glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Tensiuni: tentativă de sabotaj reclamată la Mintia. Directorul CEH neagă

Termocentrala Mintia parcurge o perioadă crucială pentru viitorul său: testarea cărbunelui indonezian cu conţinut scăzut de sulf. Un lider sindical anunţa că astăzi va începe testul, altul reclama o tentativă de sabotaj.

Liderul celui mai numeros sindicat de la Mintia, Mircea Crişovan, declara pentru un cotidian local că astăzi la ora 15.00 va începe testarea cărbunelui importat din Indonezia într-un cazan al termocentralei pentru a se vedea dacă această materie primă poate fi folosită fără să mai fie nevoie de instalaţii de desulfurare şi, implicit, fără ca unitatea economică amintită să mai fie obligată să îşi înceteze activitatea.

În jurul orei 16.00, tot astăzi, liderul altui sindicat, Cristian Iştoc, posta pe facebook „Sabotajul Termocentralei Mintia este în plină desfășurare.(…) La această oră se arde în paralel cărbunele fără sulf împreună cu cel din Valea Jiului, într-o încercare disperata a conducerii sucursalei de a reduce stocul pentru testul propriu-zis. La aceasta ora 3 buncări din 4 sunt plini cu cărbune din Vale.
În ciuda dispozițiilor date de directorul general al CEH de a nu se arde cărbune INDO 4200 decât după golirea buncarilor la zero, conducerea sucursalei sabotează acest test vital pentru salvarea MINTIEI.
Indemn salariații la grevă, pentru a oprii acest sabotaj ordinar”.

Contactat ulterior de “Glasul Hunedoarei”, Iştoc a adăugat: “Eu, până la ora 17.00 am fost plecat la Petroşani. Acum am ajuns la Mintia şi, din primele mele informaţii, reiese că s-au consumat câteva zeci de tone din cărbunele indonezian. Nu ştiu cât exact, dar mai caut informaţii. Testul nu poate începe, azi, aşa cum spunea domnul Crişovan, pentru simplul motiv că buncării nu sunt goliţi sută la sută. Şi acum sunt alpiniştii aici şi se lucrează la asta”

Directorul CEH, Samuel Dioane, a negat că s-ar fi amestecat cărbune de Valea Jiului cu cărbune indonezian şi dă asigurări că testul se va desfăşura în condiţii corecte: „Şi pe noi ne-a sesizat domnul Iştoc în legătură cu folosirea cărbunelui de Valea Jiului cu cărbune indonezian. Am dispus să se formeze o comisie care să se asigure că testul de ardere se desfăşoară în condiţii corecte. Nu s-a folosit cărbune în amestec. Astăzi se vor goli buncării de la cazanul 2B, după care ei vor fi încărcaţi doar cu cărbune indonezian. Testul efectiv va începe doar după ce vor fi goliţi buncării (care încă mai conţin cărbune din Valea Jiului – n.red.).”

 

UPDATE (ora 18.17). Samuel Dioane – directorul general al CEH a declarat: „De mâine dimineaţă de la ora 09.00 începe testul efectiv. Mâine vin şi cei de la ICMENERG pentru măsurători. Cărbune indonezian este suficient pentru cele 8 ore de funcţionare. Avem două trenuri. Cei de la ICEMENERG atât au solicitat (ardere pe o perioadă de opt ore – n.red.). Acum se golesc şi morile de cărbunele de Valea Jiului. Dorim, cu această ocazie, să testăm şi randamentul cazanului. Nu este vorba şi nu a fost vorba de niciun sabotaj”

Tags
Back to top button
Close
Close