glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

Soarta Guvernului Grindeanu se decide astăzi. Parlamentarii PSD de Hunedoara au pus umărul la decizia UDMR de a nu se prezenta la votul moțiunii de cenzură

În această dimineață, la ora 11, plenul Parlamentului va decide dacă Guvernul Grindeanu trebuie să plece, în urma moțiunii de cenzură depusă chiar de către PSD. Ieri, negocierile cu UDMR au căzut, iar parlamentarii social-democrați din județul Hunedoara au pus umărul la decizia lui Liviu Dragnea de a retrage din Parlament legile care vizau foarte multe drepturi pentru comunitatea maghiară. Sorin Marica, deputat PSD, a declarat că a transmis conducerii PSD că el nu poate vota aceste legi, „fiind la câteva zeci de kilometri de mormântul lui Avram Iancu”.

Trocul politic pe care ar fi încercat să îl facă conducerea PSD, prin Liviu Dragnea, cu UDMR ar fi fost ca în schimbul voturilor de astăzi „pentru” moțiunea de cenzură, să adopte legile „maghiarizării”. Parlamentarii din Hunedoara, Alba, Cluj, Bistrița și Mureș ar fi subliniat în mod cert că nu sunt de acord ca ziua de 15 martie să devină, prin lege, zi națională a comunității maghiare. O altă propunere respinsă de parlamentarii ardeleni se referă la diminuarea pragului de reprezentare a minorităților în instituțiile administrative de stat, de la 20% la 10%. Potrivit Mediafax, ședințele celor trei comisii parlamentare de specialitate –  Juridică, Drepturile Omului, Administraţie – nu au mai avut loc ieri, tocmai pentru că Liviu Dragnea nu ar fi reușit să-și convingă colegii în privința adoptării acestei inițiative.

Reacția deputatului PSD Sorin Marica

Contactat de „Glasul Hunedoarei”, Sorin Marica, deputat PSD de Hunedoara, susține ferm că este total împotriva acestor legi, și a transmis conducerii partidului acest lucru. „Da, e adevărat! Le-am transmis că nu pot să votez așa ceva. Fiind la câteva zeci de kilometri de mormântul lui Avram Iancu, cum să pot să votez așa ceva?Asta e o lege a maghiarilor de prin anul 2000, pe care, de fiecare dată când e vreo problemă prin coaliția de guvernare, indiferent care ar fi ea, ei cu asta vin mereu. Au crezut că probabil acum au noroc. De fiecare dată când ne cheamă la comisii, mergem! Nu știam chiar exact despre ce este vorba. Nu știu exact pe ce au fost negocierile, dar cred că asta era una dintre ele. Am transmis și în comisie că nu voi vota așa ceva, și liderilor de la București și domnului Nistor, care nici el nu a fost de acord cu legile acestea. Cred că ni s-a văzut această poziție. Eu la discuția finală nu am participat, atunci când Liviu Dragnea le-a transmis celor de la UDMR decizia”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” Sorin Marica.

Explicațiile opoziției pentru negocierile eșuate

Liderul PNL Hunedoara, Lucian Heiuș, susține că Liviu Dragnea s-a speriat de reacțiile apărute în urma aflării planului său. Acesta ar fi singurul motiv pentru care ar fi dat înapoi. „E clar faptul că pentru a fi siguri că moțiunea de cenzură va trece, Liviu Dragnea cu camarila din jurul dumnealui s-au dus și au purtat o negociere cu UDMR, UDMR-ul cerându-le ceea ce cer de mai mult timp: cât mai multe drepturi și autonomie pentru populația de etnie maghiară. Dacă nu ar fi fost reacția de luni seară a tuturor televiziunilor, a parlamentarilor din opoziție, sunt convins că Dragnea ar fi acceptat toate cerințele UDMR”, a declarat Lucian Heiuș. Deputatul PNL Hunedoara vorbește și despre ceea ce s-a întâmplat, în două rânduri, la comisiile convocate special pentru a trece aceste legi ale UDMR. „Luni, au fost convocate comisiile, care reglementau acele legi, oamenii au stat și au așteptat semnalul. A fost o chestie penibilă. Mi-au povestit colegii mei care fac parte din acele comisii. Nimeni nu venea să le spună ce legi sunt. La ora 19, le-au spus că s-au anulat toate comisiile. Acele comisii au fost convocate azi dimineață (marți) la ora 10, la fel s-au dus, au așteptat, nu s-a întâmplat nimic, iar la 11:20 au primit semnalul că nu se mai discută acele legi, pentru că UDMR a declarat că nu mai susține moțiunea, deci e clar că negocierile care au avut loc în spatele ușilor închise, între Dragnea și conducerea UDMR au dat greș, și s-a renunțat la ele. Practic, PSD a vrut să cumpere voturile UDMR aprobând Statutul Minorităților și o lege prin care se reglementa data de 15 martie să fie zi liberă și pentru etnicii maghiari”, a mai spus Heiuș.

Va trece moțiunea de cenzură?

Astăzi, la ora 11, Plenul Parlamentului se va reuni pentru a fi votată moțiunea de cenzură împotriva lui Grindeanu. UDMR a anunțat de ieri că nu va participa la vot, la fel și USR și PMP. Minoritățile naționale au lăsat la latitudinea deputaților și senatorilor decizia de a participa sau nu. Singurii care vor fi sigur în sală vor fi parlamentarii PSD, cei ai ALDE și liberalii. Aceștia din urmă au anunțat că nu vor vota. „Participăm la moțiune, dar nu votează nimeni. Oamenii ne-au trimis pe noi să mergem în Parlament, este o procedură parlamentară această moțiune, noi mergem, suntem prezenți, dar nu ne băgăm să votăm, pentru că este o reglare de conturi în cadrul PSD, care nu este problema noastră. Noi, liberalii, am depus o moțiune de cenzură în sesiunea asta, nu a trecut, PSD-ul nevotând-o, nu mai putem să facem altceva”, a declarat președintele PNL Hunedoara, deputatul Lucian Heiuș. Acesta susține și că PSD-iștii au acum o mare problemă, existând discuții despre amânarea votului pentru ziua de vineri. „Dacă aseară eram convins că acea moțiune trece, astăzi, la ora aceasta, am semne mari de întrebare asupra a ceea ce se va întâmpla. Este clar că este o nervozitate ridicată, în rândul PSD… E greu de spus”, a mai spus Heiuș.

Totuși, social-democrații spun că moțiunea de cenzură va trece. „Eu cred că va trece… cu voturile PSD și ALDE va trece, pentru că nu prea văd eu ce susținători sunt de partea cealaltă”, spune deputatul PSD Sorin Marica. Contactat de „Glasul Hunedoarei”, senatorul PSD Cristian Resmeriță s-a declarat convis că miercuri Guvernul Grindeanu va cădea în urma votului.

Tags