glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

O centrală în cogenerare ar putea fi construită la Deva. Edilii municipiului au negociat cu firma germană care a realizat o investiție similară la Făgăraș (GALERIE FOTO)

Municipiul Deva este obligat să rezolve problema termoficării, până în vara anului viitor, altfel locuitorii branșați la sistemul centralizat nu vor mai avea apă caldă. Și mai grav, pentru că nu se știe ce se va întâmpla cu Termocentrala Mintia de toamna viitoare, există posibilitatea ca oamenii să rămână fără căldură. Tocmai de aceea, Primăria trebuie să găsească urgent o soluție. O variantă, doar pentru apă caldă, a fost deja găsită: o centrală care să funcționeze pe deșeuri și mâl, făcută de un constructor maghiar. Acum, administrația locală este în negocieri pentru o centrală în cogenerare, pe gaz, cu firma germană care a realizat o investiție similară, la Făgăraș.

În vara anului trecut, fosta conducere a Primăriei Deva s-a eschivat atunci când fostul consilier local, Oana Frânc, a adus în discuție problema termocentralei de la Mintia și posibilitatea ca aceasta să se închidă. La acea vreme, edilul Petru Mărginean, supranumit edilul „nu e treaba mea, a tratat cu superficialitate această situație gravă și a spus că „nu vor fi probleme” cu termocentrala. Dar, iată că, așa cum previziona consilierul local, problemele au apărut la doar un an de la acel moment, iar ele trebuie rezolvate de noua administrație locală. Marţi şi miercuri, primarul Mircia Muntean şi viceprimarul Răzvan Mareş au purtat discuţii cu doi dintre reprezentanţii investitorului german care deţine Centrala în cogenerare din municipiul Făgăraş. Cei doi reprezentanţi ai investitorului german au venit la Deva, după ce, luna trecută, reprezentanţii Primăriei municipiului Deva au vizitat centrala de la Făgăraş, pentru a vedea la faţa locului modul de funcţionare a echipamentelor, dar şi colaborarea dintre investitor şi autorităţile locale.

„Reprezentanţii Gas Energy Ecotherm S.A. Braşov s-au aflat la Deva timp de două zile. Au avut întâlniri inclusiv cu reprezentanţii CEH – Sucursala Electrocentrale Deva şi, de asemenea, au văzut zona propusă de municipalitate pentru amplasarea centralei. Şi la Deva există posibilitatea implementării unei investiţii asemănătoare celei din Făgăraş. În două săptămâni, investitorul german va prezenta Primăriei Municipiului Deva o soluţie tehnico-economică a acesteia”, a declarat viceprimarul Cosmin Răzvan Mareş, după întâlnirea cu Wiland Eduard Muller, reprezentantul din România al investitorului german, şi Relu Viorel Mititelu, director general al Gas Energy Ecotherm S.A. Braşov. „Cogenerarea este un sistem sigur, eficient şi ecologic, larg răspândit şi susţinut în toate statele civilizate ale Uniunii Europene. Sunt luate în calcul absolut toate reglementările legale în materie de mediu. Avantajele implementării investiţiei sunt multiple atât pentru consumatori, cât şi pentru municipalitate şi mediu – tehnologie de ultimă generaţie şi produse şi servicii care contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a nivelului de trai”, a explicat Wiland Eduard Muller, reprezentantul din România al firmei care a construit Centrala în cogenerare de la Făgăraş.

Mircia Muntean: „Investiția va fi realizată de partenerul german”

Municipiul Deva nu va plăti niciun leu pentru ca această investiție să fie făcută, cel puțin asta spune edilul Mircia Muntean. Acesta declară că investitorul german va ridica centrala din banii lui. „S-a analizat de la conducta principală, până la cel mai mic element de detaliu, pentru a ne putea apuca de treabă. Fac precizarea clară că investiția va fi făcută de către partenerul german cap-coadă. Ea a costat la Făgăraș, pentru 40.000 de locuitori, o sumă de 24 de milioane de euro, constând în cinci motoare a 4,2 MW putere, plus o stație de transformatoare ultra-modernă, printre cele mai moderne din Europa. Totul – avizele de la ANRE, munca efectivă a constructorilor, legăturile cu proiectele primăriei – a durat un an. Vechea centrală termică s-a închis, iar noua centrală modernă, în cogenerare, producând aburi și curent electric în sistemul național, a început să funcționeze și să încaseze ea”, a declarat primarul Devei, Mircia Muntean.

Cine a achitat centrala de la Făgăraș

Compania Gas Energy Ecotherm SA, cea care a preluat anul trecut furnizorul de energie termică a Făgărașului – Ecoterm SA, a construit în vara anului 2016, în această localitate, o centrală în cogenerare. Construcția a fost finanțată, potrivit presei locale, de compania Ager Leasing, care a contractat în acest sens un credit de 82,38 milioane de lei. Centrala are o putere instalată de 22 MWh pe partea electrică și de 22,5 MWh pe partea termică. Creditul a fost contractat pe 10 ani și a fost garantat cu ipoteci pe terenul de 7.000 mp pe care s-a construit centrala, cu conturile Ager Leasing de la CEC Bank, cu creanțele rezultate din contractul de leasing încheiat între Ager Leasing și Gas Energy Ecotherm SA, cu centrala de cogenerare și instalațiile și echipamentele auxiliare, cu conturile Gas Energy Ecotherm SA de la CEC Bank, precum și cu creanțele rezultate din contractele de vânzare a energiei electrice și termice produse de centrală și din bonusul de cogenerare încasat de aceasta.

Tags
Back to top button
Close
Close