Studenţi la Ştiinţe Agricole după o vizită la fermele Avis: „Cel mai important lucru este că nu se injectează carnea cu apă, iar puii sunt crescuți natural” (Galerie Foto)
Un grup de 17 studenți de la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu au vizitat ieri cel mai mare complex avicol integrat din județul Hunedoara, Avis 3000. În urma vizitei educative, studenții s-au declarat pe deplin impresionați de activitatea din fermele avicole, subliniind că cel mai important lucru pe care l-au sesizat este că „puii nu se injectează cu apă și sunt crescuți natural”.
Tinerii sunt studenți în anul II, la specializarea „Montanologie” (o specializare care pregăteşte studenții pentru profesia de inginer în agronomie) și au fost însoțiți de profesoara Mirela Cărătuş. În cadrul vizitei, studenților le-a fost prezentată activitatea complexului avicol, tehnologia modernă de producţie şi condiţiile în care sunt crescute și hrănite păsările. „Mă bucur că reprezentanții fermelor Avis au acceptat să ne primească pentru a doua oară în acest complex avicol integrat (n. red. profesoara a mai vizitat în urmă cu doi ani fermele Avis, cu un alt grup de studenți). Din punctul meu de vedere este foarte important să-i scoatem pe studenți în teren, să vadă cum este activitatea la o fermă avicolă, practic să intre în contact cu agenții economici și cu realitatea din teren. Noi facem cursuri despre zootehnie, dar cred că tinerii pricep mult mai bine lucrurile dacă le văd cu ochii lor și în felul acesta se pot îndrepta către practică, pentru a dobândi unele capacități ca mai apoi să-și poată găsi un loc de muncă mult mai ușor. Am vizitat o fermă de pui de carne, am văzut că se crește hibridul ross 308 – unul dintre cei mai buni hibrizi de pui de carne existenți pe piața românească din punctul meu de vedere – apoi o fermă de găini ouătoare, o stație de sortare și magazinele producătorilor tradiționali (PRO HD). Sunt plăcut impresionată de ceea ce am văzut și cel puțin de la ultima mea vizită în aceste ferme am observat că s-au făcut investiții pe reabilitarea halelor, modernizare, pe îmbunătățirea condițiilor de confort pentru pasăre”, a declarat Mirela Cărătuș.
Tinerii, impresionați de activitatea avicolă
Toți studenții au rămas plăcut impresionați de ceea ce au învățat și văzut. În plus, oaspeții au luat parte și la o degustare de pastramă și crenvurști de pui în magazinul Pro Alba și Hunedoara. „A fost o experiență foarte plăcută, am văzut ciclul de creștere a puilor de carne, hibridul ross 308, de la ecloziune și până la sacrificare, respectiv ambalarea ouălor. Momentul cel mai interesant și gustos a fost degustarea pastramei și a crenvurștilor de pui din magazinul PRO Alba și Hunedoara. Sunt niște produse foarte bune, originale, calitate sută la sută”, ne-a mărturisit Dan Cătălin Gâdea. O altă studentă, Ramona Maria Banciu, a afirmat că „practic am văzut toată evoluția găinii. Ne-a fost prezentat felul în care sunt hrăniți și crescuți puii și găinile, cum sunt ambalate ouăle și cum ajung în comerț. Cel mai important lucru și de apreciat este că la Avis nu se injectează puii cu apă, iar hrana acestora este sută la sută naturală. În plus, produsele pe care le-am degustat mi s-au părut foarte, foarte bune și de calitate”. Vizita la fermele Avis s-a încheiat pentru grupul de studenți cum nu se putea mai bine: la o ceașcă de cafea la „Jos pălăria” – cafeneaua dependentă de cultură din Deva.