glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Sportivi din toată țara participă la „Parângul Night Challenge”

Zeci de sportivi vor încerca în acest weekend să cucerească Parângul Mic, aflat la 2017 m altitudine, în cadrul unei curse trăznite, intitulată „Parângul Night Challenge”. Evenimentul va debuta sâmbătă, de la ora 18:30, în stațiunea turistică Parâng, din Petroșani.

Cursa nocturnă, inedită, de gen „vertical race” desfășurată în Masivul Parâng are două secțiuni: alergare montană și schi alpin. Traseul măsoară 4,5 km, cu o diferență de nivel de 1000 m. Startul competiției va fi dat la Telescaunul Vechi, iar finish-ul va fi pe vârful Parângul Mic. Evenimentul este organizat de polisportivul Avram Iancu, din Petroşani, care va participa și el pentru prima dată la competiție. Acesta va alerga prin zăpadă alături de ceilalţi sportivi, purtând cu el o sanie pe care o va folosi, luna viitoare, la ultramaratonul de la Polul Nord, Arctic Ultra 6633. „Sunt șase ani de când fac acest lucru. O fac dinaintea <consacrării> mele la nivelul luciului de apă. Din postura de organizator am văzut cursa, o știu, o simt în fiecare an și vă pot spune că este greu. Știu că foarte greu le este și celor peste 100 de sportivi, de prin toate colțurile țării, care participă din pasiune. Anul acesta, însă, va fi o premieră atât pentru cursă dar mai ales pentru mine: voi participa și eu! De ce o fac? Din două motive: primul este că îmi doresc să văd și să simt cursa și din postura de participant, iar al doilea motiv este faptul că îmi doresc să și trag după mine sania de 30 de kilograme până pe Vârful ce mi-a privegheat nașterea. În luna martie voi reprezenta România la una dintre cele mai grele curse din lume, 6633 Arctic Ultra, cu startul în 7 martie 2019, ce se desfășoară dincolo de Cercul Polar cu finisul pe malul Oceanului Arctic, la finalul celor 618 kilometri de traseu. Gerul cumplit, amplificat de furtuni năprasnice și neașteptate, mă obligă la antrenamente temeinice. Ori, propria cursă este o perfectă ocazie de a mă antrena”, a declarat Avram Iancu.

Înscrierile online pentru acest concurs s-au încheiat, însă cei care mai doresc să participe se mai pot înscrie în ziua competiţiei, la start. Premiile puse în joc au o valoare totală de 10.000 de lei. Printre sportivii înscrişi se numără şi Andrei Preda, care, în anul 2016, a reuşit recordul de traseu cu un timp de 40 de minute şi 57 de secunde. Pentru a-i stimula pe concurenţi să depăşească acest timp, organizatorii vor acorda anul acesta un premiu suplimentar de 2.000 de lei acelui sportiv care va reuşi o nouă performanţă în alergare.