glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

Noaptea Bibliotecilor, spectacol Dan Puric și Furdui Iancu, „Clasic la puterea a treia” și filme în weekend

Pentru acest final de săptămână, hunedorenilor le sunt pregătite mai multe evenimente cultural-artistice. Pasionații de cultură sunt așteptați la „Noaptea bibliotecilor”, melomanii au ocazia să ia parte la turneul național extraordinar „Clasic la puterea a treia”, iar cinefilii pot viziona mai multe filme în premieră la cinematograful „Patria” din Deva și la „Flacăra” din Hunedoara. Tot în acest weekend, la Deva are loc un spectacol susținut de Dan Puric și Nicolae Furdui Iancu.

„Noaptea bibliotecilor” la Deva

Spectacol de teatru pentru copii, face painting, concert Mircea Baniciu, întâlniri cu artiști, expoziții sau vizionări de filme sunt doar câteva dintre manifestările care vor avea loc în acest final de săptămână la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva. Acțiunile fac parte din cadrul evenimentului „Noaptea bibliotecilor”, care ajunge anul acesta la cea de-a VIII-a ediție. Evenimentul debutează sâmbătă, de la ora 18:00 și sunt invitați să participe prietenii de toate vârstele ai bibliotecii. Potrivit reprezentanților instituției de cultură, de-a lungul întregii seri și până târziu în noapte, vor putea fi urmărite momente artistice, activități de divertisment, întâlniri cu artiști, expoziții, vizionări de filme după următorul program: orele 18:00 – 19:00 – „Vrăjitorul din Oz” de L. Frank Baum, spectacol de teatru pentru copii susținut de Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani; orele 19:00 – 20:00 – Face Painting și Clown Party; orele 20:00 – 21:00 – Concert Mircea Baniciu, unul dintre cei mai îndrăgiți cantautori români, cel care a încântat multe generații cu cântecele sale devenite șlagăre. Partea de spectacol a Nopții Bibliotecilor se va încheia cu un foc de artificii. Anul Centenarului Marii Uniri va fi marcat printr-o serie de expoziții care și-au propus să reînvie atmosfera de mare efervescență din anul 1918, din perioada ce a premers și cea care i-a urmat Marii Uniri. Astfel, la intrarea în bibliotecă, vizitatorii vor fi întâmpinați de un panou ilustrat având ca subiect „Contribuția hunedorenilor la Marea Unire”. De asemenea, între orele 21:30 – 22:00, hunedorenii vor putea lua parte la vernisajul expoziției „Marea Unire în documentele vremii” (Sala de Lectură), care va cuprinde peste 20 de publicații editate în anul 1918. Pe lângă ziarul „Libertatea” din Orăștie, vor putea fi răsfoite ziare din Arad, Bistrița, Brașov, București, Caransebeș, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Suceava și Timișoara, toate conținând articole ce reflectă atmosfera de excepțional entuziasm generat de acest moment de importanță epocală în istoria românilor. Vizitatorii vor putea, de asemenea, să vadă și numeroase documente autentice provenite de la Serviciul Județean Hunedoara al Arhivelor Naționale, puse la dispoziția publicului, documente de epocă legate de Marea Unire. În plus, va fi organizat un atelier de educație financiară, se vor putea vizita secțiile, birourile și depozitele bibliotecii și vor putea fi vizionate filme istorice românești. „Ca în fiecare an, de Noaptea Bibliotecilor cititorii care nu au returnat la timp cărțile împrumutate vor fi iertați și nu vor plăti penalizări. Totodată, cei care vor dori să se înscrie la bibliotecă o vor putea face gratuit. Sperăm ca, și la această ediție a Nopții Bibliotecilor, Biblioteca Județeană să aibă un număr mare de oaspeți cărora le deschidem porțile cu mult drag”, a declarat managerul Bibliotecii Județene, Sebastian Bara.

