glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

Retro Parada Toamnei, concert al Orchestrei Metropolitane din București, Zilele Icoanei și filme în weekend

Hunedorenii care doresc să scape în weekend de stresul cotidian se pot relaxa luând parte la mai multe evenimente cultural-artistice și de divertisment. Pasionații de mașini sunt așteptați la Retro Parada Toamnei, melomanii sunt invitați la un concert al Orchestrei Metropolitane din București, iar cinefilii pot viziona mai multe filme în premieră la Cinematograful „Patria” și „Flacăra”. Totodată, în acest final de săptămână, la Deva, au loc „Zilele Icoanei”.

Zeci de mașini de epocă expuse la Deva

Hunedorenii au posibilitatea să admire, în acest final de săptămână, adevărate ,,bijuterii pe patru roți”, în cadrul evenimentului „Retro Parada Toamnei 2018”. Evenimentul are loc sâmbătă, între orele 10:00 – 13:00, în Piaţa Unirii (în faţa Primăriei Deva). Acțiunea își propune să reunească posesorii și pasionații de automobile și motociclete de epocă din județul Hunedoara. La expoziție pot participa autovehicule cu vechimea mai mare de 30 de ani, cu sau fără atestat istoric, aflate în stare bună estetică și tehnică. Printre mașinile istorice așteptate la eveniment se află și un Renault din 1921, aflat în perfectă stare de funcționare, dar și autovehicule istorice de fabricație românească sau străină. Evenimentul este organizat de Retromobil Club România, în parteneriat cu Serviciul Public Administrare Cetate Deva și Primăria Municipiului Deva. ,,Retro Parada Toamnei 2018” se organizează concomitent în aproximativ 40 de orașe din România.

Orchestra Metropolitană București, în concert la Hunedoara

Melomanii sunt invitați, sâmbătă, la un concert susținut de Orchestra Metropolitană București, dirijor – Daniel Jinga, cu artiștii invitați: Ana Cebotari și Vlad Miriță. Concertul va avea loc în curtea exterioară a Castelului Corvinilor, începând cu ora 18:00 și face parte din proiectul „RAPSODIE – De la geneză la CENTENAR”, cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Proiectul are ca obiectiv general Celebrarea Centenarului României sub aspect cultural-artistic. Accesul la concert este gratuit, în limita locurilor disponibile. Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Hunedoara și AMR – Asociaţia Municipiilor din România.

„Zilele Icoanei” la a VIII-a ediție

Palatul Magna Curia găzduiește, sâmbătă și duminică, cea de a VIII-a ediție a manifestării intitulate „Zilele Icoanei”. Evenimentul va debuta sâmbătă, 20 octombrie 2018, începând cu ora 18.00, unde va fi vernisată expoziția de artă bizantină: „Patrimoniu contemporan, imaterial, universal”. În continuarea evenimentului, de la ora 18.30, aceeași membrii ai grupului „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj Napoca vor susţine un concert de muzică bizantină în Sala Șemineului, introducând astfel participanţii într-o lume inedită a muzicii bizantine. În a doua zi a manifestării, de la ora 8.00 va avea loc slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, de la ora 10, la biserica Sfântul Vasile cel Mare, din strada Mihai Eminescu, răspunsurile la strană fiind date pe melosuri bizantine de grupul „Sfântul Ioan Damaschin”. Evenimentul este organizat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în colaborare cu Episcopia Devei și Hunedoarei, Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și Grupul Sfântul Ioan Damaschin din Cluj Napoca. Intrarea este liberă.

