glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Pesta porcină a anulat „Bălţata Românească” de la Băcia

Ediţia din 2018 a tradiţionalului târg-expoziţie „Bălţata Românescă”, care se organizează în mod obişnuit în luna septembrie a fiecărui an în comuna Băcia, a fost anulată. Decizia a venit în contextul epidemiei de pestă porcină africană care a afectat mai multe judeţe din ţara noastră. Anularea târgului din acest an, programat iniţial în data de duminică, 16 septembrie, a fost confirmată de către Primăria comunei Băcia printr-un anunţ postat pe pagina sa de socializare.

Hotărârea de a se interzice, începând cu data de 10 septembrie anul curent, pe întreg teritoriul judeţului Hunedoara organizarea târgurilor şi expoziţiilor de animale de interes zootehnic (incluzând în această categorie porcine, ovine, caprine, păsări, cabaline şi bovine) aparţine Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), întrunit săptămâna aceasta. Interdicţia organizării târgurilor este pe o perioadă nedeterminată, având în vedere situaţia epidemiologică la nivelul întregii ţări şi dinamica acesteia. A fost dispusă de asemenea de către CJSU întărirea şi intensificarea controalelor la transporturile de animale care tranzitează sau au ca destinaţie judeţul Hunedoara. Comitetul a mai decis şi că instituţiile implicate în gestionarea epizootiei trebuie să îşi armonizeze procedurile de intervenţie pentru îngrădirea efectelor pestei porcine africane, în cazul nedorit că aceasta va apărea şi în judeţul Hunedoara.
Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost transmisă tuturor unităţilor administrativ teritoriale hunedorene.