glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Primăria Deva „umblă” cu plângeri pe la CNA. După ce primarul Petru Mărginean a jignit o parte a presei, tot edilul s-a simțit deranjat

Primăria Deva a făcut plângere la Consiliul Național al Audiovizualului, pentru una dintre emisiunile postului de televiziune Hunedoara TV, „Ediție Specială”, cea care este moderată de jurnalistul Alin Bena. În ediția din 16 decembrie, a fost dezbătută conferința de presă de la Primăria Deva, susținută de primarul Petru Mărginean, conferință la care edilul a numit o parte a presei astfel: „proşti, nemernici, mârlani, mercenari și guvernați de legile imbecilității”. Sancționat cu somație publică de CNA, și apoi cu alte două avertizări, moderatorul Alin Bena susține că va face plângere pentru hărțuire, întrucât se simte vânat de inspectorii audiovizuali.

În data de 16 decembrie 2015, după zile întregi de tăcere mormântală, timp în care „Glasul Hunedoarei” prezenta, rând pe rând, neregulile din contractul de iluminat pentru sărbătorile de iarnă, administrația locală făcea o conferință de presă, pentru a „lămuri lucrurile”. În cadrul conferinței, primarul Petru Mărginean jignea presa neaservită, care are curajul să caute informații și să nu accepte minciunile pe care le servește administrația locală, drept adevăruri supreme. „Până la urmă este de datoria mea să vin împreună cu colegii și să-i apăr de nemernicia unora, de mârlănia unora, chiar de prostia unora care se pot numi mercenari. Știți foarte bine mercenari sunt și-n politică, mercenari sunt și-n presă… peste tot. Dar, cred eu că, răutatea și răul sunt efectele secundare ale prostiei”, spunea, printre altele, edilul Petru Mărginean. Primarul nu a arătat cu ce am mințit, cu ce am dezinformat și nici nu a adus vreo dovadă că suntem „mercenari”. În aceeași zi, la emisiunea „Ediția Specială”, difuzată de Hunedoara TV, Ștefan Ciocan, senior-editor al cotidianului „Glasul Hunedoarei”, avea un dialog cu Alin Bena, moderatorul emisiunii, dialog care l-a deranjat pe edilul devean. Din acest motiv, a sesizat CNA, iar instituția a considerat că televiziunea trebuie sancționată cu somație publică. Iată, mai jos, o parte din discuțiile purtate în emisiune și redate de inspectorul audiovizual:

„Ștefan Ciocan: S-a făcut o atribuire (n.i. referitor la modul în care Primăria a ales firma care să se ocupe de ornamentarea Devei cu luminițe) …atribuirea nu înseamnă licitație… și n-au putut să explice. Și aicea eu îi acuz, și-l acuz încă o dată pe domnul Petru Mărginean, de faptul că n-au putut să explice cum și pe ce bază a fost făcut caietul de sarcini. Pentru că aici este mârlănia, hoția și bătaia de joc față de deveni și de banii lor. (…)

Ștefan Ciocan: Fac o declarație aici și îmi asum în totalitate ceea ce spun acuma, n-am făcut în viața mea așa ceva și n-am crezut c-o s-o fac. Eu, ca cetățean al Devei, nu ca jurnalist, iau în calcul ideea de a mă duce mâine la Alba-Iulia și de a depune o plângere la DNA împotriva acestor indivizi care conduc în momentul ăsta Deva. Pentru că, dacă stăm să așteptăm să se autosesizeze organele statului, riscăm să ne mai trezim încă patru ani cu ei la butoane…Adică m-am săturat de amenințări, fac presă de 25 de ani și n-am fost umilit, amenințat, discreditat fără niciun fel de argument de când scriem, luăm atitudine față de bătaia de joc pe care acest Petru Mărginean, cu toată clica din jurul lui, o desfășoară în Primăria Deva.

