glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Prea multe procese, prea puţini judecători

Un judecător de la orice instanţă hunedoreană are de soluţionat peste 1.000 de cauze într-un singur an

Volumul de lucru în judecătoriile din judeţ, dar şi în Tribunalul Hunedoara este în continuă creştere. O dovedeşte şi bilanţul prezentat vineri de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului. Cifrele sunt de-a dreptul ameţitoare, dată fiind importanţa instanţelor în orice societate care doreşte să progreseze.

Anul trecut, Tribunalul Hunedoara a avut de soluţionat 15.151 de cauze, cu 1.789 mai multe decât în 2017. Cea mai aglomerată a fost Secţia I Civilă, cu 7.331 de cauze, urmată de Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal, cu 6.274 de cauze. Secţia Penală a Tribunalului a avut pe rol, anul trecut, 1.546 de dosare. Cea mai mare încărcătură de cauze pe judecător în cadrul Tribunalului Hunedoara s-a înregistrat la Secţia a II-a Civilă. Aici, un judecător a avut de gestionat, în medie, 857 de cauze. La Secţia I Civilă numărul mediu de dosare care i-a revenit unui judecător a fost de 621, iar la Secţia Penală, 303.

Cifre şi mai mari la judecătorii

Şi la nivelul celor şase judecătorii din judeţ numărul dosarelor pe rol a crescut, de asemenea: de la 46.707 în 2017 la 48.593 în 2018, per total. În ce priveşte numărul de cauze pe judecător, cea mai mare medie s-a înregistrat la Judecătoria Petroşani – 1.598. Un judecător de la Judecătoria Orăştie a avut pe rol, anul trecut, 1.543 de cauze, iar unul de la Judecătoria Hunedoara – 1.341. Media de dosare per judecător la Haţeg a fost de 1.179, la Brad – 1.055, iar la Deva – 1.017.
Media „încărcăturii” de cauze pe judecător în judecătoriile din judeţ a fost, de 1280. Luând în considerare că, anul trecut, au fost 250 de zile lucrătoare, din care se scad, în medie, 30 de zile de concediu legal, rezultă că, în 2018, un judecător de la o jucătorie hunedoreană a avut de lucru, în fiecare zi şase dosare. În fiecare zi, alte şase dosare. În aceste condiţii, date fiind şi prevederile legale în domeniu, nu e de mirare că o speţă relativ simplă are nevoie de luni sau chiar ani de la momentul apariţiei dosarului la instanţă până la cel al unei sentinţe definitive, şi nici că motivarea unei sentinţe este primită de părţile implicate în proces la săptămâni bune după pronunţarea acesteia.

Back to top button