glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrație

Proiectul pentru Castelul Nopcsa – încă o încercare

Consiliul Judeţean a reactualizat devizul general pentru proiectul de restaurare şi refuncţionalizare a Castelului Nopcsa de la Săcel. Preşedintele CJ, Mircea Bobora, spune că, de data aceasta sunt şanse ca iniţiativa să beneficieze şi de finanţare.

Un monument de o frumuseţe aparte, amplasat într-una dintre cele mai frumoase zone ale României (Ţara Haţegului) şi cu unele dintre cele mai spectaculoase poveşti (cele legate de baronul Nopcsa) a avut parte până acum de patru “refuzuri” din partea autorităţilor când a venit vorba despre banii necesari reabilitării şi refuncţionalizării sale. Consiliul Judeţean încearcă anul acesta să obţină 9,5 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării. A mai încercat, în trecut, diverse soluţii. Nu a reuşit. Castelul se degradează de la o zi la alta.

Lobby mai bun?

Mâine (4 ianuarie), consilierii judeţeni vor dezbate şi supune la vot devizul actualizat al proiectului care vizează restaurarea şi refuncţionalizarea Castelului Nopcsa de la Săcel. Preşedintele CJ, Mircea Bobora, spune că anul acesta ar fi şanse reale ca proiectul să obţină şi finanţarea de care are nevoie: „Devizul este reactualizat doar cu ce înseamnă influenţele pe care le au tarifele de manoperă, modificările de salariu minim şi aşa mai departe. În total, se ajunge la aproximativ 9,5 milioane de lei. O să depunem proiectul la Ministerul Dezvoltării şi sperăm să obţinem finanţare prin PNDL. Ştiu că s-a mai încercat obţinerea de finanţare şi nu s-a reuşit, fiind, cu ani în urmă, respins, cel mai probabil din cauza poziţiei sale pe lista de priorităţi sau din cauza lipsei de fonduri. Între timp, cred că la nivelul Ministerului Dezvoltării s-a înţeles mult mai bine impactul pe care acest proiect l-ar avea în ce priveşte turismul din Ţara Haţegului. Practic, s-ar putea crea un nou punct important de atracţie turistică, obiectiv ce s-ar putea dezvolta inclusiv la capitolul capacităţi de cazare, dat fiind faptul că lângă el există acele imobile (ridicate în anii 60 – 70 – n.red.) care au aparţinut acelei şcoli pentru copiii cu nevoi speciale care a funcţionat acolo”.

Despre reabilitarea Castelului Nopcsa de la Săcel se discută, la nivelul CJ Hunedoara, de mai bine de şase ani. Iniţial s-a dorit obţinerea de fonduri norvegiene, dar întregul buget a fost insuficient. Apoi s-a depus un proiect la Ministerul Culturii care s-a clasat destul de bine (locul 16 dintr-un total de 260) dar bugetul total de la acea vreme a fost insuficient şi pentru obiectivul din Ţara Haţegului. Apoi, prin 2015, liderii de la acea vreme din cadrul CJ Hunedoara spuneau că intenţionează să obţină finanţare europeană pentru Castelul Nopcsa. Demersul nu a fost dus la bun sfârşit. În 2016 – 2017, CJ a solicitat bani de la Compania Naţională de Investiţii, dar s-a lovit de un refuz (de fapt, în ultimii ani, CNI se rezumă la a finanţa stadioanele de fotbal pe care România trebuie să le aibă pentru Campionatul European de anul viitor).

 

Citeşte şi:

Castelul Nopcsa mai aşteaptă salvatorii bani europeni încă vreo patru ani

Tags
Back to top button
Close
Close