glasul-hd.ro Web analytics

Economic

Scutire de impozit pe profitul reinvestit în turism

Prezent ieri la Deva pentru o întrevedere cu oamenii de afaceri,  ministrul delegat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM), Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Nicolae Jianu, a declarat că scutirea de impozit a profitului reinvestit ar trebui extinsă către cât mai multe domenii de activitate, care acum nu beneficiază de această facilitate fiscală.

Unul dintre primele domenii vizate ar fi cel al turismului, mai ales că, anul acesta în România, s-a înregistrat o creştere totală cu 28 la sută a numărului de turişti, judeţul Hunedoara fiind cel care a avut cel mai spectaculos progres (cu aproape 24 la sută mai mulţi turişti faţă de anul precedent). „Operatorii din turism nu au nevoie de achiziţii de echipamente şi utilaje, ci au nevoie de investiţii în infrastructura de cazare, dar şi de alte tipuri de investiţii. Aşa cum investiţii sunt necesare şi în ceea ce înseamnă cercetare-dezvoltare, sau investiţiile necesare pentru susţinerea exporturilor. Deci, cred că paleta scutirii (de impozit, n.r.) a profitului reinvestit trebuie lărgită către cât mai multe categorii. E un prim început. Trebuie să tragem linie în acest an şi să vedem care a fost impactul acestei măsuri şi, pas cu pas, să încercăm să o extindem”, a afirmat ministrul delegat pentru IMM-uri.
El a afirmat că extinderea măsurii ce face referire la scutirea de impozit pe profitul reinvestit va trebui analizată şi cu Ministerul Finanţelor, după care se vor putea decide viitorii paşi de urmat.

Salarii de la stat pentru absolvenţi

La aceeaşi întrevedere, Florin Jianu le-a atras atenţia reprezentanţilor firmelor din judeţ că pot accesa un program cu finanţare europeană aflat deja în derulare, prin intermediul căruia, societăţile pot angaja tineri absolvenţi fără să fie nevoite să le plătească salariul. Pe o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni, programul prevede plata de către minister a unui salariu de 900 de lei lunar şi a unei retribuţii lunare de 1.200 de lei pentru un absolvent de facultate. În ambele situaţii, tot prin programul amintit se suportă şi contribuţiile la bugetele de stat pentru tinerii angajaţi. „Tinerii au reale dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă imediat după ce ies de pe băncile şcolilor. Nu ai cum să deţii experienţa cerută de angajatori. Dar într-un interval de un an, timp în care prin acest program li se plătesc salariile, acei tineri pot acumula experienţa necesară pentru a deveni productivi”, a adăugat ministrul pentru IMM-uri şi Mediu de Afaceri.

Back to top button