glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrație

Tăieri drastice de cheltuieli, la Spitalul Județean de Urgență. Magazia unității sanitare este goală. Managerul susține că măsura nu va afecta pacienții

Tăieri masive, la Spitalul Județean de Urgență Deva. Cheltuielile au fost reduse, potrivit conducerii unității sanitare, cu 25 la sută, iar, în acest moment, magazia spitalului este goală. Medicii nu au decât materialele necesare pe secții și dacă au nevoie de ceva în plus, trebuie să comande. Măsura vine ca urmare a faptului că spitalul are datorii foarte mari, de peste 5 milioane de lei.

Deși decizia Comitetului Director a fost de reducere a cheltuielilor spitalului cu 25 de procente, în unele secții reducerea este și mai drastică, de 40-50%. Practic, spune managerul instituției, medicii și asistentele trebuie să învețe să lucreze corespunzător. Până acum, gestiunea cheltuielilor nu era ținută corect, susține conducerea spitalului. „S-a luat o decizie în comitetul director, care a fost aprobată de Consiliul de Administrație. Pe anumite medicamente și pe anumiți reactivi și dezinfectanți, reducem cheltuielile, punctual, cu 25%. Dar, până în momentul în care se face o inventariere la nivelul întregii unități – iar acest proces durează – toate problemele se vor trata punctual, iar comenzile vor fi făcute punctual, în funcție de nevoile secțiilor, nu de nevoile din magazie. Da, magazia este goală, dar secțiile nu sunt goale. Încercăm să determinăm nevoile pe bolnav, pentru fiecare secție. Grija mea și a întreg managementului spitalului este să nu fie afectat bolnavul. Cheltuielile se vor reduce, dar dacă ești obișnuit să lucrezi cu o sumă astronomică, fără gestiunea corectă a tuturor cheltuielilor, atunci poate că reducerea cheltuielilor cu 25% este mare. Dar, în același timp, dacă înveți să lucrezi corespunzător, îți vor fi de ajuns. Nu știm deocamdată ce înseamnă reducere, pentru că nu a existat o evidență foarte clară a cheltuielilor, și de aceea spitalul a ajuns în stadiul acesta”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Hunedoara, Adina Pera-Ștefănie.

Audit finalizat la sfârșitul lunii sau începutul lui octombrie

Spitalul Județean de Urgență trece, zilele acestea, printr-un audit financiar. Președintele Consiliului Județean, Mircea Bobora, a anunțat că vrea să vadă care este situația cheltuielilor: unde s-au dus banii, de ce, pentru ce și dacă erau justificate acele cheltuieli. De asemenea, economiștii unității sanitare vor trebui să explice de ce a ajuns unitatea sanitară în situația de a fi „resuscitată”. Măsura de tăiere a cheltuielilor a fost luată după ce a reieșit că spitalul a avut „cheltuileli exorbitante”, spune managerul. „Măsurile au fost luate, dar nu știu care sunt efectele, pentru că o să le analizăm la sfârșitul fiecărei luni”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora.

Adevăratele probleme de la spitalul din Deva au ieșit la iveală imediat după ocuparea postului de manager de către Adina Pera-Ștefănie. Încă din momentul susținerii examenului, aceasta spunea că unitatea sanitară se confruntă cu o situație gravă: datorii exorbitante. „Din analiza bugetului pe anul 2016 și analiza bugetului până la data de 31.05.2017 reiese o creștere alarmantă a arieratelor de la 3331,02 mii lei, la finele anului 2016, la 5636,78 mii lei, la 31.05.2017. Diferența de 2305,76 mii lei pe o perioadă de 5 luni este îngrijorătoare, necesitând o atenție deosebită din partea noului management al Spitalului Județean de Urgență Deva”, se arată în planul de management al Adinei Pera-Ștefănie.

4 Comments

  1. „Nu a existat o existenta foarte clara a cheltuielilior……”?!
    Doamne, cum puteti sa reproduceti asa ceva!
    Daca masura nu afecteaza pacientii, le dorim sa ajunga pacienti, ei, astia care comunica in felul asta date privind situatia spitalului.
    Si in tot acest timp, directorul medical cu mandat pe viata, se sparge in ceremonii de deschidere a unei noi „afaceri”!!!

Back to top button
Close
Close