glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Protest la Mintia. Energeticienii, revoltați că CEH nu le-a plătit contribuțiile

Energeticienii de la Termocentrala Mintia au protestat, ieri, fiind revoltați de faptul că, din luna ianuarie, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) nu le-a plătit contribuțiile sociale. Asta, deși banii necesari le-au fost reținuți, dar nu au mai fost virați către Casa de Pensii, către Casa de Asigurări de Sănătate și către șomaj.

Majoritatea angajaţilor CEH care au nevoie de o reţetă compensată ori de o internare sunt mai întâi nevoiţi să facă două drumuri la administraţia companiei înainte de a se îndrepta spre farmacie ori spre spital. Complexul Energetic nu şi-a achitat nici acum contribuţiile din salarii la bugetele de stat, deşi reprezentanţi ai Guvernului promiteau încă din martie că problema se va rezolva. Acest lucru i-a scos, ieri, în stradă, pe câțiva angajați ai Termocentralei Mintia, care sunt nemulţumiţi și de faptul că salariile lor sunt mai mici decât cele ale altor colegi, deşi prestează aceeaşi muncă, la aceeaşi încadrare şi condiţii de lucru. „Oamenii au o nemulțumire legată de neplata contribuțiilor sociale la stat, adică reținerea dar nevirarea lor. În plus, anul trecut, la protestele din iunie li s-a promis o corecție salarială, raportată la salariul minim pe economie, care trebuia să intre din data de 1 ianuarie. Suntem în luna august, azi-mâine, și îi tot mint conducătorii noștri. Din ianuarie tot stăm, ba după serviciile de sistem, acum au schimbat directorul, acum președintele CA-ului, care a promis la vremea respectivă că îi ajută cu 1 ianuarie nu se ține de cuvânt…”, susține preşedintele Sindicatului „Solidaritatea” Hunedoara, Cristian I;toc.

Neplata contribuțiilor, la limita legii

Dacă vreunul dintre angajații CEH are o problemă medicală, trebuie mai întâi să o semnaleze angajatorului şi să aştepte ca acesta din urmă să-i plătească punctual contribuţia la bugetul de sănătate pentru a putea, mai apoi, să meargă la medicul de familie pentru o reţetă compensată, apoi la farmacie. „Contribuțiile nu sunt plătite de la începutul anului. Se plătește parțial, la Sănătate și la Pensii, doar pentru a se elibera adeverință pentru a merge la spital, pentru că se mizează pe faptul că merge un număr foarte mic de salariați la spital. La Pensii, efectiv se plătește individual, când avem vreo cerere de pensionare, plătim pentru salariatul respectiv. E la limita legii să se întâmple așa ceva, pentru că altfel nu ar funcționa. Dacă ne-am duce toți să ne luăm pensii ori la spital, atunci nu ar avea bani. Nici la șomaj nu se plătește nimic. Oamenii au o problemă, pentru că punctul de pensie e egal cu zero dacă nu se face plata. Promisiunea guvernanților era că odată cu strămutarea aceasta din grija angajatorului în grija angajatului, devine cu caracter penal reținerea și nevirarea sumelor. Ori lucrul acesta nu s-a mai întâmplat, nu i-au mai dat caracter penal, probabil ca să își protejeze directorii numiți tot de ei, pentru că altfel plecau toți din funcții. Nu stătea nimeni să riște să ajungă la închisoare pentru neplata datoriilor”, mai spune Iștoc.

Energeticienii de la Mintia au suspendat protestul, ieri, în jurul orei 14. Până marți, când au discuții între administrație și sindicate. Directorul de la Mintia, Ioan Conț, directorul Direcției Energetice, Aurel Niculescu, și liderii de sindicat sunt așteptați, marți de directorul CEH, la Petroșani.