glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Parcul Dendrologic Simeria, un smarald al naturii

Acesta este unul dintre cele mai vechi parcuri de pe fața pămantului românesc, fiind înființat la jumătatea secolului al XVIII-lea. Este situat pe lunca Mureșului, are o întindere de aproximativ 70 de hectare, unde se dezvoltă o multitudine de arbori europeni si extraeuropeni în fiecare an. De-a lungul timpului, înca de pe vremea când proprietarii acestui parc erau maghiarii, s-au adus specii rare, exemplare pentru flora lemnoasa a României care arăta existenta a 250 de specii pe atunci. În prezent, acesta este administrat de Stațiunea de Cercetari Silvice Simeria, care a facut  ca acest parc să fie remarcat prin aducerea de noi specii, mai exact rășinoase, bambuși, magnolii, din fiecare colț al lumii, găsindu-se aproximativ 2100 de arbori si arbusti.

În fiecare an se face o reinventariere a colecțiilor de plante, aducându-se semințe care se cultiva, se încearcă aclimatizarea lor si apoi plantarea lor în parc. Ele sunt introduse în catalog în câtiva ani după ce au fost plantate pentru a vedea dacă pot supraviețui, deoarece există posibilitatea ca acestea să nu poată face fața mediului în care trăiesc. Ele se pot găsi în câteva stadii, adică să trăiască să se dezvolte, să moara ori să nu se poată cultiva mai departe.

Raritatea speciilor

În încercarea de a obține mai multe informații, administratorul a avut dispoziția de a discuta unele curiozitati, avand un dialog interesant despre ceea ce se află în acest parc.

Reporter: ,,Există specii rare, care nu se găsesc în orice parc?  Dacă da, care sunt cele mai bine întreținute și prezintă un interes major pentru populație?

   Administrator Daniel Pitar: ,,Există foarte multe specii rare,  precum Cladastris Lutea, care este singurul exemplar din România. De asemenea, există arborii monumentali, de foarte mare dimensiune si destul de rari. Bineînțeles, există și Magnolia Acuminata, care este singura magnolie de interes forestier și are 32 de metri.”

  Daniel Pitar: ,,Totodată există și arborele Sequoia, care este un arbore gigant, într-o stare de sănătate bună, dar fiind scos din mediul său real de viață, suferă de înghețurile târzii, dar supraviețuiește.”

Arborii mari văzuți pe aleea parcului au o vechime mai mare de 300 de ani, parcul fiind înainte o padure de luncă, unde dominau stejarii și plopii. Prin tăierea acesteia și lăsarea doar a câtorva specii, s-a reușit înmulțirea arborilor, a vegetației autohtone și introducerea speciilor exotice.

Reporter: ,,De unde provin aceste specii exotice?

  Daniel Pitar: ,,Cele mai multe sunt aduse din SUA, China, Japonia și destul de multe părți ale Europei. Cele aduse din Europa sunt mult mai existente și se adaptează mult mai repede.”

Reporter: ,,Știam de existența unei pepiniere. Dacă mai există, în ce condiții se afla?

  Daniel Pitar: ,,Există mai multe pepiniere. Una dintre ele ar fi cea pentru Arboretumul Simeria, care cultivă și înmulțește plantele existente și plantele obținute prin schimburi de semințe. De asemenea, există si pepinierele de arbuști ornamentali în care se produce Tuia, artar japonez si restul de specii pentru grădiniile populației.

Cum au dispărut animalele?

Reporter: ,,Știu că în trecut existau și animale. Care este motivul dispariției acestora?

  Daniel Pitar: ,,Acestea au dispărut din cauza prevederilor legale. Odată cu schimbarea legilor și neputând fi îndeplinite anumite condiții fitosanitare, acestea au necesitat dispariția. Câteva exemple concrete ar fi că un urs i-a rupt mâna unui vizitator, lupii trebuiau hrăniți constant cu hrană proaspată etc.”

Reporter: ,, Și o ultimă întrebare. Cine se ocupă în prezent de îngrijirea acestui parc aferent cercetării și turismului?

Daniel Pitar: ,,De administrație se ocupă Institutul Național pentru cercetare, dezvoltare în silvicultura-Marin Drăcea.  suntem aici din 1954, de când a fost înființată această secție de cercetare la Simeria și ne ocupăm în ceea ce    constă cercetarea speciilor și tursismul.”

Noi suntem aici din 1954, de când a fost înființată această secție de cercetare la Simeria și ne ocupăm în ceea ce    constă cercetarea speciilor și tursismul. ”

Parcul cuprinde și o multitudine de locuri în care tineri aleg să își petreacă timpul liber, preferând să joace cărți sau să meargă la picnic. De asemenea, le oferă prilejul de îmbogățire culturală, dar totodată de relaxare a minții.

Administratorul a dorit să îmi prezinte câteva locuri în care oamenii aleg să meargă și am reușit să surprind prin câteva fotografii fericirea de pe chipul oamenilor veniți să se relaxeze, dar și să cerceteze.

