glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Tarifele la apă şi canalizare, motiv de luptă electorală

Fiecare dintre părţile politice implicate în dispută scoate în evidenţă doar procentele care îi convin

Între PNL şi PSD s-a amplificat, zilele acestea, disputa pe tema majorărilor de tarife la apă şi canalizare. Fiecare dintre părţi spune doar jumătăţi de adevăr. Nimeni nu vorbeşte despre motivaţiile economice ale majorării deşi ele există.

În loc să dezbată aplicat despre cum ar putea fi eficientizată activitatea Apa Prod Hunedoara (cel mai mare operator de apă-canal din judeţ, aflat în subordinea Consiliului Judeţean) PNL şi PSD se întrec în comunicate în care spun doar lucrurile care le convin.
Vara acestui an a fost destul de agitată în cadrul Asociaţiei „Aqua Prest” (cea care ar trebui să „guverneze” activitatea Apa Prod). S-a propus ca procentajul pentru canalizare să fie sută la sută din apa consumată. S-a constatat apoi că, de ani buni, un devean plătea tarif de canalizare pentru 75 la sută din apa consumată, iar un locuitor al Hunedoarei 80 la sută, sau că un brădean plătea tot pentru canalizare 95 la sută din apa consumată, iar un simerian 80 la sută. Anomalia s-a corectat: reprezentanţii ADI Aqua Prest şi cei ai primăriilor au convenit ca, de acum încolo, în tot judeţul, tariful pentru canalizare să fie calculat la un procentaj de 80 la sută din volumul de apă consumat.
Preţul pentru metrul cub de apă consumată creşte cu 8 la sută, de la 3,81 la 4,11 lei fără TVA, iar tariful pentru metrul cub de canalizare creşte cu 48 la sută, de la 2,5 la 3,65 lei fără TVA
Majorările de tarife solicitate şi obţinute de Apa Prod, prin intermediul ADI-ului, au fost şi rămân motiv de dispută (cu interes vădit electoral) între PNL şi PSD.

Jumătăţi de „poveste”

