glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Parcurs oscilant în tur pentru CS Hunedoara

Fotbalul românesc este în vacanţă la toate nivelurile – ce să-i faci, suntem departe de Premier League, unde se poate juca şi de Crăciun şi de Anul Nou! – aşadar ne aflăm încă în faza în care echipele şi-au făcut bilanţul pentru 2018 iar conducerile cluburilor încearcă pe cât posibil să îşi întărească loturile pentru 2019.

După cum bine se ştie, judeţul nostru este reprezentat în eşalonul trei valoric de două formaţii. Ambele ocupă locuri în a doua jumătate a clasamentului, la mijlocul întrecerii: CS Hunedoara este pe 10, CNS Cetate Deva pe 12 într-o serie a patra cu multe surprize în turul de campionat.
Vom începe trecerea în revistă a evoluţiei lor în sezonul de toamnă, prezentându-vă totodată şi noutăţile apărute în această iarnă la echipe, cu CS Hunedoara, din simplul motiv că dintre cele două e echipa mai bine clasată.

Victorii cu fruntaşele, înfrângeri cu codaşele seriei

În cele 15 meciuri din turul campionatului trupa lui Alic şi Spătaru a acumulat 19 puncte din cinci victorii, patru egaluri şi şase înfrângeri, a marcat 25 de goluri şi a primit 27. În Cupa României – a cărei fază judeţeană a câştigat-o anul trecut – Hunedoara a ieşit încă din primul tur al fazei naţionale, fiind învinsă de AFC Sportul 2015 Petreşti (judeţul Alba) cu 3 – 1.
Formaţia de pe Cerna a revenit în Liga a treia după o pauză de două ediţii, cauzată de excluderea din toate competiţiile organizate de Federaţie. CS Hunedoara a promovat în această vară după barajul interjudeţean cu Voinţa Lupac, campioana din Caraş-Severin, o dublă manşă cu mari emoţii, înfrângere cu 0 – 1 acasă şi succes cu 2 – 1 în deplasare.
Pe parcursul sezonului de toamnă, trebuie să o spunem, echipa a arătat mari fluctuaţii de randament. Victoriile entuziasmante obţinute în faţa pretendentelor la promovare Şoimii Lipova şi ACS Dumbrăviţa au fost însoţite de înfrângeri destul de greu imaginabile cu Industria Galda şi Municipal Lugoj, prima o candidată certă la retrogradare, a doua practic retrogradată încă de pe acum.
O posibilă explicaţie a acestor oscilaţii extreme este tinereţea lotului hunedorean, plus că – să nu uităm asta – echipa este totuşi o nou promovată în acest eşalon, indiferent de tradiţia fotbalistică a oraşului. „Suntem o echipă care a venit din liga a patra şi impactul cu liga a treia s-a resimţit. Am avut media de vârstă extrem de scăzută, de numai 21 de ani, iar în turul campionatului am promovat opt – nouă juniori. Au avut în lot jucători care au evoluat mai mult la liga a patra, iar saltul făcut de noi în liga a treia le-a adus mai puţine minute pe teren”, a spus Mircea Alic, antrenorul principal al CS Hunedoara.

Trei perioade distincte în turul de campionat

De fapt, sezonul de toamnă al formaţiei hunedorene poate fi împărţit, din punct de vedere al rezultatelor şi nu numai, în trei „tranşe”. În cea dintâi ar intra primele patru etape, cu rezultate normale, să le spunem aşa: înfrângeri în deplasare la Alba Iulia şi Reşiţa, o victorie acasă cu Giarmata şi o alta scăpată printre degete cu Cugirul, în urma unui gol primit în ultimul minut (cu menţiunea că Metalurgistul este totuşi una din echipele „grele” ale seriei).
A urmat seria pozitivă din următoarele şase runde, cu sincopa numită Naţional Sebiş, care şi ea se înscrie în nota generală a evoluţiilor contradictorii (2 – 0 la pauză, 2 – 5 la final) chiar pe parcursul unui singur meci. Patru victorii, cu Avrig, Ocna Mureş, Lipova şi Dumbrăviţa, şi un egal la Ghiroda, după ce Hunedoara a condus în două rânduri pe tabelă, au lăsat impresia că echipa poate mult mai mult decât i-ar fi permis iniţial statutul de nou promovată.
A venit însă şi ultima parte a turului, când în cinci etape hunedorenii nu au mai obţinut nici o victorie, adunând doar două puncte, ambele pe teren propriu, cu Crişul şi Cetate. În rest au fost trei înfrângeri, cu Galda acasă şi în deplasările de la Cermei şi Lugoj, aceasta din urmă reprezentând singura victorie a lugojenilor din campionat.
„Am avut un parcurs oscilant, cu prima parte şi jumătatea turului bune, dar cu un final mai puţin satisfăcător ca rezultate. Spun asta deoarece dacă rezultatele nu au fost cele aşteptate, nici în aceste meciuri nu am ce să le reproşez băieţilor în privinţa atitudinii şi a angajamentului în joc. După victoria de la Dumbrăviţa a apărut o anumită relaxare mentală şi s-a produs un declic. Chiar şi aşa, dacă la meciul cu Galda marcam din penalty la 0 – 0 era altceva, poate şi parcursul echipei în continuare era altul. Sigur, se putea şi mai bine, puteam realiza mai mult, sperăm să fi învăţat din greşeli şi să nu le mai facem în retur”, a făcut Mircea Alic „radiografia” evoluţiei echipei sale în sezonul de toamnă.

