glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Risc maxim de avalanşă în Retezat

Turiştii care aveau programată vreo plimbare prin Masivul Retezat la finele acestei săptămâni sunt sfătuiţi de salvamontişti să o anuleze. Ei sunt aşteptaţi în zonele de agrement montan, dar sunt sfătuiţi să nu se aventureze în afara lor şi nici în afara pârtiilor.

„Avem, cel puţin la Râuşor, un strat nou de zăpadă gros de 60 -70 de centimetri, depus peste vechiul strat, care avea deja o crustă îngheţată. Pe creastă, stratul nou ajunge la un metru grosime. La orice vibraţie, cât de mică, stratul nou pleacă la vale şi se produc avalanşe. De fapt, la cât este de grea zăpada căzută săptămâna aceasta, pleacă singură din cauza greutăţii. E risc maxim de avalanşe. Cine doreşte să facă schi de tură sau să parcurgă vreun traseu acum, ar face foarte bine să se răzgândească. E nevoie de mai multe cicluri cald – frig pentru ca straturile de zăpadă să se omogenizeze şi să scadă riscul de avalanşe care, repet, e maxim în această perioadă”, spune Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara.
Pe de altă parte, situaţia alimentării cu energie electrică în Râuşor a fost readusă la normal pe parcursul zilei de ieri, aşa că „Memorialul Nelu Schiau”, programat să aibă loc aici la finele acestei săptămâni nu va fi amânat şi se va desfăşura în condiţii foarte bune.