de imagine. Lucrurile astea nu țin decât pe termen scurt. Nu a înțeles și vedeți ce a pățit. Nu o să mai auziți de el în administrație, în următoarea perioadă, pentru că se va pierde, că nu are substanță”, spune Florin Oancea. Acesta mai spune că vede o colaborare normală cu noul viceprimar, o colaborare din care Deva să aibă de câștigat. „Eu, ca primar, vreau să valorificăm la maximum potențialul Devei. Vor veni investitori! Nu unul, mai mulți! Vom trece de 100 de milioane de euro în perioada următoare, investiții străine directe. Nu am spus-o până acum, nu am dat numele firmelor, dar deja s-au semnat și contracte pe terenuri. Vă spun acum că vor veni investitori, Deva se va dezvolta”, mai spune primarul Florin Oancea.