glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

O nouă zi, acelaşi om, acelaşi protest, acelaşi scop: cetăţile dacice

Preşedintele CJ Hunedoara a început ieri o negociere cu protestatarul Vladimir Brilinsky

Omul care se luptă pentru salvarea cetăţilor dacice de la distrugere de mai bine de un sfert de veac, Vladimir Brilinsky, a protestat, ieri, pentru a doua zi consecutiv în faţa Consiliului Judeţean. S-a folosit de aceeaşi pancartă pentru că, spune el, „durerile din Munţii Orăştiei” sunt din ce în ce mai acute. Tot ieri, preşedintele CJ Hunedoara l-a invitat pe Brilinsky la o discuţie ce a durat aproape o oră şi care va fi urmată de o nouă întâlnire, săptămâna viitoare.

Vladimir Brilinsky s-a postat şi ieri, la amiază, în faţa Palatului Administrativ din Deva, purtând aceeaşi pancartă prin care cere demisia vicepreşedintelui CJ, Sorin Vasilescu, şi face referiri la doi lideri importanţi ai PSD Hunedoara: deputatul Laurenţiu Nistor şi ministrul Natalia Intotero.
După finalizarea orei de protest (Brilinsky a anunţat că va protesta 10 zile lucrătoare la rând, câte o oră pe zi), fostul administrator al sitului Sarmizegetusa Regia a fost invitat la o discuţie de către preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora: „Am discutat cu domnul preşedinte şi luni (în prima zi de protest – n.red.), dar şi astăzi (ieri – n.red.). De data aceasta am vorbit aproape o oră. Am convenit să mai avem o discuţie, săptămâna viitoare, când sper că, în primul rând, se va veni cu soluţii la problemele semnalate de mine, în primul rând cu soluţii care să garanteze faptul că Sarmizegetusa Regia, dar şi celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei vor trece iarna fără să aibă de suferit. Dacă nu se face ceva, Direcţia pentru Cultură şi Ministerul Culturii vor asista, din nou, impasibile la distrugerea cetăţilor dacice. Cei care ar trebui să ia măsuri vor sta şi se vor uita cum plouă şi ninge peste cele două turnuri – locuinţă de la Costeşti (vestigii acoperite pompieristic cu tablă în anii ’70, acum ruginită, prin care apa se scurge şi ajunge pe ziduri – n.red.). I-am spus şi domnului preşedinte că eu nu protestez din dorinţa de a face circ. De oprit nu mă opresc, pentru că e atâta rău acolo (în Munţii Orăştiei – n.red.) şi atâta durere, încât nu mă pot opri”.

Bobora, reţinut în detalii

Contactat de „Glasul Hunedoarei”, preşedintele CJ, Mircea Bobora, a declarat că nu doreşte să furnizeze, deocamdată, foarte multe detalii din discuţia avută ieri cu Vladimir Brilinsky. „Nu putem vorbi, deocamdată, de concluzii şi nici de promisiuni. Eu am încercat să împiedic acel demers unilateral al domnului Brilinsky, şi anume demisia. Săptămâna viitoare ne vom întâlni din nou şi sper ca atunci să avem o soluţie care, întâi de toate, să fie utilă judeţului Hunedoara. Da, puteţi spune că a fost vorba (ieri-n.red.) despre un început de negociere, dar nu aş dori să avansez idei despre lucruri care nu sunt finalizate”.
La sfârşitul lunii septembrie, Vladimir Brilinsky a demisionat din funcţia de administrator al sitului Sarmizegetusa Regia invocând, în principal, lipsa de susţinere în rezolvarea problemelor obiectivului turistic din partea lui Sorin Vasilescu, vicepreşedintele desemnat să se ocupe şi de problema cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

 

Citeşte şi:
https://glasul-hd.ro/protestul-unui-luptator-pentru-sarmizegetusa-regia/