glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAnchetă

Spațiu de joacă, construit ilegal? Avizul de Mediu a fost obținut prin furnizarea de informații FALSE în Certificatul de Urbanism

Locul de joacă construit la poalele Cetății, pe strada Barbu Lăutaru, din Deva, a fost ridicat în baza unor ilegalități. Mai exact, Primăria Deva nu a menționat în Certificatul de Urbanism că este vorba despre un fond forestier, inducând astfel în eroare Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara, pentru a obține avizul necesar. În realitate, locul de joacă a fost construit pe o suprafață de 88,8 de metri patrați de fond forestier.

Locul de joacă construit pe baza unor acte false este exact cel despre care vă arătam, săptămâna trecută, că are amplasat în apropierea lui un panou care îi discriminează pe copiii cu handicap la mâini și picioare, cărora le este interzis să folosească echipamentele.

Dar, problemele locului de joacă nu se opresc aici, ci sunt mult mai mari și au apărut încă de la momentul în care proiectul era încă în „fașă”. Spațiul a fost construit la poalele cetății, în fondul forestier, fără fișa de scoatere din circuitul silvic, pe care trebuia să o elibereze Garda Forestieră.

În data de 21 martie, anul acesta, APM Hunedoara solicita Gărzii Forestiere să efectueze verificări privind modul de aplicare a legislației silvice la lucrările realizate cu ocazia implementării proiectului de reabilitare a Dealului Cetății. Urmare a acestei cereri, Garda Forestieră a mers în teren și a descoperit zeci de copaci tăiați fără autorizație, dar și faptul că o suprafață de aproximativ 0,38 de hectare a fost scoasă definitiv din fondul forestier, fără ca documentația să fie înaintată spre aprobare. În adresa trimisă de Garda Forestieră către APM Hunedoara, este precizat că s-au descoperit suspiciuni de comitere a unor infracțiuni, astfel că instituția va sesiza organele abilitate. Tot în cadrul verificărilor, instituția a descoperit nereguli și la locul de joacă, la o parcare și la un garaj, toate trei construite în fondul forestier. „Limitrof cu strada Barbu Lăutaru, în partea de sus a străzii, Consiliul Local Deva a construit în anul 2015 un spațiu de joacă pentru copii. Parte din acest spațiu este amplasat în fondul forestier. Suprafața construită în fondul forestier este de cca 88,8 mp. La aproximativ 50 metri mai sus, se află tot în suprafața fondului forestier, o platformă de pământ, în suprafață de cca 462 mp, care la această dată este folosită de locuitorii din zonă pentru parcarea autoturismelor. În apropiere de spațiul de joacă menționat, în amonte, există o platformă betonată, care deservește un garaj și care este amplasată tot în fondul forestier”, se arată în comunicarea făcută de Garda Forestieră.

Garda de Mediu nu vede pădurea

În urma răspunsului primit de la Garda Forestieră, APM Hunedoara a trimis către Garda de Mediu Hunedoara o adresă prin care solicită instituției să verifice legalitatea acestor lucrări, raportată la legislația de mediu. Zilele trecute răspunsul a venit. „Spațiul de joacă pentru copii s-a realizat în baza proiectul tehnic nr. 53/2015 cu numele <Amenajare loc de joacă pe strada Barbu Lăutaru> a certificatului de urbanism nr. 207/26.06.2015, Autorizației de construire nr. 225/17.11.2015 și Avizului de Mediu nr. 9397/AAA/10.11.2015 (prin care se clasifică notificare, deoarece proiectul nu se supune procedurii de evaluare a impactului asupra mediului și de evaluare adecvată)”, se arată în adresa Gărzii de Mediu Hunedoara. Certificatul de urbanism la care face referire Garda de Mediu este însă unul care are anumite omisiuni. Pe ici, pe colo, prin părțile esențiale… Informația este scrisă în adresa trimisă de APM Hunedoara către Garda de Mediu. „Referitor la locul de joacă, actul de reglementare nr. 9397/AAA/10.11.2015 (n.r. Avizul de Mediu) a fost obținut prin inducerea în eroare a autorității competente de mediu, prin furnizarea de informații false în Certificatul de urbanism nr. 207/26.06.2015, adică nu este menționat la regimul economic faptul că este fond forestier, ceea ce ar fi presupus o altă procedură, deci responsabilitatea este a emitentului acestuia. Așteptăm informațiile referitoare la legalitatea parcării de 462 mp”, se arată în răspunsul trimis înapoi Gărzii de Mediu Hunedoara, de către APM Hunedoara. „În condițiile reale, obținerea Avizului de Mediu ar fi fost altfel. Avizul nu s-ar fi putut emite fără fișa de scoatere din circuitul silvic, pe care trebuia să o elibereze Garda Forestieră. Pentru scoaterea din circuitul forestier există o procedură mai complicată, pentru emiterea Avizului de Mediu”, a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș.

Ce spune Codul Penal?

Art. 320

Falsul material în înscrisuri oficiale

(1) Falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(2) Falsul prevăzut în alin. (1), săvârşit de un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 321

Fals intelectual

(1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar public aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 322

Falsul în înscrisuri sub semnătură privată

(1) Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul dintre modurile prevăzute în art. 320 sau art. 321, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 323

Uzul de fals

Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.

IMG_0094

Tags

2 Comments

  1. Al dreaq primar. Construieste locuri de joaca in loc sa stea si el frumos la coada la avizele de la APM unde directoarea PSD abia asteapta sa le elibereze.

  2. Ioane, mergi si te culca! Directorul APM nu e PSD, locurile de joaca si orice alta constructie trebuie facute cu respectarea legii. Daca tu, un idiot util, adica postac, vrei sa construiesti ceva trebuie sa respecti legea, el de ce nu o respecta? Si in alta ordine de idei: ai habar cam cat a costat un loc de joaca? Iti spun eu cretinule. Cam cat o casa de 100 de mp.