glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Și, totuși, se poate. La Hațeg se va construi o școală nouă, cu bani europeni

Ori de câte ori vine vorba despre infrastructura învățământului românesc, aproape ca un reflex, administratorii dau vina pe vechimea acesteia. Nu se prea vorbește însă despre varianta apariției unor școli noi, cu bani de la Uniunea Europeană. Ea există și e viabilă. O demonstrează un proiect al Primăriei Hațeg. În orașul amintit se va construi „de la zero” o școală nouă.

Cei 500 de elevi care învață în prezent la Școala Gimnazială „Ovid Densusianu”, dar și viitorii elevi din Hațeg pot începe să spere că vor învăța într-o școală nouă cu dotări de nivel european. Unitatea de învățământ va fi construită în cea mai mare parte cu fonduri europene nerambursabile.

Primăria Hațeg a depus la ADR Vest un proiect pentru construirea unei școli noi, iar ieri a semnat contractul de finanțare. Este vorba despre un proiect în valoare totală de aproximativ 4 milioane de euro, mai bine de 98 la sută din sumă provenind din fonduri europene.
Edilii Hațegului spun că ridicarea unei școli este necesară deoarece, în prezent, elevii de la Școala Gimnazială „Ovid Densusianu” învață în condiții improprii: „Școala este veche și insalubră, cade tencuiala, se face igrasie. În unele săli de clasă trebuie să zugrăvim la fiecare început de an școlar. Iar costurile sunt foarte mari, având în vedere că actuala clădire a școlii face parte din Patrimoniul Cultural Național”, spune Marcel Adrian Goia, primarul orașului Hațeg. Lucrările vor trebui finalizare până în luna august a anului 2021.

Alte cereri, pentru spital și iluminat

Odată cu anunțul privind semnarea contractului pentru ridicarea unei noi școli, Primăria Hațeg a mai precizat că se așteaptă să ajungă în aceeași fază cu alte două proiecte importante pentru oraș. Este vorba despre dotarea cu echipamente a spitalului și despre extinderea rețelei de iluminat public. „La spital, în primul rând avem nevoie de un tomograf nou, dar și de multe alte dotări. Suma pe care o solicităm este de 2, 2 milioane de euro. Dacă vom reuși să primim suma solicitată, 200.000 de euro, pe un alt proiect, vom putea extinde iluminatul public și pe străzile lăturalnice din Hațeg și vom schimba lămpile stradale”, a adăugat Marcel Adrian Goia.
În prezent, orașul Hațeg are șapte proiecte cu finanțare europeană, în valoare totală de 10 milioane de euro. Unele se află deja în faza de implementare, altele sunt încă în cea de evaluare, la ADR Vest.