glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

(GALERIE FOTO) NRG ROBOTIX, în finală la cel mai mare campionat de robotică din țară. Elevii de la „Dragomir Hurmuzescu” Deva, pentru prima dată la FTC

Echipa de robotică a Colegiului Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” din Deva, NRG Robotix, participă, la finalul acestei săptămâni, la cel mai mare campionat de robotică din țară, BRD First Tech Challenge. Deși sunt la prima participare la această competiție, tinerii energeticieni vor încerca să demonstreze că au proiectat, construit şi operat cel mai competitiv robot.

28055952_1611797245571528_8203493664606201725_nBRD FTC este prima competiție națională de robotică dedicată liceenilor, în care elevii au posibilitatea să creeze un robot de la zero. Concursul, aflat la cea de-a II-a ediție, se va desfășura în perioada 23-25 martie, la Sala Polivalentă din București. În competiție sunt înscrise 90 de echipe din 49 de orașe din țară și două echipe internaționale. Din județul Hunedoara, la această competiție vor participa patru echipe de robotică, formate din elevi de la Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, Colegiul Național „Decebal” Deva, Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila. Conform regulamentului, elevii au avut de proiectat, construit și programat roboți care vor participa la meciuri pe un teren de 3,7 m x 3,7 m, într-un format de tip Alianță, contra altor echipe. „Roboții sunt construiți pornind de la niște echipamente ce pot fi refolosite și care folosesc tehnologie Android și programare Java. Echipele trebuie să dezvolte o strategie de joc și să construiască roboții folosind principii de inginerie. Participanții vor fi premiați în funcție de rezultatele la competiție, design, notorietatea în comunitate, precum și după alte criterii de performanță. Confruntarea finală va avea loc în weekend, unde se vor reuni cei mai talentați elevi în robotică, design, comunicare și marketing. Cele mai bune echipe clasate la fiecare criteriu de performanță se vor califica la mondialele de la Detroit (USA), aprilie”, au precizat organizatorii.

NRG Robotix, în prima luptă pentru mondiale

Una dintre echipele care participă la această competiție este NRG Robotix, formată din elevi ai Colegiului Energetic din Deva, care au creat un „roboțel sportiv și isteț”. Deși sunt la prima participare la acest concurs, tinerii deveni vor încerca să demonstreze că au proiectat, construit şi operat cel mai competitiv robot. „Este un concurs de mare tradiție în America, dar la noi este organizat doar pentru a doua oară. Concret, în luna decembrie am primit un chit (niște cutiuțe, cu lăzi de scule, piulițe, șuruburi, motoare, plăci electronice, de comandă, inclusiv fire) pentru a crea un robot standard. După săptămâni întregi de muncă intensă, într-un final, am reușit să construim un robot care va trebui să ia niște cuburi, dintr-un teren și care va lucra în alianțe (una roșie și una albastră), cele două alianțe urmând să se stabilească de către calculator înaintea fiecărui meci, aleator. În momentul în care roboțelul va fi pe terenul de joc, va avea 30 de secunde timp de autonomie să citească un cod și în funcție de ce se spune în codul respectiv să facă anumite manevre: să așeze o păpușă în afara terenului pe un covoraș, într-un anumit punct, să miște niște biluțe în funcție de culoarea acestora etc. Concursul nu se referă doar la a construi niște roboți, ci a-i pregăti pe copii pentru un viitor profesional în care se va lucra cu tehnologia. FTC reprezintă un fel de pregătire a viitorilor lideri ai tehnologiei. Noi suntem la prima participare, am muncit intens la acest proiect și sperăm că vom reuși să impresionăm publicul cu roboțelul nostru”, a declarat mentorul echipei NRG Robotix, Paul Țoța.