Cinci plecări de la echipă, un nou sosit cert şi tratative cu alţi trei jucători

Când echipele şi jucătorii se află în vacanţă e momentul de activitate maximă al conducătorilor de club. În urma analizei făcute asupra evoluţiilor din tur, CS Hunedoara s-a despărţit în această iarnă de cinci fotbalişti. Scânteie şi Bălăuţă, aduşi în vară, nu au reuşit să convingă şi să se impună în primul 11, Robert Popa – unul dintre golgeterii echipei în liga a patra – nu a rezistat concurenţei din atac cu Tecsi, Marcu şi nou apărutul Kocsis, iar Ionicescu şi Cristi Simionov nu au avut prestaţii convingătoare în puţinele minute pe care le-au avut la dispoziţie. În concluzie, cei cinci nu mai fac parte din lotul Hunedoarei.
La capitolul veniri există până acum o singură certitudine. Răzvan Dulap, 23 de ani, care poate evolua atât ca fundaş central cât şi ca fundaş dreapta, a semnat cu clubul de pe Cerna. Dulap a mai evoluat în carieră la FC Zalău, U Cluj, Mureşul Vinţu de Jos, Metalurgistul Cugir, Şoimii Pâncota, ASA Târgu Mureş, Şcolar Reşiţa, Şoimii Lipova, Foresta Suceava. CS Hunedoara mai este în tratative cu alţi trei jucători, numele acestora nefiind comunicate încă presei.

Lunea viitoare se reuneşte lotul

În ceea ce priveşte programul echipei în perioada imediat următoare, antrenorul principal a spus: „Luni, 14 ianuarie, este programată reunirea lotului. De fapt, începând din 3 ianuarie le-am întocmit băieţilor un program de reacomodare la efort, pe care trebuie să îl respecte. După două săptămâni de antrenamente, pe 1 februarie, vom efectua şi un cantonament până pe 9 februarie. Perioada va coincide cu minivacanţa şcolară, pentru că juniorii pe care îi avem în lot sunt elevi în clasele a 11-a şi a 12-a. Vom avea desigur şi jocuri de pregătire, începând cu cea de a doua săptămână, pe la sfârşitul acesteia. Nu e nimic bătut în cuie, acum definitivăm programul amicalelor, ce vă pot spune e că vom întâlni echipe de liga a treia din zonă şi de liga a patra de la noi din judeţ.
În ceea ce priveşte obiectivul pentru retur, acesta a rămas acelaşi ca şi la începutul campionatului, adică menţinerea în liga a treia. „Repet ceea ce am mai spus imediat după terminarea turului, va fi un retur extrem de dificil pentru toate echipele, atât pentru cele aflate în a doua jumătate a clasamentului, cât şi pentru cele din vârf. Dacă ne uităm în seria noastră, practic de la locul 8 în jos toate formaţiile luptă pentru evitarea retrogradării, inclusiv FC Avrig, aflată la numai şase puncte de primul loc retrogradant. La fel e şi cu echipele din faţă, cele care se bat la promovare, diferenţele sunt recuperabile în a doua parte a campionatului. Această serie a patra este foarte echilibrată, vedeţi şi din rezultatele înregistrate până acum, orice poate învinge pe oricine, aşa că orice este posibil în retur” a mai adăugat Alic.

Rezultatele din tur ale CS Hunedoara

CS Hunedoara – Millenium Giarmata 2 – 0
Unirea Alba Iulia – CS Hunedoara 2 – 0
CS Hunedoara – Metalurgistul Cugir 3 – 3
CSM Şcolar Reşiţa – CS Hunedoara 3 – 1
CS Hunedoara – FC Avrig 3 – 0
Ghiroda şi Giarmata Vii – CS Hunedoara 2 – 2
CS Hunedoara – Naţional Sebiş 2 – 5
CS Ocna Mureş – CS Hunedoara 1 – 2
CS Hunedoara – Şoimii Lipova 3 – 2
ACS Dumbrăviţa – CS Hunedoara 1 – 3
CS Hunedoara – Industria Galda de Jos 0 – 1
Gloria Lunca Teuz Cermei – CS Hunedoara 3 – 1
CS Hunedoara – Crişul Chişineu Criş 1 – 1
CS Municipal Lugoj – CS Hunedoara 2 – 1
CS Hunedoara – Cetate Deva 1 – 1