glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Săptămână crucială pentru Mintia

În zilele următoare ar trebui să aibă loc testul cărbunelui indonezian, materie primă care ar scăpa termocentrala de problema de mediu

Dacă testul cărbunelui cu conţinut redus de sulf adus din Indonezia va avea rezultatele aşteptate, Consiliul Judeţean va putea merge mai departe cu demersurile sale de preluare a Termocentralei Mintia. În caz contrar, situaţia se încurcă rău de tot, având toate şansele să devină una de-a dreptul imposibilă.

Zilele trecute, la Mintia, a ajuns o primă garnitură de tren cu cărbune importat din Indonezia. Este aşteptată şi o a a doua garnitură astfel încât testarea arderii acestei materii prime în condiţii reale să se poată desfăşura. E nevoie de minimum 2.400 de tone de cărbune pentru ca un grup energetic să funcţioneze cel puţin 24 de ore, astfel încât testul să fie unul relevant.

Despre cărbunele indonezian, sindicaliştii spun că ar rezolva problema de mediu a Termocentralei Mintia (pe cale să fie închisă din cauză că, de ani buni, emisiile sale depăşesc cu mult limitele maxime admise prin lege). Cărbunele amintit ar avea un conţinut de sulf extrem de redus şi, dacă ar fi folosit în mod curent la Mintia, termocentrala nu ar mai avea nevoie de instalaţii de desulfurare (care costă minimum 50 de milioane de euro pentru un grup energetic).

Certificatul – cheie

„Testul va fi monitorizat de specialişti ai ICEMENERG (Institutul Naţional de Cercetare pentru Dezvoltare în Energie – n.red.). La acest institut s-a făcut un test de ardere a cărbunelui din Indonezia ale cărui rezultate au ieşit bune. E însă nevoie de şi de un test efectiv în termocentrală. Dacă rezultatele vor ieşi favorabile, cu acel buletin emis de ICEMENERG noi va trebui să mergem şi în instanţă (unde oprirea termocentralei dispusă de Garda de Mediu în 2015 încă se judecă) şi la Consiliul Judeţean şi la Ministerul Energiei. Cărbunele indonezian are aceeaşi putere calorică precum cea a cărbunelui din Valea Jiului. Avantajul cel mare este însă conţinutul foarte mic de sulf, care ne-ar scuti de obligativitatea instalării unor instalaţii de desulfurare care costă zeci de milioane de euro”, spune liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iştoc, organism care militează de mai bine de un an pentru importarea cărbunelui din Indonezia, dând ca exemplu termocentrale din Slovenia care îl folosesc şi sunt astfel conforme cu normele europene de mediu fără să mai fie nevoite să investească în instalaţii pentru desulfurare.

Scenariul pesimist

În cazul în care, din diferite motive (de mediu sau, pur şi simplu, tehnologice) se va concluziona că materia primă din Indonezia nu se potriveşte cu fluxul tehnologic de la Mintia, Consiliul Judeţean Hunedoara va avea o mare problemă în demersul său pentru preluarea termocentralei. În repetate rânduri, preşedintele CJ, Mircea Bobora, a dat asigurări că o astfel de preluare se va face doar dacă analize de ordin economic arată că există şanse ca instituţia administrativă judeţeană să poată duce mai departe o asemenea unitate economică. Dacă, la Mintia, nu se va putea folosi cărbunele indonezian, singura variantă ar fi preluarea de către CJ în condiţiile acordării de către stat a unei scheme de sprijin prin care să se acopere de la bugetul de stat diferenţa dintre costul de producţie a megawatt-ului şi cel cu care Mintia îl va vinde pe piaţă. Experienţa ultimilor ani a arătat că astfel de măsuri de sprijin, în sectorul energetic românesc „convenţional” sunt aproape imposibil de obţinut.

Tags