glasul-hd.ro Web analytics

Sport

„În sezonul trecut doar 11 – 12 jucători am dus greul la echipă” Interviu cu Robert Cristian, căpitanul şi golgeterul lui CNS Cetate Deva

Robert Cristian este tipul de jucător nu doar agreat, ci şi dorit de orice antrenor: muncitor, dar şi tehnic în acelaşi timp, extrem de disciplinat tactic – dovadă că în cariera sa a evoluat pe absolut toate posturile, mai puţin cel de portar – şi care nu doar o singură dată a decis soarta unui meci printr-o execuţie personală, un şut de excepţie ori o pasă de gol pentru un coechipier. Născut în 29 ianuarie 1988 la Caransebeş, se află „de când se ştie” – chiar după spusele lui – la Hunedoara, cariera lui fotbalistică fiind practic legată de acest judeţ. La CNS Cetate Deva evoluează deja de doi ani, ajungând căpitanul echipei, iar în sezonul trecut a fost şi cel mai bun marcator al formaţiei devene.

Reporter: Spune-mi, când ai început fotbalul şi pe cine ai avut antrenor?

Robert Cristian: Joc fotbal de la 7 ani. Am început la copiii Hunedoarei, unde i-am avut antrenori pe Pătraşcu şi apoi pe Văetuş, nume care înseamnă ceva în acest sport. Pe la 16 – 17 ani am fost adus la echipa mare a clubului, care pe atunci se numea Corvinul 2005, de Nelu Petcu, pe care acum am ajuns din nou să îl am antrenor şi aici, la Deva.

Rep.: Te-aş întreba pe ce post joci, dar cum ştie toată lumea că eşti un fotbalist mai mult decât polivalent, întrebarea e alta: care e postul tău preferat, pe care te simţi cel mai bine?

C.: Într-adevăr, am jucat şi în apărare, şi la mijlocul terenului, în ambele compartimente am fost şi pe dreapta, şi central, şi pe stânga, am jucat şi vârf de atac când a trebuit. Cel mai mult îmi place însă poziţia de mijlocaş central ofensiv, în spatele vârfului, acolo cred că pot da randamentul cel mai bun.

Rep.: Ai jucat cea mai mare parte a carierei la Hunedoara; acolo aţi avut la un moment dat o echipă cu fotbalişti extrem de bine cotaţi, Bozian, Tecsi şi mulţi alţii. Ce nu a mers cum trebuie?

C.: Am avut într-adevăr o echipă foarte bună la Hunedoara, chiar nu ştiu ce ne-a lipsit ca să avem şi rezultate pe măsura aşteptărilor! FC Hunedoara a terminat de două ori pe locul 2 în serie, ratând promovarea la limită, apoi au venit clasări mai slabe, ultima oară pe locul 5 în liga a treia.

Rep.: Ai venit la Deva când Hunedoara a fost exclusă din campionat; ai mai avut şi alte oferte?

C.: Sigur, au mai existat oferte, de la Reşiţa, de la Luceafărul Oradea, au mai fost câteva. Mi-a convenit mai mult ce mi-au oferit cei de la CNS Cetate, sunt şi aproape de Hunedoara.

Rep: La Deva eşti de doi ani, timp în care aici la echipă s-au schimbat mai mulţi antrenori. Ce ne poţi spune despre fiecare dintre ei?

C.: Să ştiţi că de la fiecare antrenor pe care l-am avut la Deva am avut de învăţat câte ceva. A fost mai întâi Ciprian Pepenar, un antrenor tânăr, la început de drum, a venit apoi Viorel Tănase, despre care nu mai trebuie să vorbesc, ştie toată lumea unde a ajuns şi la ce echipă e acum, o perioadă am lucrat cu Ousmane N’Doye, o personalitate aparte pentru întreg fotbalul din România, apoi a venit Sorin Cornea, care a stat un an întreg.

Rep.: Cetate a avut mari fluctuaţii în joc sezonul trecut: etape la rând fără victorii, etape numai cu victorii, iarăşi eşecuri, evoluţii foarte bune, evoluţii slabe. Care a fost cauza?

C.: Toate aceste fluctuaţii s-au datorat faptului că am fost doar 11 – 12 jucători care am dus greul permanent, meci de meci. După un start slab de campionat am avut într-adevăr acea serie spectaculoasă de cinci victorii consecutive, între care cele de la Craiova şi Reşiţa în faţa unor echipe mai bine clasate, pe terenurile lor, dar nu poţi să duci în aceste condiţii un întreg campionat. Aceasta a fost situaţia, nu am mai avut nici pe departe lotul de acum doi ani, cu care s-a dorit promovarea în liga a doua. Atunci am fost poate prea mulţi, e o părere personală, pentru că am avut un lot şi foarte numeros, nu doar valoros.

Rep.: Obiectivul echipei pentru noul sezon a fost deja anunţat oficial, tu ce obiective personale ai?

C.: La 30 de ani nu prea mai am obiective personale. Îmi doresc poate să marchez la fel de mult ca şi în sezonul trecut şi, desigur, ne dorim cu toţii să facem mai mult şi să obţinem o clasare mult mai bună decât în campionatul precedent.

Rep.: Ce spui de Campionatul Mondial din Rusia, ai vreo favorită?

C.: Favorita mea a fost Portugalia, asta şi datorită faptului că fotbalistul meu preferat este Cristiano Ronaldo, pentru tot ceea ce înseamnă acesta pentru fotbalul mondial. Din păcate Portugalia a ieşit deja, eliminată în optimi de Uruguay. Cum am văzut cu toţii, au fost foarte multe surprize la acest turneu final şi nu este exclus ca ele să apară şi în continuare.