glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrație

Paza la Sarmizegetusa Regia: problema se rezolvă, încurcătura financiaro-legală persistă

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, şi inspectorul general al Jandarmeriei Române, Marin Andreiana, le-au promis oficialilor judeţului că, până la finele lunii viitoare, vor găsi o soluţie ca Sarmizegetusa Regia să fie păzită cu jandarmi. A fost nevoie de un control al Curţii de Conturi pentru ca şefii instituţiilor amintite să-şi dea seama că, la Hunedoara, nu se respectă o lege dată în urmă cu 16 ani.

Camera de Conturi Hunedoara a stabilit, la începutul acestui an, că, în 2015, Consiliul Judeţean Hunedoara a plătit nelegal serviciul de pază (asigurat de o firmă privată) la Sarmizegetusa Regia, imputând instituţiei administrative o sumă de aproximativ 1,2 milioane de lei. Camera de Conturi a arătat că, în conformitate cu reglementările legale, fiind vorba de un monument din patrimoniul mondial UNESCO, Sarmizegetusa Regia ar fi trebuit păzită gratuit de structuri ale Ministerului de Interne, nicidecum de firme private. Reglementările invocate datează din 2000 şi 2001 (Ordonanţa 47/2000 , respectiv Legea 565/2001). Nici atunci şi nici acum, capitala dacilor liberi nu a fost şi nu este păzită permanent de jandarmi, 24 de ore din 24. La Regia există, din 2013, un post de jandarmi, ai cărui angajaţi se ocupă doar cu asigurarea liniştii şi ordinii publice. „Jandarmii stau şi ei, 24 de ore din 24 acolo şi fac misiuni de patrulare în zona administrată de noi, însă ei doar dau sancţiuni, nu pot face şi muncă de prevenţie prin serviciul de pază. Pe noi nu ne încălzeşte cu nimic o amendă dată pentru un eventual act de vandalizare a unei componente a sitului, pentru că efectul acelui act persistă şi orice distrugere acolo e iremediabilă. Acolo e nevoie, în primul rând, de prevenirea unor acte cu consecinţe grave asupra monumentului în sine”, explică administratorul Sarmizegetusei Regia, Vladimir Brilinsky.

Din mai, intră jandarmii

Sorin Vasilescu 5173Situaţia se va schimba radical, după cum spune vicepreşedintele CJ Hunedoara, Adrian Vasilescu: „Astăzi (ieri – n.red.) am avut o întâlnire cu doamna ministru de interne şi cu şeful Jandarmeriei Române în care am discutat problema pazei. Noi avem un act adiţional încheiat cu o firmă privată de pază care va presta acest serviciu la Sarmizegetusa Regia până pe 30 aprilie, anul acesta. Ni s-a promis că, până la această dată, Ministerul de Interne şi Jandarmeria Română vor găsi o soluţie pentru a asigura serviciul de pază la Regia. În ce priveşte acel raport al Camerei de Conturi, noi l-am contestat la Curtea de Conturi Bucureşti, instituţia abilitată legal să reanalizeze situaţia”.

Legislaţia care reglementează serviciul de pază efectuat de jandarmi prevede însă şi o serie de dotări minime necesare, de la amenajarea unor posturi de pază până la dormitoare, săli de masă şi sisteme de supraveghere video. „Trebuie să facem acest prim pas. Pe termen scurt, poate că vom fi nevoiţi să suportăm cheltuieli legale de investiţii, dar pe termen lung degrevăm bugetul Consiliului Judeţean de plata serviciului de pază, serviciu care, în acest caz, va trebui făcut gratuit de către Jandarmerie”, adaugă Vasilescu.

Jandarmii vor avea de păzit un areal de 18,3 hectare la Sarmizegetusa Regia, în mare parte împădurit. Iar dacă luăm în considerare ad-literam legea, tot jandarmii ar trebui să păzească şi celelalte cinci cetăţi dacice din zonă. Asta pentru că Sarmiz Regia este doar o parte a „complexului cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei”, obiectiv din patrimoniul UNESCO fiind considerat complexul, ca un întreg compus din Sarmiz Regia, Piatra Roşie, Băniţa, Costeşti, Blidaru şi Căpâlna (ultima, în judeţul Alba). În România anului 2017, acest lucru pare imposibil, devreme ce a fost nevoie de aproape două decenii ca cineva să-şi amintească de această obligaţie legală a Jandarmeriei: paza gratuită a monumentelor UNESCO.

