glasul-hd.ro Web analytics

Economic

Protest în Valea Jiului. Sindicaliştii de la “Huila” aruncă fumigene pe piaţa energiei

Liderii sindicatului „Huila“ din cadrul So­cietăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ) au organizat ieri o acţiune de protest, solicitând demisia miniştrilor

Energiei şi Economiei şi a directorului Complexului Energetic Hunedoara. Deşi erau aşteptaţi mii de mineri care să susţină protestul, acţiunea sindicaliş­tilor a fost susţinută de doar câteva sute de angajaţi ai SNÎMVJ. Minerii din cadrul SNÎMVJ au ieşit ieri în stradă reclamând faptul că nu sunt lăsaţi să muncească şi de la 1 iulie nu li s-a mai cumpărat gram de cărbune de către Complexul Energetic Hunedoara. Sindica­liştii reclamă şi preţul mic oferit de CEH – 43 de lei/gigacalorie, în contextul în care în programul de închideri mine este stabilit un preţ mai mare, de 64 de lei/gigacalorie. Acţiunea sindicaliştilor este doar un exerciţiu de imagine în condiţiile în care încă de luni Complexul Energetic Hunedoara a emis o comandă de cărbune pe toată cantitatea pe care SNÎMVJ o are pe stoc.

„Vrem doar să muncim“

Aproximativ 300 de mineri, angajaţi ai SNÎMVJ au participat la protestul de ieri, asta deşi organizatorii mizau pe prezenţa a peste o mie de persoane. Liderul Sindicatului “Huila“, Laszlo Domokos, a prezentat protestatarilor un manifest în care spune că minerii de la Societatea de Închideri sunt renegaţi de CEH şi cere demisia managerului Daniel Andronache. Totodată, sindicaliştii cer pe lângă demisia miniştrilor Economiei şi Energiei, soluţionarea blocajului dintre Societatea de Închideri Mine şi Complexul Energetic Hunedoara. “Noi nu cerem decât să fie lăsaţi în pace minerii să muncească, să dea cărbune. Să ni se respecte programul de închidere. Vorbim şi în numele mine­rilor de la minele viabile. Nici ei nu au niciun orizont. Faptul că au fost incluşi în CEH nu înseamnă rezolvarea situaţiei. Preţul de 43 de lei-gigacalorie oferit de CEH înseamnă o încălcare a programului de închideri. Mai mult, li s-a sugerat minerilor să nu participe la miting“, a precizat sindicalistul Laszlo Domokos.

CEH a emis comandă pentru toată cantitatea de cărbune

Blocajul dintre cele două so­cietăţi comerciale s-a soluţionat de la începutul acestei săptămâni, spune managerul CEH, Daniel Andronache. Complexul Energetic Hunedoara a emis o comandă pentru întreaga cantitate de cărbune produsă de SNÎMVJ. “În acest moment cererea de energie pe piaţă este redusă. Preţul scăzut la care noi cumpărăm cărbunele este dictat de piaţă. Până la urmă suntem două so­cietăţi comerciale. Comanda pentru cărbunele produs de Societatea de închideri a fost emisă încă de luni. În continua­re vom emite săptămânal comandă către socie­tatea de Închideri, iar preţul va fi stabilit săptămânal cu directorul SNÎMVJ“, a precizat managerul CEH, Daniel Andronache.

Vezi și

Close