glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Tragedie „reeditată”. Un miner a murit și un altul a scăpat cu viață, după ce Mina Lupeni s-a surpat

Accident de muncă la Mina Lupeni. Un miner a fost surprins, miercuri dimineața, de o surpare ce a avut loc în adâncurile minei. Deși echipele de salvatori au intrat după ortacul rănit, bărbatul de 42 de ani nu a mai putut fi readus la viață, cu toate că medicii au efectuat manevrele de resuscitare zeci de minute. Colegul său a scăpat cu viață în urma accidentului, reușind să iasă din mină pe picioarele sale.

Mina și-a luat din nou tributul, la Lupeni. Un bărbat de 42 de ani a sfârșit sub dărâmături, în urma unei surpări. Totul s-a întâmplat ieri dimineață. Conform unui comunicat de presă al Complexului Energetic Hunedoara, accidentul de muncă de la Mina Lupeni a avut loc în jurul orei 08:00, într-un abataj cu banc subminat din cadrul sectorului I producţie, unde o echipă de muncitori executa operaţiuni specifice pentru avansarea abatajului, când a fost surprinsă de surpare. Surparea a avut loc la aproximativ trei kilometri de intrarea în mină.

Unul dintre cei doi mineri surprinşi de surparea produsă miercuri în subteranul Minei Lupeni a murit, în ciuda eforturilor făcute de salvatorii mineri şi echipele de prim ajutor trimise la faţa locului. Acesta era căsătorit și avea un copil minor. „Minerul, în vârstă de 42 de ani, a fost declarat decedat de medicul de medicină legală prezent la faţa locului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara, Anemona Doda. Cel de-al doilea miner nu a fost afectat de surpare, el fiind preluat de echipele de salvatori mineri şi condus spre suprafaţă unde i-a fost evaluată starea de sănătate.

În acest caz, a fost un deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Accidentul de muncă este investigat atât de polițiști și procurori, dar și de inspectorii ITM Hunedoara. Ministrul Energiei, Anton Anton, a decis miercuri, în urma accidentului de la Mina Lupeni, trimiterea de urgenţă a Corpului de control la Complexul Energetic Hunedoara, exploatarea minieră Lupeni, pentru a verifica împrejurările în care s-a petrecut accidentul.

La indigo

Potrivit unor surse din cadrul anchetei deschise în acest caz, la fel ca în luna octombrie 2017, de vină pentru producerea tragediei din Mina Lupeni ar fi stâlpii de susținere, care, se pare, au cedat din nou. La aceea vreme, trei mineri au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri, la peste 400 de metri adâncime în Mina Lupeni. Stâlpii de susținere au cedat pe rând, iar minerii au fost surprinși de surpare. Iuliu Lucian Codlean, de 39 de ani, a murit strivit de tavanul galeriei în care muncea. Trupul său a fost scos a doua zi dimineaţă, din adâncurile minei. Colegul său, Ionel Florin Suciu, de 44 de ani, a murit în Spitalul Floreasca. Al treilea miner blocat în subteran a fost rănit, iar un altul a reuşit să se salveze în momentul prăbuşirii, scăpând cu o rană uşoară.

Directorul Direcției Miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, directorul Minei Lupeni și fostul inginer șef Producție de la aceeași mină sunt cercetați pentru tragedia din 2017.

Back to top button
Close
Close