Discuţia din biroul lui MoloţMiecea Ioan Molot 3711

Sorin Vasilescu nu a dorit să facă referiri la „ce a fost până acum”. Am întrebat noi, însă, de ce a fost nevoie de un contract de pază cu o firmă privată, din moment ce, încă din 2000, Guvernul a emis o ordonanţă care prevedea că MAI trebuie să asigure paza obiectivelor UNESCO din România, iar legea din 2001 prin care Parlamentul aproba ordonanţa amintită, prevede clar că acest serviciu trebuie făcut gratuit de către Jandarmerie.

Sarmizegetusa Regia a fost preluată în administrare de către Consiliul Judeţean la începutul lui 2013. Mircea Moloţ era încă preşedinte al CJ. „A fost o discuţie, la mine în birou la care au participat domnul Liviu Dumitru (şeful IPJ Hunedoara – n.red.), doi ofiţeri de la Poliţia de Patrimoniu şi domnul general Viorel Sălan, care era pe-atunci şeful Jandarmeriei hunedorene. Domnul Dumitru mi-a spus că Poliţia nu are atribuţii de pază. Domnul Viorel Sălan mi-a spus că Jandarmeria nu are nici resursa necesară de personal şi nici temei legal pentru a asigura paza la Sarmizegetusa Regia. Drept este că Sarmizegetusa nu apărea pe o anexă a unei hotărâri din 2005 care specifica obiectivele ce trebuie păzite de Jandarmerie (de la sediul Guvernului până la centrale nucleare şi alte obiective – n.red.). Atunci am întrebat ce soluţie să găsim şi mi s-a spus că nu avem decât să ne îndreptăm spre o firmă privată de pază. Din acel moment nu s-a mai furat nimic de acolo şi nu s-a mai săpat o groapă. Dar… aşa-i la noi. Cum încerci să faci ceva bun, trebuie să apară ceva sau cineva care să încerce să-l aducă înapoi în mediocritate. Mă întreb şi eu acum, dacă tot ziceţi că există o lege veche din 2000: n-ar fi trebuit oare, Jandarmeria din Hunedoara să sesizeze forul său superior că pe teritoriul judeţului există obiective UNESCO ce trebuiesc păzite?”.

Reacţia generalului Sălan

Viorel Salan 1590Generalul Viorel Sălan a condus Jandarmeria hunedoreană din 1998 până în 2016. La el a făcut, de fapt, trimitere Mircea Moloţ în răspunsurile oferite ieri. „Nu comentez anumite aspecte comunicate. Pot să vă spun că, în conformitate cu prevederile legii, paza trebuia efectuată cu efective ale MAI, fără plată. Celelalte aspecte vă rog să-mi daţi voie să nu le comentez. Odată cu preluarea obiectivului de către Consiliul Judeţean, la Sarmizegetusa Regia au fost alocate efective ale Jandarmeriei pentru asigurarea ordinii şi siguranţei în zonă”, a declarat fostul şef al Jandarmeriei hunedorene, acum senator de Hunedoara. Întrebat fiind, de ce nu s-a făcut serviciul de pază cu Jandarmeria, Viorel Sălan a răspuns: „E problema alocaţiei bugetare a Ministerului. Aici e problema de fond 1, apoi trebuiau făcute demersurile de rigoare pentru ca aceste obiective să fie menţionate în Hotărârea de Guvern 1486 (din 2005 – n.red.). Nu era trecută în Anexa 1, care prevede obiectivele cu pază ale Ministerului de Interne. Categoric că, de la nivel judeţean (din jandarmeria hunedoreană – n.red.), au fost făcute demersurile necesare, la timpul respectiv, însă, având în vedere alocaţiile bugetare şi inexistenţa menţionării în HG 1486 a acestor obiective… a fost impedimentul pentru care nu s-a putut executa paza. Fondul problemei e foarte simplu: monumentele UNESCO sunt menţionate în ordonanţa la care faceţi referire Dumneavoastră (cea emisă în 2000 – n.red.), dar nu era suficient. Trebuia completată şi hotărârea de guvern 1486 din 2005, după care eu sunt convins că Ministerul de Interne găsea soluţii pentru asigurarea efectivelor necesare. Cu toate acestea, s-au găsit soluţii pentru asigurarea ordinii publice în zonă. Eu cred că instituţiile în drept trebuiau să modifice HG 1486. Am participat şi eu la întâlnirea cu doamna ministru şi şeful Jandarmeriei Române. În plus, luni, eu am adresat o interpelare ministrului de Interne chiar pe această temă”.

Şi în 2016, CJ Hunedoara, a plătit o firmă de pază privată pentru a proteja Sarmizegetusa Regia. Foarte probabil, la finele acestui an, Camera de Conturi va stabili că alţi bani au fost plătiţi nelegal în acest scop.

Tags
Back to top button
Close
Close