glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Sistemul asigurărilor de sănătate, nefuncțional de 18 zile

Răspunsul cinic al CNAS: „Oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem”

Platforma online care gestionează cardurile naţionale de sănătate este blocată pentru a 18-a zi consecutiv. Ca urmare a acestei sincope în sistemul de sănătate, dar și după răspunsul cinic al purtătorului de cuvânt al CNAS privind această problemă – „oamenii mor oricum. Și cu, și fără sistem”, medicii din județul Hunedoara, acuză reprezentanții Casei de cinism, indolență și aroganță crasă.

Medicii, cât și pacienții hunedoreni au ajuns într-o situație disperată din cauza controversatului SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate). Sistemul funcționează mai tot timpul foarte greu sau… chiar deloc, iar medicii nu pot vedea calitatea pacientului de asigurat sau nu pot elibera rețete medicale numai în mod offline. Cu o astfel de situație s-au confruntat și în ultimele 18 zile medicii hunedoreni când sistemul a fost nefuncțional. „Nu știu dacă sunt 17 sau 20 de zile de când nu merge sistemul pentru că nu le-am numărat dar cert este că nu funcționează. Au fost probleme cu validarea serviciilor medicale. Este prea mult pentru noi! Deja ne-am învățat că vinerea sistemul merge greoi sau pur și simplu nu funcționează, dar atâtea zile consecutive în care acest SIUI să nu meargă nu am mai avut. În plus, anul acesta nu pot să spun că am avut o zi în care să meargă sistemul impecabil, să putem vizualiza calitatea pacienților de asigurați, să putem elibera rețete online fără probleme. Cel mai grav este că nu se recunoaște problema. Am înțeles că astăzi (n. red. ieri) cei de la Casă au fost sunați și întrebați de cineva din presă dacă sistemul merge și cei de acolo au spus că da. Exact în momentul când m-au sunat pe mine sistemul nu mergea și chiar am făcut poză ca să demonstrez acest lucru. Cel mai mult mă deranjează că cei de la Casă spun că medicii sunt de vină. Păi mie nu mi-ar conveni să introduc cardul în program și să scot imediat rețeta? Eu vreau ca prostul să introduc cardul de cinci ori și când să listez rețeta să mă trezesc că îmi iese din program? De exemplu astăzi (n. red. ieri), în cea mai mare parte a timpului, am putut elibera rețete online. Au fost și momente când nu a mers și am dat ofline. Dar, ce nu a mers deloc este că nu am putut verifica dacă pacientul este asigurat sau nu. Am avut chiar o situație în care o pacientă era asigurată dar asigurarea ei expiră peste trei zile. Dacă eu îi dădeam rețetă pe trei luni, neputând verifica dacă este asigurată aș fi fost bună de plată pe următoarele două luni. Aici este marea problemă. Iar când se va face un control peste doi ani tu nu vei mai ști dacă a mers sau nu sistemul și vei scoate bani din buzunar. Vă spun sincer că este un sistem care nu ne-a adus absolut nimic bun, ci doar ne încurcă”, a declarat președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) Hunedoara, Ana-Aurelia Chiș Șerban.

Răspunsul CNAS: „Oamenii mor oricum. Şi cu, şi fără sistem”

În contextul în care de 18 zile medicii și pacienții se confruntă cu blocarea platformei online care gestionează cardurile naționale de sănătate, purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici a avut o declarație extrem de cinică: „Oamenii mor oricum. Şi cu, şi fără sistem”. „În ceea ce privește declarația purtătorului de cuvânt al CNAS, într-adevăr oamenii mor și cu sistem și fără dar nu era momentul ca acest domn, din postura lui, să dea o astfel de declarație, cinică, din punctul meu de vedere. A fost o exprimare nefericită și arogantă care nu își avea rostul”, a adăugat Ana-Aurelia Chiș Șerban.

Tags