glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Primăria Devei implică Poliţia Locală în prevenirea abandonului şcolar. Părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 1000 de lei

Primăria Devei anunţă că Poliţia Locală se va implica în prevenirea abandonului şcolar. Asta la cererea mai multor şcoli din oraş ai căror reprezentanţi spun, pe scurt, că „vorba bună” adresată părinţilor nu prea are efecte.

„ Sesizările primite de la școli arată că elevii au acumulat un număr mare de absențe de la cursuri, care ajunge în multe dintre cazuri pentru un singur copil și la peste 300 de ore și care în mare parte sunt nemotivate. (…) Pentru a veni în sprijinul dascălilor, polițiștii locali din Deva se deplasează ori de câte ori este nevoie împreună cu reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Deva la domiciliul elevilor care lipsesc frecvent de la școală și verifică motivul pentru care aceștia nu vin la ore.  Polițiștii locali spun că justificările părinților sunt variate: elevii au frați mai mici cu care trebuie să stea acasă până vin părinții de la muncă; situația veniturilor familiale nu le permite părinților să cumpere rechizite, haine, încălțăminte sau alte obiecte de care copiii au nevoie la școală; unii părinți nu au cunoștință de absențele copilului care pleacă dimineața la școală. Cele mai grave cazuri sunt cele în care copiii sunt trimiși cu bună știință de către părinți la cerșit pe străzi în loc ca aceștia să conștientizeze importanța educației pentru integrarea copilului în societate. Conform competențelor stabilite de art.360 din Legea nr.1/2011 a Educației Naționale, polițistul local desemnat prin Dispoziția Primarului Municipiului Deva să ia  măsuri legale în acest sens, poate aplica conform legii o sancțiune contravențională părintelui sau tutorelui legal al minorului cuprinsă între 100 lei – 1000 lei.”, se arată într-un comunicat al Primăriei Deva care mai precizează că, în ultimul an, Poliția Locală a fost implicată în peste 50 de cazuri de abandon școlar.