glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

„Saga” proiectelor pentru Ulpia şi Incinta I ajunge şi la un episod fericit. Suntem însă abia la mijlocul „serialului”

Astăzi se semnează contractele de finanţare europeană pentru restaurarea a două dintre cele mai importante monumente istorice ale judeţului: Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Incinta I a Cetăţii Devei. Ambele proiecte au fost depuse cu întârziere (la un moment dat chiar au riscat să piardă „trenul” banilor europeni) iar acum intră deja într-o cursă contra-cronometru pentru a se transpune în realitate. Vom avea astăzi, ca de obicei, declaraţii entuziasmante, dar realităţile de pe hârtie şi experienţele în domeniu arată că optimismul care (mai mult ca sigur) va fi manifestat la ceremonia de semnare să fie ceva mai ponderat.

Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 1 din Hunedoara (valoare totală 5,4 milioane de lei), restaurarea şi punerea în valoare a Amfiteatrului de la Ulpia Traiana (proiect al Consiliului Judeţean în valoare de aproape 21,9 milioane de lei), respectiv restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a Incintei I din Cetatea Devei (proiect al Primăriei Deva în valoare de aproximativ 22 de milioane de lei) sunt proiectele pentru care astăzi, la sediul Consiliului Judeţean, se vor semna contractele de finanţare europeană. Ultimele două proiecte amintite au fost depuse „pe ultima sută de metri”. Ambele au „ratat” primul apel făcut de ADR Vest.

Incinta I – un exemplu de „aşa nu”

„Povestea” demersurilor administrative pentru reabilitarea Cetăţii Devei, per ansamblu, a devenit atât de veche încât n-ar strica reamintită. La vreo trei ani după ce a inaugurat „Telecabina”, Mircia Muntean, primarul de la acea vreme al Devei, a decis să înceapă un proiect de reablitare şi punere în valoare a Cetăţii Devei aşa cum era şi normal, cu Incinta I. Şi nu a accesat fonduri europene pentru asta ci s-a bazat că sunt suficienţi banii de la bugetul local. Orice astfel de lucrare, pentru un asemenea obiectiv, presupune o procedură numită „descărcare arheologică”. Arheologii trebuie să facă cercetări şi săpături în zonă pentru a preveni distrugerea parţială sau totală a unor vestigii valoroase. Cercetările se fac pe cheltuiala „titularului”. Lucrările de reabilitare nici că au mai apucat să fie puse în practică. După ce s-a constatat că e nevoie de mult mai mulţi bani pentru descărcarea arheologică faţă de ce se estimase iniţial, tot demersul Primăriei Deva s-a blocat. A mers mai departe însă cel referitor la Incintele II şi III. Cu 32 de milioane de lei, tot din fonduri europene, cele două incinte s-au reabilitat. Dincolo de criticile unor specialişti în domeniu referitoare la aspecte tehnice, astăzi, în Incintele II şi III turistul are ce vedea. Practic, înainte de proiectul european, cele două incinte, în cea mai mare parte a lor, erau sub bălării, la propriu. Invizibile. Încă de la finalizarea proiectului cu finanţare europeană pentru Incintele II şi III se punea problema: „Bun, şi-acum, dacă vom mai avea bani pentru Incinta I, cum vom transporta în inima cetăţii materialele necesare fără să afectăm ce s-a făcut deja?”. O primă problemă de rezolvat pentru Primărie şi, mai ales, firma care va fi desemnată să efectueze lucrările.

Amfiteatrul de la Ulpia, „sabotat” de birocraţie

Proiectul pentru reabilitarea Incintei I a Cetăţii Devei n-a putut fi depus în cadrul primului apel de proiecte derulat de ADR Vest, adică până la 26 noiembrie 2016. Reprezentanţii Primăriei Deva spuneau, la acea vreme, că pur şi simplu nu au reuşit să se încadreze în termen cu întocmirea întregii documentaţii. Noroc cu un al doilea apel făcut de ADR Vest anul trecut. Acelaşi ghinion, urmat de noroc, l-a avut şi proiectul pentru Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ideea iniţială a Consiliului Judeţean era restaurarea şi punerea în valoare atât a Forului Roman de la Ulpia Traiana, cât şi a Amfiteatrului. Agenţia pentru Managementul Programului Operaţional Regional solicita însă o serie de documente despre care însuşi Ministerul Culturii spunea că nu sunt necesare. Dar ghidul de finanţare a fost mai puternic decât un ordin de ministru aşa că proiectul pentru Ulpia n-a fost complet până la termenul-limită al primului apel de proiecte – noiembrie 2016. Între timp, CJ a renunţat la partea referitoare la Forul Roman astfel încât să nu se mai încurce în hârtii şi a păstrat în proiect doar restaurarea şi funcţionalizarea parţială a Amfiteatrului. A redepus proiectul în mai anul trecut, iar acum a ajuns cu el în faza semnării contractului de finanţare.

Sub presiune

Ambele proiecte sunt deja sub presiunea timpului. Termenul până la care vor trebui finalizate toate proiectele pe actualul Program Operaţional Regional este 31 decembrie 2023. E timp destul, aţi putea spune, însă, fiind vorba despre monumente istorice, lucrările de restaurare pot fi făcute doar de firme avizate în domeniu. Şi nu sunt foarte multe prin ţară. În plus, doar licitaţiile şi proiectarea pot dura doi ani, cum s-a întâmplat în cazul Castelului Corvinilor. Pentru acesta, Primăria Hunedoarei a reuşit să depună proiectul de finanţare la termen (deşi a fost nevoită să-l rescrie pe jumătate în varea lui 2016). Pentru Castelul Corvinilor, contractul de finanţare a fost semnat încă din 9 mai 2017, dar lucrările nu sunt nici acum începute. Primăria Hunedoarei a insistat ca la licitaţie să poată participa doar firme cu experienţă în domeniu. Autorităţile din domeniul achiziţiilor publice au respins ideea de nouă ori. A 10-a oară au cedat. Doar această dispută a durat aproape un an. Licitaţia s-a finalizat abia în ianuarie anul acesta. Proiectul tehnic a fost abia ieri predat Primăriei Hunedoara şi se estimează ca lucrările să înceapă în august-septembrie, anul acesta. La doi ani şi două luni după semnarea contractului de finanţare.

Dacă procedurile de licitaţie şi proiectare vor dura la fel de mult şi în cazul Incintei I ori în cel al Amfiteatrului de la Ulpia, constructorii vor mai avea la dispoziţie cel mult doi ani pentru lucrări care cer foarte multă atenţie a detalii, de la felul materialelor folosite până la temperatura momentului în care acestea sunt aplicate pe monument.

Citește și

CJ redepune proiectul pentru Ulpia Traiana. Primăria Devei speră să prindă ultimul tren pentru cetatea medievală

Primăria nu mai cere bani europeni pentru Incinta I a Cetăţii Devei. Toate proiectele importante pentru monumentele istorice din judeţ nu sunt încă finalizate sută la sută, la doar 10 zile până la termenul limită de depunere la ADR Vest

Tags