glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Traseele din Retezat, ca-n urmă cu 20 de ani: fără semnal GSM

Deşi România este ţara în care a avut şi are loc încă o adevărată revoluţie a telefoniei mobile şi Internetului, există încă zone de interes neacoperite cu semnal. Una dintre ele e Masivul Retezat. Miile de turişti care-l tranzitează zilnic sunt, practic, pe cont propriu pe 80 la sută dintre traseele montane.

Problema se repetă, nu la fel de acut, în Masivul Şureanu şi în Masivul Parâng, alte două zone montane care atrag sute de turişti săptămânal. Situaţia a fost semnalată public, vineri, de către colonelul Robert Vîţă, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Hunedoara.  „În Munții Retezat lipsa semnalului GSM este de circa 75-80%, în Parcul Natural Grădiștea de Munte-Cioclovina (în zona Munților Orăștiei, n.r.) este de aproximativ 50%, iar în Munții Parâng semnalul este fluctuant, el lipsind cu desăvârșire în văile dintre versanți”, a declarat șeful IJJ Huneodara, care a precizat că informaţiile privind acoperirea cu semnal GSM a masivelor muntoase din judeţ provin chiar din datele oficiale ale operatorilor de telefonie mobilă, situaţia fiind confirmată de realitatea din teren.

Discuţii cu ANCOM

Jandarmeria hunedoreană şi Serviciul Public Salvamont Hunedoara au convenit ca problema acoperirii cu semnal GSM să fie adusă la cunoştinţa Autorităţii Naţionale de Comunicaţii (ANCOM), mai ales că, în situaţii de urgenţă, localizarea precisă a persoanelor care au nevoie de ajutor este extrem de importantă. Colonelul Robert Vîţă a mai arătat că lipsa semnalului GSM îngreunează activitatea de căutare a victimelor care se rătăcesc sau se confruntă cu diferite probleme pe munte, situația fiind și în detrimentul cetățenilor care nu pot să aibă acces la serviciile publice, cum este cazul apelului de urgență la 112.

Situaţii îngreunate de lipsa semnalului

În ultimii ani, mai ales salvamontiştii hunedoreni spun că au avut de-a face atât cu turişti cu probleme la care ar fi ajuns mai repede dacă acoperirea cu semnal telefonic ar fi mai bună în zonele montane, dar şi cu destule cazuri în care au fost mobilizate forţe impresionante, inclusiv de jandarmi şi poliţişti, pentru căutarea unor persoane care fuseseră date dispărute, dar care, de fapt, ajunseseră cu bine acasă. În condiţiile lipsei semnalului GSM, turiştii care pleacă pe un traseu montan trebuie să respecte o regulă elementară (pe lângă cele legate de echipare): să informeze în prealabil salvamontiştii sau jandarmii montani şi să urmeze recomandările acestora.

Tags