glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Noile tehnologii intră şi în „arsenalul” arheologilor

Ieri a fost vernisată, la Palatul Magna Curia din Deva, o expoziţie care prezintă metode moderne, neintruzive, de cercetare ce pot fi aplicate în situri arheologice. Expoziţia este organizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva în colaborare cu Universitatea de Vest Timişoara

Printre noile metode se numără fotografia aeriană (din avion sau dronă), scanarea laser sau teledetecţia, iar specialiştii în domeniu spun că acestea le fac mai uşoară investigarea vestigiilor istorice şi arheologice şi, în plus, reduc semnificativ şi costurile pe care le implică organizarea unui şantier arheologic, pentru că, după scanarea zonei sau fotografierea din dronă, de exemplu, arheologii vor şti mai bine unde să caute informaţia cea mai valoroasă.
„Noile tehnici sunt foarte importante pentru că, spre deosebire de vechile tehnici, care presupuneau observarea liberă, cu ochiul, şi apoi săpătura propriu-zisă, astăzi putem avea o imagine de ansamblu asupra sitului înainte de a introduce hârleţul sau şpaclul în sol. Metodele imagistice, de la teledetecţie până la scanarea laser şi chiar simpla scanare aeriană, coroborate cu metodele geofizice – magnetometrie, tomografie electrică, rezistivitate, georadar, toate oferă o imagine a ceea ce se află în sol şi a ceea ce nu se vede cu ochiul liber la suprafaţă”, a declarat conf. univ. dr. Dorel Micle, de la Universitatea de Vest Timişoara.

Metode aplicate la Ardeu

Ca exemplu de bună practică în domeniu a fost dată cetatea dacică de la Ardeu, în apropiere de Geoagiu, unde MCDR face săpături sistematice de 19 ani. Noile tehnologii au permis cercetătorilor să evidenţieze mai rapid locuinţa unui nobil dac, apreciată ca fiind cea mai importantă vestigie a sitului.
„În ultimii ani ne-am folosit de fotografia aeriană din aeronavă şi din dronă, dar şi de metode de cercetare a subsolului. Am recurs la metode geofizice, în speţă la tomografie electrică ce permite să vedem secţiuni în interiorul solului, astfel încât am reuşit să punem în evidenţă turnul locuinţă, adică palatul nobilului de la Ardeu, cea mai importantă clădire de acolo”, a spus cercetătorul ştiinţific Vasile Ferencz, coordonatorul şantierului din partea MCDR Deva.

Back to top button