glasul-hd.ro Web analyticsActualitate

Teba Brad Industry a concediat zeci de angajați

Albania devine mai atractivă decât Hunedoara pentru lohn-ul în domeniul textilelor

Unul dintre cei mai mari angajatori din zona municipiului Brad a anunțat un val de concedieri colective ca urmare a creșterii costurilor salariale și de producție. Este vorba despre Teba Brad Industry, cunoscută în zonă ca „Trico”, societate care a dat afară nu mai puțin de 60 de angajați.

Îngrijorare pe piața muncii la Brad. Deși în zonă sunt foarte puțini angajatori – rata șomajului fiind destul de ridicată – și cei care au mai rămas și care mai rezistă pe piața de business au anunțat schimbări majore care implică reduceri drastice de personal. Astfel, după ce punctul de lucru al Societății SEWS România SRL din zona Bradului s-a închis, Joyson Safety Ribița (fostă Key Safety Systems Ribița) a anunțat că până anul viitor secția de centuri din cadrul fabricii se va închide – toată producția urmând a fi mutată în Arad și în Polonia – Teba Brad Industry a anunțat un val de concedieri. Cunoscuta firmă „Trico” a disponibilizat 60 de persoane din cauza mutării producției în Albania.

„Fabrica nu se închide, dar într-adevăr producția s-a mutat în Albania. De anul trecut am încercat să facem reduceri de cheltuieli, ne-am relocat cu consumurile la energie electrică, energie termică, gaz, dar din păcate nu am putut îmbunătăți situația. Am fost nevoiți să disponibilizăm 60 de persoane și acum putem spune că activitatea firmei a fost stabilizată. Practic, din 170 de angajați, din 2 mai vom mai rămâne 110. Principala cauză a concedierilor a fost creșterea costurilor de producție, ca urmare a scumpirii utilităților și creșterilor salariale, probleme cu care se confruntă de mai mulți ani majoritatea producătorilor din textile. În plus, costurile producției sunt cu mult mai mici în Albania decât la noi și de aceea a avut loc această mutare. Oamenii sunt în preaviz, au primit un salariu compensatoriu și vor beneficia de șomaj. Vreau să subliniez faptul că din punctul meu de vedere nu vor mai fi modificări majore la firmă în perioada următoare, așa că restul angajaților pot să stea liniștiți. Concret, fabrica de la Brad va deveni un punct logistic, adică se vor face prototipi și împărțirea mărfurilor pe client”, a declarat administratorul şi directorul societăţii, Florin Oprișa.

Persoanele concediate, în baza AJOFM Hunedoara

Directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara susține că toate persoanele concediate de la Teba Brad Industry intră automat în baza de date a agenției. Prin urmare, vor beneficia de indemnizație de șomaj și de consiliere profesională. „Într-adevăr Teba Brad Industry este singura firmă din județul Hunedoara care la ora actuală a anunțat preconcedieri pentru un număr de 60 de persoane. Începând de mâine (n. red. astăzi) până în data de 16 mai persoanele concediate vor beneficia de serviciile noastre de preconcediere. Adică, un consilier al AJOFM va vorbi cu fiecare persoană în parte și va încerca să-i găsească un nou loc de muncă”, a declarat directorul AJOFM Hunedoara, Nicolae Fara. Teba Brad Industry face parte dintr-un grup de firme care lucrează în sistem lohn pentru un beneficiar care deține licență pentru firmele Ianna și Ellepi, din Italia. În cadrul acesteia se fabricau articole de îmbrăcăminte pentru copii de la 0 la 14 ani sub marca Ellepi, din bumbac sută la sută, care erau exportate în Italia. Firma activează în municipiul Brad de 20 de ani, când și-a început producția cu 50 de oameni. În 2006 erau 1.000 de salariați, Teba Brad Industry fiind printre primele cinci firme din Brad ca număr de salariaţi. După aceea a venit criza economică, au crescut costurile și salariul minim pe economie, iar în urma concedierilor vor mai rămâne 110 angajați.

Back to top button