glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

Trei deputați PSD Hunedoara vor pensii speciale pentru aleșii locali. Un singur deputat PNL Hunedoara a semnat inițiativa, dar apoi și-a retras sprijinul pentru proiect

Parlamentari de la toate partidele politice exceptând USR au depus un proiect de lege care prevede acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene, începând cu ianuarie 2019, din bugetele locale, în limita a trei mandate complete. Este a doua încercare în acest sens, după ce proiectul adoptat în 2016 a fost declarat, în două rânduri, neconstituțional. Semnatarii hunedoreni ai proiectului sunt social-democrații Laurențiu Nistor, Ilie Toma și Sorin Marica, dar și liberalul Lucian Heiuș. Deputatul PNL și-a retras, ieri, sprijinul pentru inițiativă.

 

În decembrie 2015, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevedea că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene vor primi indemnizații speciale dacă au ocupat una dintre aceste funcții timp de cel puțin doi ani. Cuantumul indemnizației era calculat în limita a trei mandate, ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară. Guvernul Cioloș a reclamat proiectul la Curtea Constituțională, iar judecătorii Curții au constatat în unanimitate că legea nu este clară, că există inegalitate între aleși în ce privește alocarea pensiilor și că nu se precizează sursa de finanțare. Guvernul calcula atunci că ar fi cel puțin 16.300 de potențiali beneficiari ai legii, iar necesarul bugetar rezultat se ridică la 395 de milioane de lei. Parlamentarii au refăcut proiectul, menținând indemnizațiile pentru anumite categorii de vârstă, iar la sesizarea aceluiași cabinet guvernamental, Curtea Constituțională a considerat neconstituțională și noua formă a legii.

Acum, parlamentarii partidelor parlamentare de la putere și din opoziție, cu excepția USR, au elaborat un nou proiect de lege care instituie din nou indemnizația de vârstă pentru aleșii locali, începând cu anul 2019. Conform proiectului, indemnizația va fi acordată în limita a trei mandate complete, iar cuantumul indemnizației este calculat acum ca produs al numărului de mandate cu 0,25 din salariul minim brut garantat în plată.

 

Ce spun semnatarii inițiativei

 

Inițiatorii justifică depunerea proiectului de lege prin inechitățile „profunde” care ar exista între pensiile aleșilor locali și pensiile primite de unii subordonați ai lor, dar și prin „nivelul redus al pensiilor pentru limită de vârstă de care beneficiază primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene”. „Este vorba despre o propunere legislativă, pe care o susținem mai mulți deputați și senatori, care vizează ca la sfârșitul mandatului, la limită de vârstă, persoana care a ocupat un post de primar să fie recompensată cu o indemnizație reprezentând 0,25 % din salariul pe care l-a avut. Cum la deputați și senatori s-a votat un astfel de proiect, la fel și în cazul acesta”, a declarat deputatul PSD Ilie Toma. Deputatul Sorin Marica, fost primar al comunei Sălașu de Sus, ar fi unul dintre beneficiarii acestei legi, dacă ea va intra în vigoare. „Primarii au pensiile foarte mici. Sunt oameni care au făcut treabă în județul Hunedoara. Vă dau un exemplu: primarul de la Bretea Română, domnul Jurj. Are o pensie foarte mică, undeva la 1.400 de lei. Primarul de la Rapolt, inginer minier, care a lucrat până în 2000 în minerit, iar din anul 2000 a fost primar. A ieșit la pensie, având și grupă, cu 1.400 de lei. Să știți că eu am semnat și în mandatul trecut, acela scurt pe care l-am avut, pentru legea aceasta, pentru că nu se poate. Chiar dacă unii primari sunt huliți în județ, ei au făcut treabă bună, pe salarii mizerabile. Primarii de orașe, municipii au avut poate alte posibilități, dar primarii de comune să știți că au fost oropsiți”, a declarat deputatul PSD Hunedoara, Sorin Marica.

Cei patru liberali care au semnat pentru această inițiativă și-au retras semnăturile, după ce conducerea partidului a susținut că nu e de acord cu proiectul. „Mi-am retras semnătura”, a declarat deputatul liberal Lucian Heiuș.

 

Primarul Simeriei: „Merităm, la ce stres avem”

 

foto caseta secundPrimarii sunt, evident, de acord cu această inițiativă legislativă. Edilul orașului Simeria susține chiar că ar merita bani mai mulți la pensie decât parlamentarii. „Sincer, am merita la ce stres avem, pentru că am exemple de primari care au ieșit la pensie și sunt cu pensii de 1000 și ceva de lei. Măcar, unul, două mandate să fie luate în considerare. Eu, unul, simt stresul și responsabilitatea pe care o am, și mă trezesc apoi la pensie că nu am nici sănătate, nici bani. Dacă e să comparăm cu stresul parlamentarilor, cred că ar trebui să avem noi mai mare indemnizația, dacă e să o luăm așa”, a spus primarul orașului Simeria, Emil Rîșteiu (foto).

Potrivit proiectului, nu vor avea dreptul la indemnizația prevăzută de prezenta lege primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene condamnați pentru acte și fapte de corupție, nici cei urmăriți penal sau trimiși în judecată pentru acte și fapte săvârșite în exercitarea funcțiilor, până la achitarea lor definitivă.

Pentru acest proiect de lege, Senatul este camera decizională.

2 Comments

  1. Un ,,nimeni ” de primar sa ia pensie speciala dar un pro univ poate iesi la pensie cu 2000 de lei, nu i obliga nimeni sa fie primari si oricum isi fac suma pentru 2 vieti

  2. Marica a fost primar la Salasu de Sus ani de zile, normal ca vrea pensie speciala. Oricum nu a facut nimic pentru zona.