glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Sentință pe fond, pentru Robert Dan. 5 ani și șase luni de închisoare cu executare pentru fostul viceprimar al Hunedoarei

Fostul viceprimar al municipiului Hunedoara, Robert Dan, a fost condamnat, miercuri, de magistrații Tribunalului Hunedoara, la 5 ani și șase luni de închisoare cu executare, într-un dosar de corupție cu fonduri de la APIA Hunedoara. Alături de el a mai fost condamnată și fosta sa soție și fostul secretar al municipiului Hunedoara. Daniela-Arieta Căpâlnă, fosta  șefă  a Serviciului Buget, Finanțe și Contabilitate din cadrul Primăriei Hunedoara, a fost achitată.

Tribunalul Hunedoara a finalizat cercetarea judecătorească în dosarul fostului viceprimar al Hunedoarei, Robert Dan, acuzat într-un dosar de corupție, alături de fosta soție și de alți foști funcționari din administrația locală. Dan Robert a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani și șase luni de închisoare cu executare, iar fosta sa soție la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere, pe un termen de încercare de 4 ani. Fostul secretar al Primăriei Hunedoara, Aurel Rață-Bugnariu, a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, iar fosta șefă a Serviciului Buget, Finanțe și Contabilitate a fost achitată pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

Sentința nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel, în 10 zile de la comunicare.

Plăți necuvenite care trebuie returnate

Potrivit procurorilor, în perioada 2010-2012, fosta soție a viceprimarului a întocmit în fals zece contracte de arendă prin contrafacerea semnăturilor unor persoane, pe care ulterior le-a depus la APIA Hunedoara, în vederea obținerii de subvenții. Valoarea fondurilor nerambursabile astfel obținute se ridică la suma de aproximativ 186.770 de lei. „În același sens, în cursul anului 2010, în baza unui contract de arendare, inculpata Coșăreanu Alexandrina-Petronela a solicitat acordarea subvenţiilor și pentru o parcelă în suprafață de 118,50 ha pășune, proprietatea municipiului Hunedoara. Documentul respectiv, semnat cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, de către inculpații Rață-Bugnariu Aurel și Căpâlnă Daniela Arieta, a fost încheiat fără a exista o Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Hunedoara și fără a se organiza o licitație publică în vederea atribuirii suprafeței respective în favoarea inculpatei Coșăreanu Alexandrina-Petronela. Mai mult, contractul a fost încheiat cu titlu gratuit, fără ca între părți să se stabilească un preț, conform prevederilor legale, cauzându-se astfel o vătămare a intereselor legitime ale Primăriei Municipiului Hunedoara”, se arată în rechizitoriul DNA Alba Iulia.

Tribunalul Hunedoara a decis ieri că inculpata Alexandrina Coșăreanu trebuie să returneze aproximativ 170.000 de lei înapoi către APIA, însemnând plățile necuvenite din anii 2010, 2011 și 2012.