glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Rovina, mina de aur a României și a județului Hunedoara. Cel mai mare zăcământ de aur din țară, la un pas de exploatare

O firmă cu sediul în Maramureş este pe punctul să obţină toate avizele necesare începerii lucrărilor pentru exploatarea de concentrate cuprifer şi aurifer în zona localităţii Rovina, din judeţul Hunedoara. Conform proiectului, rezervele care pot fi extrase din această zonă, în următorii 20 de ani, sunt estimate la peste 5 miliarde de dolari. Statul român ar urma să colecteze redevenţe de peste 300 de milioane de dolari de la producător.

După aproape două decenii de la sistarea tuturor lucrărilor de exploatare a aurului în România, un nou proiect ar putea începe. Firma maramureşeană Samax, cu acţionariat aflat prin multiple offshore-uri, este foarte aproape să obţină toate avizele necesare începerii lucrărilor pentru exploatarea de concentrate cuprifer şi aurifer la Rovina, în judeţul Hunedoara. Conform proiectului, rezervele care pot fi extrase de la Rovina, în următorii 20 de ani, sunt estimate la 5 miliarde de dolari, statul urmând să colecteze redevenţe de peste 300 de milioane de dolari de la producător. Actul normativ care reglementează exploatarea de la Rovina este pe finalul circuitului de avizare, fiind prezentat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului: „Hotărâre privind aprobarea Licenţei de concesiune nr. 18174/2015 a activităţii miniere de exploatare a minereului de cupru cu conţinut de aur în perimetrul Rovina, judeţul Hunedoara, încheiata între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Societatea Comercială Samax Romania SRL”. Concesiunea era obţinută de Samax încă din 2015, an în care proiectul de la Roşia Montană era suspendat. De atunci şi până în prezent, procesul legislativ de avizare şi aprobare a trenat. La sfârşitul anului trecut, procedurile au accelerat, statul român având mari aşteptări de la acest proiect.

180 de tone de aur ar urma să fie extrase din județ

Potrivit calculelor prezentate în nota de fundamentare, valoarea anuală a taxei pe activitatea minieră de exploatare aferentă suprafeţei perimetrului va fi de 946.034 lei.    „Valoarea producţiei miniere estimată pe durata de concesiune de 20 de ani contractuali este de 3.697.911.600 dolari pentru aur şi 1.772.194.945 dolari pentru minereuri neferoase, respectiv cupru. În consecinţă, valoarea redevenţei datorate bugetului de stat pentru perioada de concesiune menţionată este de 221.874.696 dolari pentru aur şi 88.609.747,25 dolari pentru cupru. Cumulat, valoarea redevenţei datorate bugetului de stat, pe durata de concesiune de 20 de ani, este 310.484.443,25 dolari, cu condiţia executării în integralitate a prevederilor licenţei fără modificări ale condiţiilor de piaţă actuale. Valoarea medie anuală a redevenţei datorate bugetului de stat este de 15.524.222,1625 dolari”, se arată în nota de fundamentare a proiectului pentru acordarea licenţei de exploatare. De la Rovina, compania ar urma să extragă 180 de tone de aur și 400.000 de tone de cupru

Investiţia iniţială, 300 milioane de dolari

Reprezentanţii companiei Samax au prezentat, în exclusivitate pentru „Capital”, planurile sale cu privire la proiectul din Hunedoara. „În timpul exploatării miniere estimăm ca vom avea aproximativ 300-400 de angajaţi direcţi; în plus se vor crea de circa 3-4 ori mai multe locuri de muncă indirecte în zonă datorită derulării proiectului minier”, spun reprezentanţii Samax. Potrivit acestora, în prima etapă, pe parcursul perioadei de construcţie a proiectului minier, vor fi angajate peste 200 de persoane. „Acestea vor fi locuri de muncă bine plătite pe termen lung, personalul cuprinzând următoarele categorii: ingineri, metalurgişti, geologi, operatori de echipament, forajişti şi alte categorii profesionale diverse”, mai spun reprezentanţii companiei. Firma este pregătită să investească inițial 300 de milioane de dolari. Banii nu ar fi o problemă, având în vedere că Euro Sun Mining, compania canadiană „mamă” a Samax este responsabilă pentru finanţarea a 50% din proiectele de minerit din întreaga lume. În ceea ce priveşte beneficiile statului român, investitorii spun că vor plăti statului redevenţa de 6% pentru aurul produs şi 5% pentru cuprul produs, care în primii douăzeci de ani de activitate a exploatării miniere reprezintă peste 300 milioane de dolari. „Pe lângă redevenţe, vor fi plătite taxele miniere, impozitul pe profit, TVA şi contribuţiile salariale cu taxele şi impozitele aferente”, mai arată Samax, pentru capital.ro.

 

 

Back to top button