„A venit vremea ca hunedorenii sa plătească mai mult cu 23% la factura ApaProd, așa cum spuneau in Consiliul Județean consilierii liberali. Consilierii judeteni care au votat ca hunedorenii să plătească mai mult, sunt următorii:
Bobora Mircea Flaviu – Președintele Consiliului Județean Hunedoara; Vasilescu Sorin Adrian – Vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara; Consilierii PSD: Bălănesc Doinița Maria, Circo Aurel Vasile, Dimulescu Rodica, Dunca Victoria Alina, Felciuc Eduard, Hirghiduși Ion , Iovănescu Alin Cosmin, Ivăniși Maria, Petruș Adrian, Popa Mircea Marcel, Rus Lucian Ioan, Suciu Ancuța Elena, Ștaier Ioan Dumitru.
Să mai amintim că pierderile APAPROD au fost anul trecut de 2,3 milioane lei, iar anul acesta, pierderile la 6 luni sunt de 5,3 milioane lei, adica un total de 7,6 milioane lei pana in prezent, conform bilanțului depus de companie la Ministerul Finanțelor Publice.
Hunedorenii trebuie să știe unde se duc banii lor! Nici până astăzi directorul APAPROD, domnul Victor Arion, sau vreunul din cei 6 (șase!) directori plătiți regește, dar confidențial, nu a ieșit public să spună dacă această majorare de tarife va reuși să acopere pierderile uriașe întegistrate de această companie, al cărei acționar majoritar este Consiliul Judetean Hunedoara, condus vremelnic de PSD!
Acesta este respectul pe care PSD îl arată hunedorenilor, în plina campanie electorală!” se arată într-o postare pe pagina de facebook a PNL Hunedoara. Liberalii uită însă să amintească de faptul că Victor Arion, directorul pe care acum îl critică a fost propus şi susţinut 12 ani la rând în funcţie de chiar de PNL, fiind şi membru al acestui partid până nu demult.
Consiliul Judeţean Hunedoara (condus de PSD) a reacţionat astăzi, tot printr-o postare pe facebook,: Opriți intoxicările! STOP FAKE NEWS! Constatăm cu profundă îngrijorare că amploarea fenomenului fake news (știri false) este alimentată și de oameni politici din județul Hunedoara care, într-un mod iresponsabil, intoxică spațiul public cu minciuni.
Având în vedere că ținta predilectă a acestor intoxicări este Consiliul Județean Hunedoara, iar scopul este de a induce neîncrederea cetățenilor județului nostru în administrația județeană, totul în logica apropiatei campanii electorale, ne vedem obligați să reacționăm pentru restabilirea adevărului.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Aqua Prest Hunedoara”, în calitate de autoritate decizională în domeniul serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare din aria de operare a SC Apa Prod SA Deva, a modificat tarifele pentru serviciul de furnizare a apei potabile și de canalizare. Decizia a fost luată cu 34 de voturi „pentru” și 5 abțineri. Printre cei care au participat la vot se numără și reprezentanții primăriilor conduse de primari membri ai PNL: Deva, Hațeg, Balșa, Baru, General Berthelot, Luncoiu de Jos, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Tomești, Toplița, Vorța și Zam. Niciunul nu s-a opus majorării ba chiar, la un calcul simplu rezultă că cel puțin opt dintre aceștia au votat „pentru” majorarea tarifelor.
(…) Tariful pentru producerea, transportul și distribuția apei potabile a crescut cu 0,30 de lei (fără TVA): de la 3,81 la 4,11 lei/mc. Chiar și pentru un elev de gimnaziu este limpede că această ajustare nu poate fi „o majorare de 23%”, cum susțin unii consilieri județeni care speră că minciuna repetată suficient de mult va ajunge să ia locul adevărului. Dacă nu s-a schimbat nimic între timp în acest domeniu, metoda matematică ce permite determinarea unuia dintre termenii unei ecuații de proporționalitate pe baza celorlalți, este regula de trei simplă. Desigur, acei politicieni știu acest lucru, dar preferă să propage Fake News. Cât despre tarifele pentru serviciul de canalizare, cei de la PNL, omit cu bună știință să spună că, în unele localități , valoarea a scăzut!”. În realitate, tarifele pentru serviciul de canalizare NU au scăzut, ci au chiar o creştere spectaculoasă, de 48 la sută, de la 2,5 la 3,65 lei pe metrul cub. De scăzut, în unele localităţi au scăzut doar procentajele din volumul de apă consumată după care se calculează factura de canalizare, acestea uniformizându-se la 80 la sută pe toată aria de operare a Apa Prod Hunedoara.

Argumentele Apa Prod

Directorul Apa Prod Hunedoara, Victor Arion, spune că în ce priveşte pierderile din 2018 “imputate” de PNL este vorba despre o chestiune de ordin contabil, acestea reprezentând de fapt ratele plătite la bănci pentru creditele pe care societatea le-a luat pentru a cofinanţa proiectele cu bani europeni prin intermediul cărrora s-au modernizat reţelele din judeţ. La fel şi “pierderile” din prima jumătate a lui 2019, care se vor diminua până la finele acestui an. “Orice operator de apă încasează puţin în ianuarie, februarie şi martie. Abia vara consumul de apă creşte şi situaţia se echilibrează. Noi am fost mereu «zero pe zero» sau am avut pierderi foarte mici la final de an. La jumătatea anului trecut au deveni scandente ratele la creditele pe care Apa Prod le-a contractat pentru a cofinanţa proiectele de reabilitare, modernizare şi extindere a reţelelor de apă-canal din aria sa de operare. În ce priveşte majorările de tarife, trebuie spus că acestea au fost trimise spre analiza ANRSC încă din februarie 2019, iar ANRSC ne-a dat un aviz favorabil în iunie. Apa Prod Hunedoara nu a mai majorat tarifele din 2015. Între timp, preţurile la energie au crescut cu 75 la sută, preţurile la carburanţi au crescut semnificativ iar valoarea salariului minim pe economie, de asemenea. Până în 2015, acest judeţ nu a avut nicio staţie de epurare a apei operaţională. Acum are.”
Apa Prod Hunedoara trebuie să returneze un împrumut de 5,7 milioane de euro, cu scadenţă în 2027, pentru programul ISPA (derulat în special în Deva şi Hunedoara), iar pentru proiectul în valoare de 104 milioane de euro încheiat anul trecut, un credit de 30 de milioane de lei scadent în 2029. “Rata” anuală pe care societatea amintită o are acum de plătit la cele două credite este de aproape 7 milioane de lei.

Back to top button
Close
Close