glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Patru hunedoreni suspecți de gripă

Șase persoane din județul Hunedoara au fost internate la Spitalul Județean de Urgență Deva cu suspiciune de gripă. În cazul a două persoane virusul gripal a fost infirmat, iar pentru celelalte patru, medicii hunedoreni așteaptă rezultatele analizelor trimise la Institutul „Cantacuzino” din București.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara zilele trecute că „suntem la un pas de epidemie de gripă” având în vedere numărul foarte mare de cazuri înregistrate săptămâna trecută (peste 260 de cazuri și 28 de decese). Deși județul Hunedoara nu a fost afectat până în acest moment de gripa sezonieră, săptămâna trecută șase persoane au ajuns la spital cu suspciune de boală.

„În săptămâna 14- 20 ianuarie, numărul infecţiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1250 de cazuri, din care pneumonii 527 de cazuri. Au fost internate un număr de 190 de persoane. Până la această oră, medicii au identificat șase persoane suspecte de gripă, cu vârste cuprinse între 36 și 85 de ani, toți internați la Spitalul Județean de Urgență Deva. Analizele pacienților au fost trimise la Institutul <Cantacuzino> din București pentru confirmarea sau infirmarea gripei. Pentru două cazuri, laboratorul a infirmat prezența gripei, iar pentru celelalte patru încă așteptăm rezultatele laboratorului. De asemenea, până la această oră toate dozele de vaccin gripal trivalent sezonier repartizate județului (24540 de doze) au fost administrate hunedorenilor. Totuși, în data de 17 ianuarie, DSP Hunedoara a mai solicitat Ministerului Sănătății 5980 de doze de vaccin pentru continuarea vaccinării antigripale”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Răcelile și gripele nu se tratează cu antibiotice!

Medicii specialiști din județ trag un semnal de alarmă și atenționează hunedorenii să nu se trateze „după ureche” și nici cu antibiotice când prezintă semne de răceală sau gripă.

„În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătații și DSP recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. Vaccinarea antigripală cu vaccin gripal sezonier continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. Totuși atenționăm populația județului că răcelile și gripele nu se tratează cu antibiotice! La primele simptome de boală trebuie să vă adresați unui medic”, a adăugat Cecilia Birău.

Controale în maternități privind infecțiile nosocomiale

În toate maternitățile din județul Hunedoara se desfășoară, în această perioadă, controale prin care se verifică dacă procedurile şi protocoalele de dezinfecţie sunt conforme.

„Acţiunile de control vizează respectarea normelor de supraveghere şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale în unităţile sanitare, normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare, publice şi private, tehnicile de lucru, procedurile recomandate pentru dezinfecţia mâinilor, metodelor de aplicare a dezinfectanţilor chimici. Este, de asemenea, controlată şi gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale precum şi metodologia culegerii de date pentru statistica la nivel naţional privind aceste deşeuri din activităţi medicale. Până în prezent nu s-au constatat abateri de la legislația sanitară în vigoare, dar controalele continuă”, a informat DSP Hunedoara.