glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Trei medalii pentru gimnaste la Cupa Mondială

Trei dintre componentele Lotului Olimpic de gimnastică artistică al României, aflat în pregătire la Deva, au participat la Osijek, în Croaţia, la etapa de Cupă Mondială. Carmen Ghiciuc, Alexandra Mihai şi Maria Holbură, care au fost însoţite de antrenorii Liliana Cosma, Marius Vintilă şi Florin Uzum, au obţinut trei medalii, dintre care una de argint şi două de bronz.

Acest concurs organizat de Federaţia Internaţională de Gimnastică a constituit o verificare a gimnastelor care pot reprezenta România la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku (Azerbaidjan) ori la Jocurile Europene de la Minsk (Belarus). La rândul lor, aceste competiţii sunt puncte de reper pentru atingerea obiectivului final: calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, după ce la ediţia precedentă de la Rio de Janeiro echipa feminină a României nu a fost prezentă.

Argint pentru Carmen, de două ori bronz pentru Alexandra

Revenind la concursul de la Osijek, acesta a cuprins doar întreceri la cele patru aparate, nu şi la individual compus sau pe echipe. Două dintre gimnastele românce au urcat pe podium la bârnă: Carmen Ghiciuc a ocupat poziţia a doua cu 13,100 puncte, iar Alexandra Mihai s-a clasat pe locul trei cu 12,667 puncte. Primul loc a revenit ucrainiencei Anghelina Radivilova, care a obţinut 13,333 puncte.
În finala de la sol Alexandra Mihai a terminat pe locul al treilea cu 12,933 puncte. Ea a fost devansată de Ana Djerek (Croaţia) cu 13,033 şi Anghelina Radivilova (Ucraina) cu 13,033 puncte. O altă gimanstă româncă, Maria Holbură, a terminat pe locul cinci la acest aparat, cu 12,500 puncte.
Ghiciuc, Mihai şi Holbură se pregătesc la Deva alături de celelalte componente ale lotului feminin al României, Denisa Golgotă, Nica Ivănuş, Ioana Crişan, Laura Iacob, Maria Pană, Iulia Berar şi Ana Maria Puiu, ultimele două aflate la primul an de seniorat.

Mondialul de la Stuttgart, ultima şansă de calificare la Jocurile Olimpice

După cum se ştie, România a ratat anul trecut prima posibilitate de calificare directă la Jocurile Olimpice de la Tokyo. (Era însă una mai mult teoretică, necesitând o clasare cu echipa între primele trei la Campionatele Mondiale de la Doha 2018, locuri ocupate de Statele Unite, Rusia şi China, actualele mari puteri ale gimnasticii mondiale feminine). A doua – şi ultima – o constituie întrecerile la Campionatul Mondial de la Stuttgart, programat în acest an în perioada 4 – 13 octombrie. Fetele noastre au nevoie să termine concursul pe echipe între primele 12 (reamintim, în Qatar s-au situat pe poziţia a 13-a) pentru a fi prezente la ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice.
Există pentru gimnastele românce şi posibilitatea unor calificări individuale la Tokyo – deveanca Denisa Golgotă, legitimată la LPS Cetate, fiind cap de listă în această privinţă – însă criteriile pentru a obţine asemenea calificare sunt destul de complicate.