glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Adio, nisip pe drumuri! Primăria Deva va folosi soluție lichidă pentru deszăpezirea arterelor principale

Gata cu mizeria și cu gropile, care se creau odată cu topirea zăpezilor de pe stradă. Primăria Deva va folosi, pentru prima dată, o soluție lichidă, asemenea țărilor occidentale, pentru deszăpezirea carosabilului. Ieri, la sediul administrației locale, a avut loc un comitet pentru situații de urgență, în cadrul căruia primăria și-a făcut planul de deszăpezire, pentru ca iarna să nu ne ia, din nou, pe nepregătite.

Administrația locală va folosi în premieră soluția pentru deszăpezit. Deși, mai scumpă decât sarea și nisipul folosite în trecut, soluția va fi mai eficientă, plus că va avea multe beneficii: asfaltul nu va fi distrus, iar străzile nu vor mai fi pline de mizerie. „Astăzi (n.r. ieri) am avut Comitetul pentru Situații de Urgență, ne-am făcut planul de deszăpezire pentru municipiul Deva. Trebuie ca iarna să nu ne ia pe nepregătite, cum se întâmplă de obicei. Vreau să vă spun că nu se va mai folosi nisip la curățarea străzilor, cel puțin pe arterele principale. Suntem în anul 2016, nu se mai poate folosi acest nisip în combinație cu sare, care lasă în urmă doar mizerie și gropi”, a declarat pentru „Glasul Hunedoarei” viceprimarul Devei, Răzvan Mareș. Administatorul Salubritate SA, firma care asigură deszăpezirea, spune că sunt în discuție și trotuarele pentru a fi deszăpezite prin această metodă. „Activitatea respectivă este o activitate preventivă de combatere a poleiului. Practic, nu aștepți să ți se depună strat de zăpadă, ci, când ai văzut că a început să ningă, dacă ai temperaturi negative, deja te-ai dus și ai stropit. În discuție sunt arterele principale și, eventual, trotuarele. Primul efect și cel mai vizibil e că nu va mai fi nisip pe străzi și nu va mai fi mizeria de anii trecuți. Implicit, gropile care rămâneau în urmă, pentru că se folosea și sare. Soluția respectivă lichidă este tot un amestec de apă și sare, dar conține niște substanțe chimice care împiedică coroziunea, mai exact clorură de calciu. E vorba despre acea substanță albă, pe care o vedeți și în străinătate că rămâne pe mașini”, a declarat administratorul Salubritate SA, Sergiu Mody.

Vechea administrație nu a dorit deszăpezirea cu această soluție

Sergiu Mody spune că această soluție lichidă, deși era prevăzută în contract, nu s-a mai folosit până acum. „În anii trecuți nu am folosit, pentru că este o activitate care se face pe bază de comandă. Adică, primăria trebuie să îmi dea comenzi ca să o fac. Ce însemna împrăștiere de material antiderapant, pentru asta nu e nevoie de comandă, asta noi trebuie să știm când se pleacă. Nu a venit nicio comandă. Genul acesta de discuții, ca și cea de astăzi de la Primărie, au avut loc și anii trecuți, dar administrația mereu ne-a spus ca să acționăm cu sare și nisip. Costurile sunt mai mari pentru ambele părți, și pentru noi și pentru primărie, dar soluția este eficientă și până la 72 de ore. Dacă ai o ninsoare de 24 de ore, nu trebuie să mai treci a doua și a treia oară”, a mai spus Sergiu Mody, administratorul Salubritate SA.

Tags
Back to top button
Close
Close