Filme în premieră la „Patria” și „Flacăra”

Cinefilii pot viziona în weekend mai multe filme în premieră la Cinematograful „Patria” din Deva și la „Flacăra” din Hunedoara. Așadar, astăzi, la cinematograful devean vor rula următoarele filme: ora 13:00 – „Poliţaiul din Belleville” (reg. Rachid Bouchareb), ora 15:00 – „S-a născut o stea” (reg. Bradley Cooper), ora 17:30 – „Sfârșitul vine noaptea” (reg. Dominique Rocher), ora 20:00 – „Halloween” (reg. David Gordon Green); Sâmbătă și duminică, ora 13:00 – „ Aventurile lui Smallfoot” (reg. Karey Kirkpatrick, Jason Reisig), ora 15:00 – „S-a născut o stea”, ora 17:30 – „ Sfârșitul vine noaptea” și 20:00 – „ Halloween”. Prețul unui bilet la oricare dintre filme este 10 lei. În ceea ce privește programul filmelor în weekend la cinematograful hunedorean, acesta este următorul: Vineri, ora 15:00 – „Belleville Cop: Polițaiul din Belleville” (2D), 17:30 – „A Star is Born: S-a născut o stea” (reg. Bradley Cooper, 2D), 20:00 – „Halloween” (2D); Sâmbătă, ora 12:00 – „Wheely: Voios și Iute” (reg. Yusry Kru, 3D), 14:00 –„Venom” (reg. Ruben Fleischer, 3D), 17:00 – „Belleville Cop: Polițaiul din Belleville” (2D), 20:00 – „Halloween” (2D); Duminică, ora 12:00 – „Wheely: Voios și Iute” (3D), 14:00 – „Halloween” (2D), 17:00 – „A Star is Born: S-a născut o stea” (2D), 20:00 – „Venom” (3D).

„Un secol de muzică românească”, la Deva

Sub arcul unui „secol de muzică românească”, violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga propun publicului o fascinantă călătorie în universul muzical autohton, de la creaţia de inspiraţie populară până la cea cultă contemporană. Repertoriul ales cuprinde partituri deosebit de atractive pentru un public foarte larg, integrate unui program muzical unitar, coerent şi accesibil. Lucrările semnate de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Béla Bartók, Walter Klepper, Hilda Jerea, Eugen Doga, Constantin Dimitrescu şi Vlad-Răzvan Baciu creează astfel o imagine amplă şi evocatoare, atât pentru unitatea culturală a spaţiului istoric românesc, cât şi pentru bogăţia şi diversitatea surselor sale de inspiraţie, compozitorii reprezentând nu numai cele mai importante regiuni istorice ale ţării, dar şi variate origini etnice specifice acestora, diverse epoci, stiluri ori principii creatoare. Spectacolul are loc luni, de la ora 11:00, la Teatrul de Artă Deva. Intrare liberă, în limita locurilor disponibile. Pentru evitarea neplăcerilor este necesară rezervarea prealabilă la tel. 0724473196.

„Contract”, din nou, pe scena Teatrului de Artă

Pasionații de teatru au posibilitatea să vizioneze, săptămâna viitoare, spectacolul „Contract” (Ultima Dorinţă), de Cristina Cozma, în regia lui Mihai Panaitescu. „Într-o lume supertehnologizată, într-un secol în care omenirea s-ar putea instala pe Marte, există încă o meserie arhaică, veche de mii de ani, care va dăinui fără să-și schimbe natura și tradiția: îngijirea bătrânilor la domiciliu. În <Contract>, bătrâna de aproape 90 de ani caută o tânără, pentru îngrijire. Face asta printr-un anunț la ziar. Și așteaptă. În urma anunțului se prezintă o tânără de 30 de ani, cu idei moderne despre viață și societate. Urmează între cele două personaje un schimb de replici amuzant, intelectual, un dialog despre viață, societate, morală și speranță”, a afirmat Denis Dinulescu, scriitor. „Piesa <Contract> este o adâncă introspecție în realitatea cotidiană, în sufletul uman, în năzuințele și bucuriile noastre. Dialogul dintre cele două femei este, credem, unul desăvârșit, digerabil, îndrăzneț și agreabil, care va satisface gusturile spectatorilor indiferent de vârstă”, a menționat regizorul, Mihai Panaitescu. Spectacolul va putea fi urmărit marți, de la ora 19:00, la teatrul devean. Din distribuție fac parte: Ioana Crăciunescu, Andreea Pascu și Roxana Olșanschi.

Vezi și

Close