glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateUltima oră

O nouă specie de crocodil, descoperită în Bazinul Hațeg de paleontologi de la Universitatea “Babeș-Bolyai”

Doi paleontologi de la Departamentului de Geologie al Universității “Babeș-Bolyai” (UBB), Vlad Codrea și Marton Venczel, au publicat într-o revistă de specialitate descoperirea unui craniu de crocodil pitic în Bazinul Hațeg, în zona localității Pui, a anunțat Direcția de Comunicare a universității clujene.

„Specia descoperită aparține unei linii evolutive considerate dispărută la limita Jurasic/Cretacic (145 milioane ani). Craniul noului gen și noii specii pentru știință Aprosuchus ghirai (Eusuchia, Family Atoposauridae) este excepțional și tridimensional conservat.  Mandibula s-a păstrat în conexiune cu craniul, iar șirurile dentare sunt aproape complete”, susțin cercetătorii clujeni.

Potrivit specialiștilor, până la această publicare localitățile din Bazinul Hațeg, precum și din întreaga Transilvanie, au furnizat în majoritatea situațiilor doar dinți izolați, fragmente de craniu sau mandibule provenind de la un atoposaurid de dimensiuni mai mari numit Sabresuchus sympiestodon de la dinții săi caniniformi, în formă de pumnal.

O reconstituire realizată de cercetătorii universitari clujeni arată că Aprosuchus și Sabresuchus erau forme apropiat înrudite, cu origini într-o linie cunoscută din Europa odată cu Jurasicul târziu și Cretacicul timpuriu. Noua descoperire arată că această linie a supraviețuit până la sfârșitul Erei Mezozoice, in Maastrichtian (ca. 69-70 milioane ani).

Dentiția caracteristică micului crocodil descoperit în Bazinul Hațegului indică o hrană bazată pe artropode și mici vertebrate. Descoperirea completează ”bestiariul” vertebratelor pitice cunoscut din așa-numita Insulă Hațeg, ilustrând biodiversitatea remarcabilă continentală din Cretacicul terminal, se arată în comunicatul UBB.

Tags