glasul-hd.ro Web analytics


ActualitatePolitică

Partidele, mandatele „de acasă” şi „socoteala din târg”. Pentru a satisface ambiţiile fiecărei organizaţii politice din judeţ ar fi nevoie de un număr dublu de mandate în Parlament

PSD vrea patru deputaţi, PNL trei, PMP şi ALDE anunţă că vor, fiecare, câte doi membri în „camera inferioară” a Parlamentului, iar UDMR, mai realist, speră „cu noroc” la un mandat de deputat. În total sunt 12 mandate „anunţate” de partide şi doar şase disponibile. Situaţia se repetă şi în ce priveşte Senatul: PSD doreşte doi senatori, PNL, ALDE şi PMP vor câte unul. În total sunt cinci mandate „anunţate” şi doar trei disponibile. Calculele hârtiei arată că niciunul dintre partide nu-şi va atinge obiectivele declarate.

Mandatele de deputat şi senator care se atribuie direct, de către Biroul Electoral Judeţean Hunedoara trebuie să aibă un număr minim de voturi, conform unui coeficient electoral. Coeficientul se calculează împărţind numărul total al voturilor valabil exprimate la 6 (în cazul deputaţilor), respectiv la 3 (în cazul senatorilor). Cu o prezenţă la urne mult sub cea de la alegerile locale socotelile „de acasă” ale partidelor nu se potrivesc deloc cu cele „din târg”.

Un pic mai mult de jumătate dintre cei 395.000 de alegători cu drept de vot s-au prezentat la vot în iunie. Se estimează că, în decembrie, prezenţa va fi mult mai scăzută, undeva între 35 şi maximum 40 la sută. Iar asta din două motive: mai mereu la alegerile parlamentare prezenţa e mai scăzută decât la cele locale, iar vremea influenţează foarte mult numărul celor care ies la vot, aşa că, dacă ţinem cont doar de faptul că alegerile au loc pe 11 decembrie…

PSD vrea şi mai mult decât la locale

Luând în considerare cel mai recent vot politic manifestat de hunedoreni, rezultatele alegerilor pentru Consiliul Judeţean, la o prezenţă de 35 la sută (aproximativ 140.000 de voturi valabil exprimate), reiese că PSD, dacă obţine 40 la sută (ca în iunie), poate spera la doar două mandate în Camera Deputaţilor, atribuite direct de Biroul Electoral Judeţean, un al treilea putând fi obţinut, doar în urma redistribuirii, procedură care se face la nivel central. Pentru a-şi îndeplini obiectivul de patru mandate în Camera Deputaţilor PSD va avea nevoie de cel puţin tot atâtea voturi ca la locale (76.000), în condiţiile unei prezenţe la vot mult mai scăzute. De asemenea, dacă vom avea în judeţ în jur de 140.000 de voturi valabil exprimate, cu 40 la sută, PSD va obţine „din prima” un singur mandat de senator.

Calculele liberalilor

Liberalii hunedoreni mizează pe o prezenţă la urne mai mică de 35 la sută şi au calculat un coeficient electoral pentru Camera Deputaţilor de 21.000 de voturi (minimul necesar pentru un mandat atribuit direct, la nivel judeţean). Dacă nu depăşesc cele 32 de procente din alegerile pentru Consiliul Judeţean, liberalii vor obţine „din prima” un singur mandat de deputat şi vor trebui să aştepte redistribuirea pentru cel de-al doilea. Totuşi, liberalii speră că vor obţine direct două mandate de deputat (dacă reuşesc o creştere procentuală şi 42.000 de voturi, la 126.000 valabil exprimate), iar în ce priveşte cel de-al treilea mizează pe faptul că, la redistribuire, PSD va avea „resturi” de voturi mai mari în judeţele din Moldova, aşa că-şi va completa „garnitura” din respectivele regiuni, iar în Hunedoara prioritate la redistribuire va avea PNL.

„Cifrele magice” ale PMP şi ALDE

Liderul PMP Hunedoara, Haralambie Vochiţoiu, a susţinut şi susţine că, dacă PMP obţine în judeţ 30.001 voturi, va avea doi deputaţi (unul direct, al doilea la redistribuire) şi un senator, mandat obţinut la redistribuire. La 140.000 de voturi valabil exprimate, cele 30.001 voturi vehiculate de Vochiţoiu înseamnă 21 la sută. Greu de crezut că PMP va obţine un asemenea scor în judeţ.

ALDE, un alt partid mic cu ambiţii mari, vrea acelaşi lucru: doi deputaţi şi un senator, mizând pe 40.000 de voturi, adică 28 la sută din numărul total de voturi valabil exprimate care, cel mai probabil, va fi înregistrat pe 11 decembrie. Dacă ţinem cont doar de procentul său de aproape 5 la sută, de la votul politic manifestat pentru Consiliul Judeţean, se poate estima că ALDE va obţine doar 7.000 de voturi, cu 40.000 mai puţine decât necesarul pentru două mandate câştigate „din prima” şi cu 16.000 mai puţine decât un singur mandat „plin”.

UDMR Hunedoara se bazează pe cel mult 9.000 de voturi, adică mai puţin de jumătate din numărul minim pentru un mandat în Camera Deputaţilor. Speră, totuşi, că va avea noroc la redistribuire. A avut, în 2000, când Iuliu Winkler a devenit deputat, dar a avut şi ghinion, în 2004 (ultima dată când s-a votat „pe liste”), acelaşi Iuliu Winkler fiind atunci „primul sub linie” la finalizarea procedurii de „reîmpărţire” a mandatelor.

Tags
Back to top button
Close
Close