glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Relief din marmură descoperit la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, expus la Muzeul din Deva

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva (MCDR) propune publicului o nouă piesă în cadrul proiectului “Exponatul lunii”, un relief din marmură din perioada romană.

Artefactul a fost descoperit în zona centrală a sanctuarului dedicat zeului oriental Mithras, din capitala Daciei Romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, primul mithraeum identificat și săpat în Transilvania. Potrivit specialiștilor muzeului devean, excavarea acestuia a fost, la acea vreme, un real succes, conducând la identificarea câtorva sute de fragmente de reliefuri și statuete votive, pe lângă alte piese minore probabil necesare serviciului religios.

Piesa a fost descoperită în anul 1882, în urma cercetărilor arheologice realizate de Societatea de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara, de o echipă condusă de Pál Király.

„Artefactul redă în partea centrală scena consacrată Mithras tauroctonus (zeul sacrificând taurul), având de-o parte şi de cealaltă pe cei doi acoliţi, Cautes și Cautopates, în câmpul compoziţional apărând şi Mithras petrogenitus (Mithas născându-se din stâncă) şi Mithras taurophorus (zeul ducând taurul în spate). Personajele sunt supuse stereotipiei atât în redarea trăsăturilor feţei, cât şi a manierei în care sunt îmbrăcate. Veşmintele fac falduri rigide, iar modelajul este relativ mediocru. Relieful a fost sculptat într-unul din atelierele care deserveau capitala și care utilizau marmură extrasă din cariera de la Bucova, aflată nu departe de Sarmizegetusa. Această piesă, considerată ca bun cultural mobil clasat în Tezaurul Patrimoniului Cultural Naţional, nu a mai fost expusă în ultimele decenii în muzeul devean, putând fi admirată doar în expoziţii din ţară şi străinătate”, susține dr. Oana Cornelia Tutilă, arheolog la Secția de Arheologie a MCDR.

Piesa poate fi văzută în spațiul special amenajat din holul Castelului Magna Curia, pe tot parcursul lunii iulie 2019, de marți până duminică, între orele 10.00-18.00.

Back to top button