Moderator: Nemernici, proști, mârlani, mercenari, imbecili, răi ca efecte secundare ale prostiei … sunt cuvintele Primarului Petru Mărginean, adresate astăzi presei care nu-l mângâie pe creștet, așa cum înțeleg că se desfășoară chiar în aceste momente o mângâiere amplă și tandră la televiziunea pe care o controlează în mod direct.. (n.r. primarul Petru Mărginean era în acel moment invitat la o emisiune la Antena 1 Deva)

Ștefan Ciocan: Nu o controlează, e proprietatea familiei Mărginean, ce să controleze. Moderator: Să zicem așa… eufemistic”.

În urma acestei emisiuni, primarul s-a simțit lezat, iar CNA i-a dat dreptate. „Potrivit raportului de monitorizare, în finalul primei ore de emisiune, s-a difuzat un material audiovizual din conferința de presă susținută de primarul Devei, conferință în care domnul Petru Mărginean explică modul în care s-a realizat iluminatul pe perioada sărbătorilor de iarnă în municipiu. (n.r. !) Față de conţinutul prezentat anterior, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat obligaţiile legale prevăzute la art. 40 alin. (2) şi (3) din Codul audiovizualului. Astfel, Consiliul a apreciat că în cadrul emisiunii „Ediție Specială”, din 16 decembrie 2015, moderatorul a permis invitatului Ștefan Ciocan să facă afirmaţii acuzatoare la adresa domnului Petru Mărginean, primarul municipiului Deva, fără să-i solicite să probeze aceste afirmaţii sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile, și a permis folosirea de către același invitat a unui limbaj injurios la adresa primarului”, se arată în decizia luată de CNA.

Sancționat cu somație publică de CNA, și apoi cu alte două avertizări (n.r. una în 18 martie și cealaltă în 23 martie) pentru lucruri minore (cum ar fi un solo spot, introdus la mijlocul emisiunii), moderatorul Alin Bena susține că va face plângere pentru hărțuire, întrucât se simte vânat de inspectorii audiovizuali. Mai mult decât atât, jurnalistul spune că nu i-a fost respectat dreptul la apărare, întrucât la momentul în care s-a dat somația nu a fost chemat să răspundă în fața CNA, așa cum se întâmplă de obicei. Alin Bena vrea să sesizeze Comisia pentru Artă, Cultură și Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaților.

Inspectorul audiovizual din județul Hunedoara, Nicoleta Păsat, susține că niciun post de televiziune nu este vânat de CNA, și că somația a fost dată în urma unei sesizări. „Primăria Deva a făcut plângerea (n.r. cea în urma căreia postul de televiziune HD TV a fost sancționat cu somație publică). Cea cu solo spot-ul este o autosesizare și e o chestie normală. Decizia 220 spune clar: trebuia să îl separe cu cortină de publicitate. Asta am remarcat-o eu, în urma monitorizării programului din ziua respectivă. Și tocmai de aceea au primit doar o avertizare. Niciodată din partea mea nu va fi o sesizare făcută, ca să se dea o sancțiune, asta să fie foarte clar. Pe treaba cu somația publică, care s-a luat pe emisiunea aceea, în urma sesizării făcute de Primăria Deva, ei trebuiau să o conteste atunci, în 15 zile. Decizia s-a luat la București, eu nu iau decizii. Eu doar iau înregistrarea martor de la post, fac monitorizarea, adică scriu efectiv ce s-a dat pe post, ce s-a spus, nimic în plus sau în minus. Eu pun de la mine doar comentariul, ca un preambul, că nu pot să dau doar înregistrarea respectivă. Primăria Deva nu a vrut drept la replică, iar dacă nu vrei drept la replică, poți sesiza CNA fără a parcurge această etapă. Somațiile de la București sunt redactate de Serviciul Juridic și sunt semnate de președintele CNA sau de vicepreședinte”, susține Nicoleta Păsat, inspector audiovizual Hunedoara.

Tags

2 Comments

  1. Mărginean și toți cei din jurul lui sunt niște hoți, niște abuzatori și sper sa fie pedepsiți !!!

  2. Mai bine îl votați pe Mircică, măcar știți sigur cine v-o trage: un condamnat pentru corupție.

Back to top button
Close
Close