glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Cum a acționat Poliția din Hunedoara la întâlnirea mașinii celebre, cu numărul „M**EPSD”

Răzvan Ștefănescu, bărbatul care conducea, până ieri, autoturismul cu numerele de înmatriculare „M**EPSD”, a fost oprit, prima dată, în România, de Poliția din Hunedoara. Duminică, „Glasul Hunedoarei” a adresat reprezentanților IPJ din județul nostru mai multe întrebări, pentru a vedea cum au acționat ei la întâlnirea mașinii celebre. Polițiștii hunedoreni spun că i-au cerut să își schimbe numerele de înmatriculare și l-au lăsat să plece. Ieri, însă, omul s-a ales cu dosar penal, i-au fost retrase plăcuțele și i-a fost suspendat și permisul de conducere.

Bărbatul care conducea un autoturism cu numărul de înmatriculare „M**EPSD” a fost oprit, prima dată, de Poliția rutieră din județul Hunedoara. I s-au cerut actele, a fost verificat și lăsat să plece. „Prima dată am fost oprit în Hunedoara, unde mi-au cerut actele și rovinieta, cu toate că ei nu mai au dreptul să facă asta. Le-am oferit imediat, iar după 10 – 15 minute mi-au urat drum bun. Dar nu m-au întrebat despre număr. Evită să discute despre asta. A doua oară eram la KFC în București, iar mașina de Poliție a oprit lângă a mea. M-am dus la mașină înainte, ca să-și facă treaba până termin eu să mănânc, știi? I-am întrebat: «Bună ziua, vreți să facem selfie?». «Nu, vă rog să-mi prezentați actele», au zis. După verificări, la fel, «o zi bună». Nu sunt răutăcioși polițiștii. Nu-mi arată susținere, dar nici aprobare. Își fac treaba doar”, a declarat Răzvan, pentru vice.ro.

„Glasul Hunedoarei” a adresat, în cursul zilei de duminică, câteva întrebări pe acest subiect reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean, pentru a afla cum s-a desfășurat acțiunea, iar răspunsul l-am primit ieri. „Conducătorul auto a fost oprit în data de 17.07.2018, pe raza județului Hunedoara, în cadrul activității de supraveghere și control al traficului rutier. Polițiștii i-au solicitat să înlocuiască plăcuțele preferențiale, cu conținut injurios, cu cele comune, pe care acesta le deținea de asemenea, conform certificatului de înmatriculare al autovehiculului. Acesta s-a conformat dispoziției polițiștilor rutieri, după care și-a continuat deplasarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu.

Povestea numerelor care deranjează partidul de guvernare

Sâmbătă seara, jurnaliștii de la ziaruldecraiova.ro prezentau, în exclusivitate, un document oficial, semnat de unul dintre adjuncții șefului IGPR, conform căruia mașina cu numarul de înmatriculare „M**EPSD” nu are voie să circule în afara Suediei, numerele fiind preferențiale și autoturismul având alte numere – RSD059 – care ar fi trebuit să fie folosite în alte țări. Duminică seara, Ambasada Suediei spunea că șoferul avea voie să circule cu acele numere în oricare stat al UE. Luni dimineața, Brigada de Poliție Rutieră București îi face dosar penal omului, îi ridică plăcuțele de înmatriculare în cauză și îi ridică permisul de conducere, invocând un e-mail primit de la Interpol Stockholm, tradus de polițiștii români. Numai că, traducerea nu bate cu realitatea din Suedia, spusă clar de Ambasada Suediei. Și anume că bărbatul are voie să circule oriunde în UE cu acele numere.

Conferința care face de râs conducerea IGPR

Poliția rutieră din București a invocat luni, în cadrul unei conferințe de presă, în sprijinul deciziei de a-l sancționa pe șoferul mașinii cu numărul „M**EPSD”, o Convenție ONU din 1968 care stipula la momentul ratificării de către România (1980) că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componență neapărat și cifre. Polițiștii reclamau că utilizarea numărului folosit de mașina înmatriculată în Suedia ar încălca această convenție, dat fiind că e format doar din litere. Numai că această convenție a fost modificată în 2016, iar modificarea permite ca numerele de înmatriculare să poată fi formate doar din litere.

În 2014, Guvernul Belgiei a cerut amendarea Convenției, astfel încât numerele de înmatriculare să poată fi formate din cifre, litere, cifre și litere. Practic, Belgia a vrut să adauge și posibilitatea ca numerele de înmatriculare să poată fi formate exclusiv din litere, ceea ce până la acel moment era interzis.

În aprilie 2016, secretariatul general al ONU emite o notificare în care arată că amendamentul depus de Belgia va intra în vigoare în 19 septembrie 2016, dat fiind că nu au existat obiecții/cereri de respingere în perioada de 12 luni în care acestea puteau fi depuse.

În acest moment, forma Convenției de la Viena care apare pe site-ul ONU cuprinde amendamentul acceptat în 2016.

Așadar, plăcuțele de înmatriculare respectă Convenția ONU, deci sunt legale!