  Daniel Pitar: ,,Parcul este prevăzut și cu un izvor de unde oamenii pot consuma renumita apa de izvor care este foarte căutata și sănătoasă. În viitor, ne dorim să deschidem și un muzeu în cadrul parcului, pentru a putea fi colecționate diferite specii. Și turismul este foarte bine dezvoltat. În zilele bune avem aproximativ 200 de turiști pe zi, ceea ce rezultă o bună funcționare a parcului. Cele mai căutate  locuri ale parcului sunt: lacurile impresionante care sunt împrejmuite de nuferi, dar totodată și podurile de unde se poate vedea priveliștea parcului.”(1)

Ce spun vizitatorii?

Reporter: ,,De unde sunteți și care este scopul acestei vizite?

  Anca și Daniel: ,, Noi am venit tocmai de la Brașov să vizităm acest parc. Am citit, într-o dimineață, când îmi savuram cafeaua, despre cât de special este prin arboretumul pe care îl prezintă și am zis să dăm și noi o fugă până aici și am rămas profund impresionați de încă o frumusețe a țării noastre.”

Reporter: ,,Ați mai vizitat în trecut un parc asemănător?

  Anca și Daniel: ,,Noi am umblat destul de mult prin țara aceasta, ne place mult să călătorim, am văzut fel și fel de grădini botanice, parcuri destinate turismului, dar aici am rămas uimiți de raritatea arborilor existenți, care mai de care aduși din lume întreagă și crescuți aici, în orașul acesta destul de micuț.”

Reporter: ,,Ce fel de specie v-a rămas cel mai bine în minte?

  Anca și Daniel: ,,Sincer să-ți spun, și soțul meu știe, eu sunt adeptă a magnoliilor, iar aici când le-am văzut nu am putut decât să mă bucur și să mă fotografiez lângă ele. Îmi produc așa o dispoziție bună, au un miros asa frumos, însă păcat că acum nu sunt înflorite. De asemenea, nuferii de pe lac mi-au transmis așa o stare de bucurie, m-au dus cu gândul la cât de frumos este să rămâi conectat cu natura.”

Reporter: ,,A-ți recomanda prietenilor voștri să viziteze acest parc?”

    Anca și Daniel: ,,Cu siguranță! Chiar ne bucurăm că am descoperit această frumusețe a naturii și îi vom îndruma pe fiecare să vină să-și bucure puțin ochii. Ar trebui să fie mult mai promovat, deoarece mi se pare că nu multă lume știe de existența lui, iar o ilustrare mai riguroasă a lui, l-ar putea face vizitat mult mai mult.”

Reporter: ,,Și o ultima întrebare. O să mai reveniți să vizitați acest parc?”

  Anca și Daniel: Bineînțeles că vom reveni! Probabil vom face o vizită la primăvară cand vor înflori și magnoliile, poate vom veni și cu prietenii noștri la un picnic, sigur vom ajunge să ne bucurăm din nou de natură.”

 

Reporter: ,,De unde sunteți și care este scopul acestei vizite?

  Vlad: ,,Noi suntem de aici, din Simeria, venim destul de des, mai ales după apa de izvor, însă astăzi vom face niște poze, deoarece nu este atât de rece afară și profităm puțin de vreme.”

Reporter: ,,De câte ori pe saptămână veniți aici?

    Vlad: ,,Venim cam de două ori pe saptămână pe timpul iernii, doar pentru apă, în schimb, în timpul verii, suntem destul de des aici, mergem la picnic pe marginea râului Mureș sau pur și simplu ne plimbăm și mai facem poze.”

Reporter: ,,Există vreun loc sau vreo specie de arbore care vă place în mod special?

  Vlad: ,,Mie îmi place mult zona lacului cu nuferi, unde pot face și o multitudine de poze, deoarece e un peisaj superb. El vine special pentru cercetare, face poze la tot felul de arbori, deoarece este pasionat de fotografie, iar aceste specii formează un cadru de poză special.”

Reporter: ,,Dacă ar fi să faceți un reportaj despre acest parc, ce ați scoate în evidență și cum l-ați promova?

    Vlad: ,,Wow! Probabil am încerca să-l promovăm printr-o pagină de socializare, să poată vedea tinerii din alte părți ale țarii și să vină și ei aici să-ți petreacă puțin din timpul lor. Am merge prin parc și am face poze la cei mai frumoși arbori și le-am pune câte o descriere reprezentativă, dar totodată, captivantă. Poate, în viitorul apropiat, o să și încercăm să facem un astfel de reportaj. Nouă ne place chiar și când vedem oamenii că vin și privesc atât de captivați în jurul lor, iar atunci ne dăm seama ce lucruri frumoase a creat natura.”

Erată(1): La data de 30 septembrie a fost publicat un buletin de analize în care se precizează ca apa nu este potabilă, dată ulterioară documentării articolului.

 

Back to top button