glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Protest la penitenciar

Angajaţii Penitenciarului Deva au anunţat că mâine dimineaţă vor participa la un miting de protest ce va avea loc la poarta unităţii. Protestul va începe la ora 08.00 şi face parte dintr-o serie de mitinguri declanşată luni la alte penitenciare din ţară.

Salariaţii penitenciarului se plâng că, de luni bune, nu le mai sunt plătite orele suplimentare şi nici nu le sunt compensate cu zile libere. Sindicaliştii din domeniu mai spun că personalul este suprasolicitat şi vulnerabilizat din cauza crizei de angajaţi cu care se confruntă majoritatea penitenciarelor din ţară şi atrag atenţia asupra faptului că doar 17 la sută dintre angajaţii din sistem primesc tichete de vacanţă. Adoptarea statutului poliţistului de penitenciare, act din care să fie eliminate prevederile neconstituţionale (aflat încă în Camera Deputaţilor), plata normei de hrană la valoare actualizată şi punerea în plată a drepturilor salariale câştigate în instanţă se numără, de asemenea, pe lista revendicărilor.
Angajaţii penitenciarelor mai solicită şi „asigurarea protecţiei juridice prin implicarea instituţiei în acţiunile puse pe rol de deţinuţi, similar cu protecţia de care beneficiază poliţiştii, jandarmii şi alte categorii de salariaţi”.
„Noi şi colegii noştri din ţară am atras atenţia, în mod public, asupra problemelor cu care ne confruntăm încă de acum o lună, dar abia ieri, după ce colegii de la Penitenciarului Rahova au refuzat să mai intre la muncă, am fost chemaţi la discuţii de către reprezentanţii Ministerului Justiţiei. Este un calendar de acţiuni sindicale pe care noi îl vom respecta. În fiecare zi, la câte două penitenciare din ţară, vor fi mitinguri”, spune liderul Sindicatului Independent „Vulturul” Deva, Nicolae Grosu. La protest vor participa şi membrii Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare – Filiala Deva.

Citeşte şi:
https://glasul-hd.ro/angajatii-penitenciarului-deva-refuza-sa-mai-faca-ore-suplimentare-neplatite/