„Clasic la puterea a treia”, turneu național la Deva

Unul dintre cei mai importanți muzicieni ai momentului, violoncelistul Marin Cazacu va concerta la Deva, în sala Pro Arte a Colegiului Național „Decebal” din Deva în cadrul unui turneu național extraordinar intitulat „Clasic la puterea a treia”. Concertul are loc duminică, de la ora 19:00. Muzicianul aduce în fața publicului o formulă inedită – o familie de muzicieni și un recital cu un repertoriu divers, românesc și internațional, cu piese arhicunoscute, dar și cu lucrări originale. Evenimentul este susținut de muzicienii Marin Cazacu și Ștefan Cazacu (violoncel), Iulia Cazacu (vioară) și Constanța Cazacu (flaut), iar din program fac parte lucrări de Antonio Vivaldi, Tomaso Albinoni, Jean Baptiste Barriere, Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Ciprian Porumbescu, Constantin Dumitrescu, Gabriel Faure, Cornelia Tăutu, Liviu Dănceanu, Gyorgy Ligeti, George Enescu, Handel/Haolvorsen/Cazacu. Prețul unui bilet este 25 de lei și poate fi achiziționat de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”.

Dan Puric și Nicolae Furdui Iancu, pe aceeași scenă, la Deva

Dan Puric şi Nicolae Furdui Iancu vor urca pe aceeași scenă, în cadrul unui eveniment inedit ce va avea loc la Deva. Intitulat „Să se ridice țara!”, evenimentul are loc sâmbătă, de la ora 17:00, la Teatrul de Artă Deva. În stilu-i caracteristic, Dan Puric va conferenția despre România de azi, în timp ce Nicolae Furdui Iancu va face să vibreze inimile celor prezenţi cu cântece emoţionante, care vorbesc despre istoria românilor. Spectacolul se desfăşoară cu participarea extraordinară a Corului Bărbătesc din Finteuşu Mare, înfiinţat acum 100 de ani – pe 1 Decembrie 1918, pe scena din Şomcuta Mare/Maramureş, în aşteptarea veştii despre Marea Unire. Evenimentul este organizat de Primăria Deva şi Centrul Cultural „Drăgan Muntean”. Intrarea la eveniment se face pe bază de invitație, care poate fi ridicată de la centrul cultural devean.

Filme în premieră la „Patria” și „Flacăra”

Cinefilii din județ pot să vizioneze în weekend mai multe filme la Cinematograful „Patria” din Deva și la „Flacăra” din Hunedoara. Așadar, începând de astăzi și până duminică, la cinema-ul devean vor rula următoarele filme: orele 13:00 și 15:00 – „Wheely: Voios şi Iute” (regizorYusry Kru), ora 17:30 – „Johnny English lovește din nou” (reg. David Kerr), 20:00 – „Venom” (reg. Ruben Fleischer). Prețul unui bilet la oricare dintre filme este 10 lei. Programul filmelor de la cinematograful din Hunedoara este: Vineri, ora 14:00 – „Hell Fest: Parcul Groazei” (reg, Gregory Plotkin, 2D), 17:00 – „Johnny English lovește din nou” (2D), 20:00 – „Venom” (3D); Sâmbătă, ora 11:00 – „Wheely: Voios și Iute” (3D), 14:00 – „Johnny English lovește din nou” (2D), 17:00 – „Hell Fest: Parcul Groazei” (2D), 20:00 – „Venom” (3D); Duminică, ora 11:00 – „Wheely: Voios și Iute” (3D), 14:00 – „Hell Fest: Parcul Groazei” (2D), 17:00 – „Venom” (3D), 20:00 – „Johnny English lovește din nou” (2D). Prețul unui bilet la un film 3D este 16 lei, iar la cel 2D –12 lei. Pentru copiii sub 5 ani, un bilet costă 10 lei. Ochelarii 3D se vor preda la intrarea în sală și spectatorul are obligația să-i înapoieze la ieșirea din sală.