glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Ce se va schimba la Castelul Corvinilor, după restaurare

Ieri, la sediul Primăriei Hunedoara, a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de restaurare a Castelului Corvinilor prevăzute într-un proiect cu finanţare europeană. Valoarea totală a acestuia se ridică la 21,9 milioane de lei, sumă din care Primăria Hunedoarei va contribui cu 2 la sută.

Conform reprezentanţilor Primăriei Hunedoara, contractul se va derula pe o perioadă de 27 de luni.
„Această restaurare vizează o intervenție pe structura castelului. Sunt anumite zone, precum Turnul Neboisa ori Sala Cavalerilor, care prezintă fisuri și va trebui intervenit pentru stabilizarea acestor deficiențe și consolidarea respectivului tronson. Vor fi, de asemenea, o serie de intervenții din același capitol și asupra Sălii Dietei, după care vor fi o serie de lucrări de restaurare care vizează spațiile interioare ale castelului – și aici mă refer fie la construirea unor tavane și podele dispărute de-a lungul timpului, fie la intervenția pe pereții camerelor deja existente, vizând înlăturarea mortarelor pe bază de ciment și introducerea unor mortare care să fie cât mai apropiate de cele originale. Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalațiilor sanitare existente, precum și o eventuală creare a unor noi utilități de acest tip. Alte lucrări vor viza instalațiile electrice. Așa cum se cunoaște, zona reabilitată și din acest punct de vedere este așa-numita aripă nordică a castelului – zona Loggiei Mattia, care a «suferit» restaurări precedente și a fost reabilitată și această instalație electrică”, a explicat directorul Muzeului „Castelul Corvinilor”, Sorin Tincu.

Circuit de vizitare coerent şi „îmbogăţit”

Sorin Tincu a adăugat că un alt capitol al lucrărilor vizează înlocuirea instalaţiei de încălzire alimentată cu gaz metan cu una alimentată electric. De asemenea se va pune accent şi pe lucrări de amenajare a spaţiilor de vizitare: „Mă refer aici la tot ce înseamnă necesarul în această direcție, adică un spațiu curat, un spațiu care să beneficieze de un microclimat adecvat, iar prin construirea acestor planșee, respectiv podele de care vorbeam, vor fi reutilizate spații inaccesibile acum: etajele Turnului Alb care lipsesc cu desăvârșire, anexa sufrageriei Bethlen care are planșeul prăbușit, parterul Aripii Zolyomi căruia într-un anumit segment îi lipsesc podeaua și tavanul. Prin refacerea tuturor acestor structuri se vor crea noi spații muzeale, astfel încât vom avea un circuit coerent de vizitare, care va pleca din Loggia Mattia, trecând prin Sala Dietei, Camera Domnițelor, ajungem în zona Palatului Administrativ, de unde prin gurile de comunicare se va putea intra în Turnul Alb, respectiv Palatul Bethlen. Vom avea un circuit interior adecvat, spre deosebire de ce se întâmplă astăzi, pentru că în circuitul de vizitare actual, turistul parcurge tot acest traseu până la Aripa Zolyomi după care este necesară ieșirea în curtea exterioară, intrarea în Turnul Vechi de Poartă, ieșirea în curtea exterioară, intrarea în Palatul Bethlen și din nou ieșirea în curtea exterioară – lucru care ducea la o curățenie deficitară, pentru că intrând și ieșind din aceste spații interioare se produce inevitabil mizerie. De asemenea, vom insista pe o amenajare a curții castelului, care este prevăzută în acest DALI. Și zona din jurul fântânii va suferi o intervenție prin coborârea nivelului de călcare și prin reamenajarea unor guri de scurgere a apei pluviale adecvate”.
Contractul pentru restaurarea Castelului Corvinilor a fost adjudecat de asocierea SC CORAL SRL Tulcea – SC Construcții Unu SA – SC Remon Proiect SRL.