glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Toată gimnastica românească stă doar în deveanca Denisa Golgotă

Cei care sperau la o posibilă redresare a gimnasticii româneşti odată cu apariţia unei noi generaţii au avut parte de încă o brutală trezire la realitate, dacă cele de până acum nu au fost suficiente, odată cu Campionatele Europene individuale de la Szczecin din 10 – 14 aprilie. Realitatea crudă şi necosmetizată este că România nu mai contează absolut deloc în lupta pentru medalii nici măcar în competiţia feminină continentală, ce să mai vorbim de Campionate Mondiale sau Jocuri Olimpice (dacă ne calificăm printr-un miracol acolo!), unde Statele Unite şi China fac legea de ani buni.

Cu o delegaţie alcătuită exclusiv din gimnaste legitimate la Liceul cu Program Sportiv Cetate Deva, lotul feminin al României a bifat în Polonia patru prezenţe în finale, una la individual compus şi trei la aparate. Să mai spunem că delegaţia masculină, cu opt sportivi în componenţă, nu a reuşit nici măcar atât, nereuşind să obţină fie şi o singură calificare în finale, la vreunul din cele şase aparate sau la individual compus.
La aceste Campionate Europene au participat 166 gimnaşti din 38 de ţări şi 109 gimnaste reprezentând 36 de ţări.

Dacă Denisa nu e în formă, rezultatele nu există

România le-a avut la Szczecin în concursul fetelor pe Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc şi Nica Ivănuş, toate de la Deva. Gimnasta care a împlinit 17 ani în 8 martie, lidera incontestabilă a generaţiei sale, Denisa Golgotă a fost cea care a adus toate calificările în finale pentru România. Deşi venită după mai multe absenţe cauzate de probleme fizice, Golgotă a făcut două concursuri complete, în calificări şi în finala de la individual compus. Poate şi din această cauză ea nu a mai reuşit să repete rezultatele Europenelor de la Glasgow de anul trecut, când a câştigat argintul la sol şi bronzul la sărituri.
În finala de la individual compus, câştigată de Melanie de Jesus dos Santos din Franţa, Denisa a terminat pe locul 17. În cele trei finale pe aparate în care a fost prezentă – a lipsit doar de la paralele, unde gimnastica feminină românească suferă deja din vremuri imemoriale de o lipsă cronică de rezultate – gimnasta deveană a intrat la fiecare de pe poziţia a opta, ultima calificantă.
La sărituri ea s-a clasat pe locul 6, cu o o medie a notelor de 14,166. Prima săritură a fost notată cu 14,500 (5,400 şi 9,100), iar a doua cu 13,733 (4,800 şi 8,933). Victoria la acest aparat a revenit Mariei Paseka din Rusia.
La bârnă Golgotă a căzut şi a primit doar 12,166, notă cu care s-a situat pe locul 5. Alice Kinsella din Marea Britanie a câştigat concursul la acest aparat.
Gimnasta noastră s-a aflat cel mai aproape de o medalie în întrecerea de la sol. Ea a terminat pe locul 4, cu 13,366, la o zecime de punct de podium, după ce a depăşit linia albă a covorului la a doua diagonală. Melanie de Jesus dos Santos a câştigat solul, obţinând a doua medalie de aur pentru Franţa la aceste Europene.
Competiţia de la Szczecin a fost dominată per ansamblu de sportivii din Rusia, care au obţinut şapte medalii de aur în concursurile de la masculin şi feminin. Franţa şi Marea Britanie au revenit din Polonia cu câte două titluri europene fiecare.